Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Αποκλεισμός της εγκατάστασης της Φυλής

Αποκλεισμός της εγκατάστασης της Φυλής


Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης στη Φυλή
είναι το μήνυμα του σημερινού αποκλεισμού της εγκατάστασης, από φορείς και πολίτες

Κυβέρνηση και διοίκηση της περιφέρειας Αττικής προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι -με περιφερειακές, δευτερεύουσας σημασίας δράσεις ανακύκλωσης και με έργα «βιτρίνας»- θα αλλάξει ριζικά το ζοφερό τοπίο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Κατευθύνουν ιλιγγιώδη ποσά στις τσέπες εργολάβων και προμηθευτών προεπιλεγμένου υλικού, αγνοώντας την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες και την ανάγκη για σταθερές δημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και προδιαλογής των υλικών. Προετοιμάζουν το έδαφος για εκτόξευση του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων, μέσω της ολοκληρωτικής παράδοσής της στους εργολάβους.

‘Ο,τι και να κάνουν, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν την εξής απλή αλήθεια: αναγκαία προϋπόθεση για να οδηγηθούμε σε ένα βιώσιμο, οικονομικό και φιλοπεριβαλλοντικό σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής είναι το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης στη Φυλή, συμπεριλαμβανομένης της χωματερής. Η διαιώνιση της λειτουργίας της συγκεκριμένης εγκατάστασης, που προωθείται με ραγδαίο ρυθμό, είναι ο λόγος για τον οποίο θα εξακολουθούν να κυριαρχούν τα σύμμεικτα σκουπίδια, να μένει καθηλωμένη η ανακύκλωση και να επικρέμεται η -ορατή, πλέον- απειλή της καύσης των σκουπιδιών.

Αυτό είναι το μήνυμα, που έστειλαν προς κάθε κατεύθυνση φορείς και πολίτες της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, ανάμεσα στους οποίους το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και η Διαδημοτική Επιτροπή, με τη σημερινή τους (Δευτέρα 22/6/2020) δυναμική παρέμβαση και τον αποκλεισμό της εγκατάστασης στη Φυλή. Δράση που προκάλεσε προσωρινό black out στη λειτουργία της και ουρά δεκάδων απορριμματοφόρων σε αναμονή.


Δηλώνουν ότι δεν έχει, πλέον, «πέραση» το διαχρονικό παραμύθι των τελευταίων 25 χρόνων για, δήθεν, κλείσιμο της χωματερής της Φυλής. Το έχουν ακυρώσει οι ίδιοι οι διοικούντες με τις πράξεις τους: ανέθεσαν την κατασκευή νέου χώρου ταφής στον ανενεργό, εδώ και δεκαπέντε χρόνια, ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων, προχωρούν διαγωνισμό για την επέκταση του υφιστάμενου εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών, προχωρούν διαγωνισμό για νέους ΧΥΤΑ και έχουν εξαγγείλει την κατασκευή μιας νέας θηριώδους μονάδας επεξεργασίας και καύσης σκουπιδιών, με τη μέθοδο σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα. Όλα αυτά σημαίνουν ότι στη Φυλή θα εξακολουθήσει να λειτουργεί μια υπερμεγέθης και υπερδραστήρια εγκατάσταση, μέχρι το 2050 στην οποία θα καταλήγει το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών της περιφέρειας Αττικής. Ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να πιστέψει ότι θα κλείσει, νωρίτερα, η χωματερή; 


Είναι ανάγκη, ΤΩΡΑ, να μπει τέρμα στα έργα «βιτρίνας» και να αρχίσουν να υλοποιούνται οι ουσιαστικές βασικές υποδομές της αποκεντρωμένης διαχείρισης, στην κατεύθυνση της μείωσης της παραγωγής, της επαναχρησιμοποίησης, της προδιαλογής και της μέγιστης ανάκτησης υλικών. Σε συνδυασμό με τη δημιουργία των αναγκαίων νέων χώρων ασφαλούς τελικής διάθεσης (ταφής), για το μεταβατικό διάστημα στο οποίο θα είναι αναγκαία η ύπαρξή τους. Με δημόσιο χαρακτήρα, με τοπική αυτοδιοίκηση της οποίας ο αναντικατάστατος ρόλος της θα υποστηρίζεται, με ενεργή συμμετοχή των πολιτών και όχι με λογικές ανάθεσης σε τρίτους. Η ανακύκλωση είναι δική μας υπόθεση, όχι των εργολάβων.


Το κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής δεν είναι ούτε μαξιμαλιστικό, ούτε τοπικιστικό αίτημα των κατοίκων στα Δυτικά της Αττικής. Είναι ο όρος για να αλλάξει προς το καλύτερο η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής για όλους. Αυτό πρέπει να κατανοηθεί από τους αυτοδιοικητικούς και από τους πολίτες ολόκληρης της Αττικής. Η ευαισθησία και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι έμπρακτη, να μην επιλεκτική και να μην εκδηλώνεται μόνο όταν τίθεται θέμα κόστους. Το στοίχημα αυτό ή θα το κερδίσουμε όλοι μαζί ή δε θα το κερδίσουμε ποτέ και, τότε, η έκφραση λύπης και συμπάθειας δε θα έχουν κανένα νόημα.


Το μήνυμα που στάλθηκε -και από τη σημερινή κινητοποίηση- είναι σαφές: δεν πρόκειται να μείνουμε στη ρητορική αντίθεση, θα προσπαθήσουμε να ακυρώσουμε στην πράξη τους καταστροφικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της διοίκησης της περιφέρειας Αττικής και του -πλήρως ελεγχόμενου- φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ), στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.


Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, θα πολλαπλασιαστούν και θα έχουν ακόμη πιο δυναμικό χαρακτήρα. Όσοι φαντάζονται ότι θα γίνουμε αυτόχειρες, στο βωμό της εξυπηρέτησης ιδιοτελών πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, ας αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και ας αρχίσουν να προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα.




22.6.2020


ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου