Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Συνέλευση Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Τρίτη 26/11, 7:00μμ, ΤΕΕ

Καλούμε όλους και όλες στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου, Τρίτη 26 Νοέμβρη στις 7μμ, στο ΤΕΕ – Νίκης 4 – Σύνταγμα, για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε το πλαίσιο και τα αγωνιστικά μας βήματα για τη διεκδίκηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τον κλάδο. Για την νέα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, την εργοδοτική τρομοκρατία, αλλά και την απάντησή μας απέναντι στην περιστολή των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών

Συλλογική σύμβαση εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης

Η κυβέρνηση της Ν.Δ κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Στο δρόμο που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, προσφέρει δώρα και ευνοϊκές ρυθμίσεις στο κεφάλαιο, ενώ φέρνει ταυτόχρονα μια σειρά από αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές διατάξεις, ως αναγκαίο συμπλήρωμα για τις «επενδύσεις». Μέσα από τον «αναπτυξιακό νόμο» που ψήφισε πρόσφατα έρχεται ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και στους μισθούς των εργαζόμενων. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας ενώ θεσπίζεται η συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη ασφαλιστική του κάλυψη. Ακόμα, ενισχύεται η μαύρη εργασία με μια σειρά «διευκολύνσεις» και ελαχιστοποίηση των προστίμων.

Με την δημιουργία «Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» ενισχύεται η κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα. Παράλληλα θεσμοθετείται η ηλεκτρονική ψηφοφορία, προκειμένου να ακυρώσουν τον αποφασιστικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι συλλογικές διαδικασίες και οι Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων. Προσπαθούν να ακυρώσουν τις δυνατότητες στη βάση των εργαζομένων, στα πρωτοβάθμια σωματεία τους να αναπτύσσουν αγώνες και να αμφισβητούν την ουσία της πολιτικής και των μέτρων τους.

Η «ανάπτυξη για όλους» της κυβέρνησης της ΝΔ σημαίνει, συνεχής υποβάθμιση του περιβάλλοντος, μισθούς πείνας, επισφαλείς σχέσεις εργασίας, πλειστηριασμούς, ιδιωτικοποιήσεις, διάλυση της ασφάλισης, παιδεία και υγεία μόνο για τους λίγους. Παράλληλα σε συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ εφορμά σαν αρπαχτικό για την πλήρη λεηλασία της ∆ΕΗ και της ενέργειας.

Στον κλάδο, παρά το γεγονός ότι σημειώνεται ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας, συνεχίζει η απληρωσιά, οι απολύσεις, ενώ η εγκυμοσύνη βρίσκεται στο στόχαστρο της εργοδοσία. Η μείωση των μισθών και η χειροτέρευση των ορών εργασίας μέσω της κατάργησης της συλλογικής σύμβασης του σωματείου αποτελούν τον βασικότερο λόγο της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου.

Να μην περάσει η νέα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα

Τρεις δεκαετίες συνεχών αντεργατικών παρεμβάσεων από όλες τις κυβερνήσεις έχουν συμπληρωθεί στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, με σταθερό γνώμονα την διαρκή υποβάθμιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει πάνω στις αντιδραστικές αλλαγές του νόμου Κατρούγκαλου και ετοιμάζει νομοσχέδιο για την παράδοση των εισφορών πρώτα απ’ όλα της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές εταιρίες. Ταυτόχρονα, μεταθέτει στους ίδιους τους ασφαλισμένους την ευθύνη για οποιαδήποτε συνταξιοδοτική παροχή στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου, ενώ προτίθεται να μειώσει τις εισφορές των εργοδοτών. Το κράτος αποσύρεται ολοένα και περισσότερο από την υποχρέωσή του για συντάξεις. Την ίδια ώρα ο ΟΟΣΑ ορέγεται νέα αύξηση των ορίων, ενώ σκιαγραφεί και το πώς τα ασφαλιστικά ταμεία θα αρχίσουν να τζογάρουν με γενικευμένο τρόπο.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι οδηγεί στην μετατροπή της ασφάλισης σε «επενδυτικό προϊόν». Η κυβέρνηση θεσπίζει 7 «ασφαλιστικά πακέτα» (κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών), που υποτίθεται θα οδηγήσουν και σε ανάλογες συνταξιοδοτικές παροχές, με ευθύνη του ασφαλισμένου. Ο ασφαλισμένος έχει έναν «ατομικό κουμπαρά» που έχει μέσα τις εισφορές, αλλά όχι εξασφαλισμένες αποδοχές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις η κατώτερη εισφορά κυμαίνεται στα 220 ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συντάξεων δεν θα υπερβαίνει τα 500-600 ευρώ. Ταυτόχρονα η ανταποδοτικότητα θα σμπαραλιάσει τον οποιοδήποτε αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι μια σαφής επιλογή στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης, ένα δώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, γιατί προτρέπει όσους έχουν λίγα παραπάνω εισοδήματα να επιλέγουν χαμηλή κατηγορία ασφάλισης και το υπόλοιπο να το ασφαλίζουν ιδιωτικά.

Όλα αυτά τα χρόνια το ΤΕΕ αποδέχτηκε το πλαίσιο της ανταποδοτικότητας και της ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι συνυπεύθυνο τζογάρισε τις εισφορές μας στην Τράπεζα Αττικής και αφαίμαξε τα αποθεματικά του ΤΣΜΕ∆Ε. Σήμερα προετοιμάζει το έδαφος για ένα επαγγελματικό ιδιωτικό ταμείο ενώ οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι τα χρήματα των εργαζομένων μηχανικών.

Παλεύουμε ενάντια στο δόγμα «νόμος και τάξη»

Για να προχωρήσουν όλα αυτά η κυβέρνηση ενεργοποιεί το δόγμα «νόμος και τάξη»! Εισβολή ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ ενάντια στους φοιτητές/τριες που αντιστέκονται, κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, χτύπημα απεργιών και διαδηλώσεων, νέος αντιδραστικός Ποινικός Κώδικας που στοχοποιεί τις μαχητικές μορφές πάλης και τις επαναστατικές ιδέες, προκλητικές συλλήψεις αγωνιστών, αστυνομοκρατία, βιομηχανία διώξεων. Τα ΜΑΤ χτυπούν απρόκλητα νέους και νέες, όχι μόνο τραυματίζοντάς τους, αλλά και συλλαμβάνοντάς τους, με ένα σωρό κατασκευασμένες κατηγορίες!

Αυτός ο παροξυσμός της καταστολής είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση ξέρει πως για να περάσει τη σκληρή αντιλαϊκή και αντεργατική της πολιτική, χρειάζεται να τρομοκρατήσει λαό και νεολαία, να χτυπήσει το μαζικό κίνημα και τον κόσμο που αντιστέκεται.

Δεν θα επιτρέψουμε να είναι αυτή η «κανονικότητα»

Όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο στην οποία το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, έχει ξεδιπλώσει την προσπάθεια για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης. Εδώ και καιρό δίνει τη μάχη απέναντι στους εργοδότες του κλάδου για αυξήσεις στους μισθούς, για να συμπεριληφθούν στην συλλογική σύμβαση οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην μητρότητα και στην εγκυμοσύνη. Για να μπει ένα φρένο στην υπερεκμετάλλευση των νέων συναδέλφων μας που αποτελούν τον πιο ευάλωτο στόχο των αντεργατικών πολιτικών.

Συνδέουμε τον αγώνα μας για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής με τον αγώνα μας για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, την πάλη ενάντια στην ελαστική εργασία, την προσπάθεια μας για ένα μαζικό διεκδικητικό σωματείο. Με προμετωπίδα τις δικές μας ανάγκες απέναντι στις πολιτικές για την ανάταξη της κερδοφορίας τους, συντονιζόμαστε με κάθε σωματείο που παλεύει σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση. Το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαμε και στηρίξαμε την απεργία στις 24/9 που κηρύχτηκε ανεξάρτητα από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ, αλλά και στις 2 Οκτώβρη, ενάντια στον «αναπτυξιακό» νόμο.

Καμιά ανακωχή και καμιά αναμονή. Παλεύουμε για να επιστραφούν οι κλεμμένοι μισθοί και δικαιώματα κόντρα σε κυβέρνηση- ΕΕ -εργοδοσία. Με τον αγώνα μας να ανατρέψουμε την επίθεση

Καμία ανοχή στην κυβέρνηση και στην πολιτική της. Συγκροτούμε τις συλλογικές διεκδικήσεις και τους αγώνες μας. Βάζουμε στο επίκεντρο την κάλυψη αναγκών μας, για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και ζωής. Για να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι οι εργαζόμενοι, για να σπάσουν οι αλυσίδες των μνημονίων.
Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Κατάργηση του «αναπτυξιακού» νόμου. Μείωση του χρόνου εργασίας.
Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, το δικαίωμα στην απεργία, την συλλογική πάλη και δράση
Να μην περάσει η νέα επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία, στην ανταποδοτικότητα και στην ιδιωτικοποίηση στην κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, δωρεάν, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, κάτω τα χέρια από την ΔΕΗ και όλα τα δημόσια αγαθά-«φιλέτα» που έχει βάλει στο μάτι το κεφάλαιο.

Καλούμε όλους και όλες στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου, Τρίτη 26 Νοέμβρη στις 7μμ, στο ΤΕΕ – Νίκης 4 – Σύνταγμα, για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε το πλαίσιο και τα αγωνιστικά μας βήματα για τη διεκδίκηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τον κλάδο. Για την νέα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, την εργοδοτική τρομοκρατία, αλλά και την απάντησή μας απέναντι στην περιστολή των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο σωματείο, να παλέψουμε συλλογικά και να διαμορφώσουμε ένα αγωνιστικό σχέδιο με επίκεντρο τις εργατικές διεκδικήσεις.



--

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Γραφεία: Ερμού & Φωκίωνος 11,10563,4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 6936760879, 6977806266

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου