Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

ΨΗΦΙΣΜΑ 10ης τακτικής συνεδρίασης ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΕΕ-ΤΚΜ

ΨΗΦΙΣΜΑ 10ης τακτικής συνεδρίασης ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΕΕ-ΤΚΜ 

Μηχανικοί- οι ασφαλισμένοι με υποχρεώσεις χωρίς δικαιώματα 

Σύμφωνα με ενημέρωση από νέους συναδέλφους, η οποία επιβεβαιώθηκε μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-ΤΚΜ και του ΣΜΤ-Μ στο πρώην ΤΣΜΕ∆Ε, οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα του μηχανικού που εγγράφονται στο ΤΕΕ και στον ΕΦΚΑ και ανοίγουν βιβλία ως αυτοαπασχολούμενοι, θα πρέπει να περιμένουν απροσδιόριστο χρονικό διάστημα (9 μήνες τουλάχιστον και ίσως πάνω από ένα έτος) για να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους στο ταμείο. Η αδυναμία αυτή προέρχεται, όπως ενημερωθήκαμε, από αδυναμία του τοπικού τμήματος να διεκπεραιώσει τις εγγραφές νέων μελών, καθώς δεν έχει αυτήν την αρμοδιότητα και ταυτόχρονα έλλειψη προσωπικού στο κεντρικό τμήμα. Το αποτέλεσμα είναι πως δεν ολοκληρώνεται η εγγραφή του ενδιαφερόμενου και δεν εκδίδεται καμία εισφορά. 
Πρακτικά αυτή η κατάσταση σημαίνει πως οι νεοεισερχόμενοι: 
1. ∆εν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για περίπου ένα έτος, με αποκλειστική ευθύνη του ΕΦΚΑ 
2. ∆εν έχουν καμία δυνατότητα να πληρώνουν εισφορές, καθώς το σύστημα εκδίδει μηδενική εισφορά 
3. Θα χρεωθούν, όταν τους εγγράψει ο ΕΦΚΑ, αναδρομικές εισφορές για χρονικό διάστημα που δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη και μάλιστα συσσωρευμένες. 
4. ∆ε μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επειδή οι μηχανικοί δεν μπορεί να είναι ασφαλισμένοι μόνο με υποχρεώσεις και χωρίς δικαιώματα , οφείλουμε να κινηθούμε με κάθε μέσο για την άμεση διευθέτηση του προβλήματος και εγγραφή των συναδέλφων. 
Απαιτούμε: 
1. Την άμεση ενεργοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διαγραφή για τις αναδρομικές εισφορές του κλάδου υγείας για το διάστημα που ο ασφαλισμένος δεν είχε πρόσβαση σε αυτές της παροχές με αποκλειστική ευθύνη του ΕΦΚΑ. 
2. Την δυνατότητα για ευνοϊκή και χωρίς τόκους και προσαυξήσεις ρύθμιση των (εκτός κλάδου υγείας) αναδρομικών εισφορών που θα προκύψουν όταν ολοκληρωθεί η εγγραφή. 
3. Την νομοθετική ρύθμιση ούτως ώστε να έχουν τα τοπικά γραφεία την αρμοδιότητα ολοκλήρωση της εγγραφής. 
4. Τη στελέχωση των υπηρεσιών με ικανό αριθμό υπαλλήλων για την εξυπηρέτησή μας. Για το σκοπό αυτό το ΤΕΕ-ΤΚΜ θα αναλάβει πρωτοβουλία με την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στα νέα του μέλη προκειμένου να τα εκπροσωπήσει στη διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων με επιστολές διαμαρτυρίας στους αρμόδιους φορείς και με άλλες νομικές ενέργειας ή και καταγγελίες σε περίπτωση μη διευθέτησης της απαράδεκτης αυτής κατάστασης. 
Σέρρες 11 Ιουνίου 2019 
Τα μέλη της «Α»ΤΕΕ/ΤΚΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου