Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Ενώνουμε τις φωνές μας για τον Πειραιά

Πέμπτη 25/6 | ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ | ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 19.00


ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Ως δίκτυο “Στηρίζουμε τη Γη” (Support Earth), ενώνουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας με τους πολίτες του Πειραιά, τους επιστημονικούς και αγωνιζόμενους φορείς της πόλης, και κάθε σκεπτόμενο συνάνθρωπο, ενάντια στην αλλοτρίωση των πόλεων, του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος τους και την υποβάθμιση της καθημερινότητας μας. Υποστηρίζουμε και θα βρισκόμαστε στο κάλεσμα των κινήσεων: Ενεργοί Πολίτες Πειραϊκή | ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΚΗ (Τα παιδιά του Πειραιά) Χατζηκυριάκειο - Καλλίπολη - Πειραϊκή - Αγωνιστική πρωτοβουλία SOS Πειραιάς -Λιμάνι φιλικό στην πόλη. 

Από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου βρίσκεται σε εξέλιξη (παράνομα, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη[1]) ακόμα ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, αυτή τη φορά στην πολύπαθη ακτογραμμή του Πειραιά. Εν μέσω πανδημίας ξεκίνησαν τα έργα επέκτασης του λιμανιού του Πειραιά, για την κατασκευή της Νότιας Προβλήτας και την υποδοχή των κρουαζιερόπλοιων. Πρόκειται για ακόμα ένα έργο, τρανταχτή απόδειξη της πολυπόθητης «συνέχειας του Κράτους». Πρωτοσχεδιάστηκε το 2006, ακολούθησαν αλεπάλληλοι ανασχεδιασμοί την τελευταία δεκαετία, για να καταλήξουμε στο προ-διετίας Master Plan του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς[2].

Εάν προχωρήσει το έργο, μια νέα πλωτή πόλη θα καταλάβει έκταση περ. 150 στρεμμάτων στο νότιο σκέλος του λιμανιού, δημιουργώντας ακόμα έναν πόλο ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από κατοικίες και σχολεία της περιοχής. Οι σωρευτικές επιπτώσεις ακόμα δεν μπορούν να εκτιμηθούν καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την επιβάρυνση στο κυκλοφοριακό της πόλης, την ατμοσφαιρική ρύπανση από τον ελλιμενισμό των κρουαζιερόπλοιων και την οριστική απαξίωση της ακτογραμμής. Εκτός αυτών, παρεμποδίζεται η πρόσβαση των κατοίκων στη θάλασσα και υποβαθμίζονται οι ελάχιστοι εναπομείναντες κοινόχρηστοι χώροι του Πειραιά.

Μέχρι τότε, οι εργασίες βυθοκόρησης θα έχουν καταφέρει ακόμα μια τεράστια πληγή στο θαλάσσιο περιβάλλον. Για την εξομάλυνση του βυθού, απομακρύνονται βαριά ρυπασμένα και τοξικά υλικά από τον βυθό και απορρίπτονται έξω από την Σαλαμίνα, δημιουργώντας έτσι μια θαλάσσια χωματερή 300.000 κυβικών μέτρων. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τον υποθαλάσσιο ορίζοντα, την χλωρίδα και πανίδα της θάλασσας και εν τέλει για την τροφική αλυσίδα.
Και βέβαια, και για αυτό το «ευρωπαϊκό έργο» (συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), το κάρο μπαίνει μπροστά από το άλογο. Οι περιβαλλοντικοί όροι με τους οποίους προχωράνε οι εργασίες αφορούν στην πραγματικότητα άλλο έργο: το Επενδυτικό Πρόγραμμα του ΟΛΠ από το 2006, που δεν υλοποιήθηκε ποτέ και περιελάμβανε και έργα αναβάθμισης του περιβάλλοντος. Επιπλέον, οι Κινέζοι επενδυτές-αποικιοκράτες (βλ. Cosco) δεν έχουν φιλοτιμηθεί ακόμα να καταθέσουν Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ως οφείλουν λόγω της έκτασης του έργου.

Στις 25/6 βροντοφωνάζουμε πως η ανοχή στην πολλαπλά χρεοκοπημένη πολιτική του συστήματος έχει παρέλθει. Μετά την Τήνο, τον Βόλο, τις Σταγιάτες, ήρθε η ώρα του Πειραιά να πει όχι στον βιασμό της λογικής και του περιβάλλοντος. Δεν θα ανεχτούμε καμία νέα Ελευσίνα, καμία νέα Φυλή, ούτε νέα καζάνια Δραπετσώνας.

Αξιώνουμε την ακύρωση του τερατώδους έργου και διεκδικούμε την ανάκτηση των σχέσεων ανθρώπου-φύσης-αστικού περιβάλλοντος, με σεβασμό στην ισορροπία μεταξύ θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενός λειτουργικού λιμανιού και μιας φιλόξενης πόλης για όλους τους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου