Κουίζ: Ποιος είναι ο παρουσιαστής και ποιος ο υπουργός; ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 25.11.2019, 13:09
Αλχημείες με το νέο ασφαλιστικό
Χριστίνα Κοψίνη
Ο Γ. Βρούτσης προσπαθεί να «ισοφαρίσει» τις αυξήσεις στις εισφορές με τη μείωση του εισαγωγικού φόρου! ● Την ίδια ώρα επιχειρούν να ματαιώσουν τα αναδρομικά στις συντάξεις προσφεύγοντας για νέα «πιλοτική δίκη» στο ΣτΕ.
Πίσω από το επιχείρημα της φορολογικής ελάφρυνσης των περίπου 1.300 ευρώ που προκύπτει από τη μείωση του εισαγωγικού φόρου από το 22% στο 9% -για χαμηλά εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ- καλύπτεται η νέα επιβάρυνση που θα έχει περίπου το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών με το νέο σύστημα εισφορών που παρουσίασε -μέσω τηλεοπτικής εκπομπής!- ο υπουργός Εργασίας. Επιβάρυνση η οποία προκύπτει από την αύξηση της κατώτατης εισφοράς εισόδου των ασφαλισμένων στην αγορά εργασίας.
Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την ανακοίνωση της «πιλοτικής» δίκης του ΣτΕ, η οποία επιχειρείται να θέσει ανάχωμα στις διεκδικήσεις για τα αναδρομικά, ο Γ. Βρούτσης σε τηλεοπτική εκπομπή παρουσίασε τις βασικές πτυχές του νέου ασφαλιστικού νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο.
Από την παρουσίαση προκύπτουν τα εξής:
1. Θεσπίζεται νέο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, αποσυνδεδεμένο από εισόδημα και έτη προϋπηρεσίας. Στη θέση των παλαιών ασφαλιστικών κλάσεων δημιουργούνται 7 νέα επίπεδα ασφάλισης ελεύθερης επιλογής. Η κατώτερη εισφορά για υγεία και σύνταξη διαμορφώνεται στα 210 ευρώ (έναντι 175 που είναι σήμερα) και η ανώτερη στα 566 ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εργασίας, όσοι καταβάλουν την κατώτατη εισφορά, μετά 30 χρόνια εργασίας και με βάση το ισχύον ποσοστό αναπλήρωσης, θα εξασφαλίσουν κύρια σύνταξη ύψους 588,35. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να προσχωρούν σε παραπάνω επίπεδα εισφορών όταν το επιθυμούν, ανάλογα με την εισφοροδοτική τους δυνατότητα. Θα μπορούν να επιλέγουν κάθε Δεκέμβριο το επίπεδο των εισφορών που θα καταβάλλουν για το επόμενο έτος. Για όλους τους νεοεισερχόμενους και έως τα πρώτα 5 έτη θεσπίζεται εισφορά 126 ευρώ τον μήνα. Η κριτική που ασκείται στο νέο σύστημα δίνει έμφαση στην επιβάρυνση των νέων και χαμηλού εισοδήματος ασφαλισμένων, έναντι αυτών που έχουν υψηλότερο εισόδημα.
2. Οι εισφορές υγείας για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ξεκινούν από 55 ευρώ και παραμένουν σταθερές στα 66 ευρώ τον μήνα, από το δεύτερο επίπεδο και μετά. Το υπουργείο εκτιμά ότι η διατήρηση των εισφορών υγείας σε σταθερό επίπεδο δημιουργεί προϋποθέσεις για υψηλότερη σύνταξη. Ωστόσο, εδώ διατυπώνεται η κριτική η οποία, λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό που καταβάλλουν οι μισθωτοί και οι εργοδότες τους -7,10%, ήτοι 6,45% σε είδος και 0,65% παροχές σε χρήμα-, παρατηρεί πρόθεση αναδιανομής από τη μισθωτή εργασία στους ελεύθερους επαγγελματίες.
3. Οι εισφορές θα εξακολουθούν να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα και θα αναπροσαρμόζονται ετησίως με ένα ποσοστό το οποίο κατά 50% θα προκύπτει από το ΑΕΠ και κατά 50% από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
4. Το νέο ασφαλιστικό θα προβλέπει μικρότερη μείωση στο ποσό της σύνταξης για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται. Με την ψήφιση του νόμου η μείωση της σύνταξης θα είναι 30%, από 60% που είναι σήμερα.
Πιλοτική δίκη
Αίσθηση αλλά όχι έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας για τις βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου έγιναν το Σάββατο, στην τηλεοπτική εκπομπή του Γ. Αυτιά στον ΣΚΑΪ, 24 ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της ικανοποίησης του αιτήματος που υπέβαλε ο ΕΦΚΑ για την πραγματοποίηση νέας πρότυπης δίκης από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η πρότυπη δίκη θα αφορά, σύμφωνα με το αίτημα του ΕΦΚΑ, τις υποθέσεις για την αναδρομικότητα των συντάξεων που περικόπηκαν και για τις οποίες έχει ήδη αποφανθεί το ΣτΕ με απόφαση του 2015.
Στο φόντο των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει σε συνταξιούχους και μη η διαδικασία επανεξέτασης και ενδεχομένως ακύρωσης από το ίδιο το Δικαστήριο αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, έγινε χθες μια πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη από την Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ).
Η Ενωση αποκάλυψε ότι ανάλογο αίτημα για τη διενέργεια πιλοτικής δίκης, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα των εκδικάσεων για τις περικοπές συντάξεων και δώρων, είχε υποβληθεί επί υπουργίας Γ. Βρούτση και τον Σεπτέμβριο του 2014. Σκοπός, σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, ήταν να μη χορηγηθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και να ισχύσουν οι περικοπές των συντάξεων και η κατάργηση των Δώρων που είχαν ψηφιστεί με τους μνημονιακούς Ν. 4051/2012 και 4093/2012.
«Στις 30-9-2014 και επί υπουργίας του κ. Ιωάννη Βρούτση, η Γενική Επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Δικαστηρίων, με την υπ’ αριθ. ΠΑ22/30-9-2014 πράξη της, είχε ζητήσει από το Συμβούλιο Επικρατείας (προφανώς ύστερα από αίτημά του) να εκδικασθεί μία από τις χιλιάδες (εκκρεμούσες τότε) αγωγές συνταξιούχων στα πλαίσια του άρθρου 1 Ν. 3900/2010 (περί «πιλοτικής δίκης»), διότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αλλά και τα Πρωτοδικεία όλης της Επικράτειας εξέδιδαν τότε σωρεία αποφάσεων που δικαίωναν συνταξιούχους, κρίνοντας τις περικοπές του 2012 στις συντάξεις τους ως αντισυνταγματικές», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΝΥΠΕΚΚ.
Ωστόσο, η εξέλιξη ήταν τελικά υπέρ των συνταξιούχων και στις 10-6-2015 εκδόθηκαν οι γνωστές ήδη σε όλους τους συνταξιούχους υπ’ αριθμόν 2287-2290/2015 αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ, που δικαίωσαν τους συνταξιούχους και έκριναν όλες τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των Δώρων παράνομες και αντισυνταγματικές.
Σύμφωνα με τη γνωστή ρήση του Καρλ Μαρξ «πράγματι η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία, τη δεύτερη ως φάρσα». Το ερώτημα που μένει ανοιχτό μέχρι το τέλος είναι «για ποιον;».
«Επιβάρυνση 20% για επαγγελματίες»
Χριστίνα Κοψίνη
Για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που επιβαρύνουν άμεσα τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων κάνει λόγο με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ που επεξεργάστηκε τέσσερα παραδείγματα στον πίνακα που παραθέτουμε.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επαναφέρει το σύστημα των κλάσεων. Αυτό συνεπάγεται αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 20% για το 85% των μη μισθωτών. Πρόκειται για μια μεγάλη και αναίτια επιβάρυνση. Συνιστά όμως ταυτόχρονα μια κατάφωρη αδικία. Σύμφωνα με το σύστημα των κλάσεων, κάποιος που έχει ετήσιο εισόδημα 7.800 ευρώ θα καταβάλει τις ίδιες εισφορές με κάποιον που έχει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο πρώτος θα έχει επιβάρυνση 420 ευρώ, ο δε δεύτερος ελάφρυνση 7.400 ευρώ τον χρόνο.
● Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ψευδώς ότι δίνει τη δυνατότητα στους μη μισθωτούς να επιλέγουν να πληρώνουν αυξημένες εισφορές για να πάρουν αυξημένη σύνταξη. Αυτή τη δυνατότητα την έχει νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017.
● Η κυβέρνηση καταργεί τη μόνιμη 13η σύνταξη που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας οι συνταξιούχοι έλαβαν συνολικά 830 εκατ. ευρώ το 2019. Αντί της 13ης σύνταξης -ολόκληρης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και αναλογικής για τις υψηλότερες συντάξεις- η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να εξαπατήσει τους συνταξιούχους με ένα «μέρισμα» το οποίο θα είναι ουσιωδώς μειωμένο και θα καταβάλλεται μόνο αν και εφόσον υπάρχει επαρκές υπερπλεόνασμα από τα τέλη του 2020.
Σε αυτήν την πρωτοφανή πολιτική επιλογή η Ν.Δ. έχει έναν πολύτιμο σύμμαχο. Μεγάλη μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που συντονισμένα επιχειρούν να παρουσιάσουν τις καταστροφικές ρυθμίσεις για τη συντριπτική πλειονότητα ως θετικές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε ένα ειδυλλιακό ασφαλιστικό τοπίο. Δυστυχώς όμως για την κυβέρνηση και τους πρόθυμους συνοδοιπόρους της, δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πολύ καιρό. Σύντομα, αν δεν ανατραπούν οι σχεδιασμοί της Νέας Δημοκρατίας, τον φουσκωμένο λογαριασμό θα τον πληρώσει η κοινωνία».
Εξηγήσεις Βρούτση για τις εισφορές αγροτών
Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το επίπεδο εισφορών για αγρότες και αλιείς έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά την τηλεοπτική παρουσίαση των νέων επιπέδων ασφαλιστικών εισφορών.
Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι οι αγρότες θα είναι συνολικά ωφελημένοι από τον συνδυασμό ασφαλιστικού και φορολογικού, καθώς θα ισχύσουν και γι’ αυτούς η μείωση του φόρου από το 22% στο 9% και η αποσύνδεση της εισφοράς από χρόνια εργασίας και ύψος του εισοδήματος.
Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα τα επίπεδα του μηνιαίου ασφάλιστρου για κύρια σύνταξη και υγεία σε χρήμα και σε είδος για το 2020 διαμορφώνεται για μεν το πρώτο επίπεδο στο ύψος των 119 ευρώ, για το δεύτερο σε 143 ευρώ, για το τρίτο στα 171 ευρώ, για το τέταρτο στα 205 ευρώ, για το πέμπτο στα 246 ευρώ και για το έκτο ασφαλιστικό επίπεδο στα 319 ευρώ.
Οι αγρότες θα είναι ελεύθεροι να επιλέγουν όποιο επίπεδο εισφορών επιθυμούν, ενώ χαμηλές θα είναι οι αυξήσεις για το 2021 και το 2022. Ενδεικτικά, για το 2021 προστίθενται 2 επιπλέον ευρώ για την πρώτη κατηγορία, 3 ευρώ για την τρίτη, 5 ευρώ για την τετάρτη, 6 ευρώ για την πέμπτη και 7 ευρώ για την έκτη.
Ωστόσο, όπως μπορεί να διαπιστωθεί και από τονπαρακείμενο πίνακα, οι αγρότες είχαν σημαντική μείωση σε ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη από τον νόμο 4578/2018 που είχε ψηφιστεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Το ετήσιο όφελος από τη νέα εισφορά στην κύρια σύνταξη για το 2019 ξεκινά από το ύψος των 195,96 ευρώ (-18,1%) και φτάνει το ποσό των 2.941,32 ευρώ (-33,3%) για τα εισοδήματα άνω των 49.000 ευρώ.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ουδεμία κυβέρνηση τόλμησε να αυξήσει το επίπεδο εισφορών για τους αγρότες, οι οποίοι μπήκαν πολύ αργά στο σύστημα των ασφαλιστικών ταμείων. Εάν δε παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των εισφορών από τον ΟΓΑ έως και τον ΕΦΚΑ, διαπιστώνουμε ότι η μηνιαία εισφορά το 2006 ήταν 35,05 ευρώ, το 2009 αυξήθηκε στο 39,06 ευρώ τον μήνα, το α’ εξάμηνο του 2014 αυξήθηκε στα 62,69 ευρώ και το β’ εξάμηνο του 2016 στα 89,2 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου