Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Οι ΣΔΙΤ ως δούρειος ίππος των βιομηχάνων για διαχείριση νερού και απορριμμάτων



Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ζητά είσοδο ιδιωτών σε περισσότερους κερδοφόρους τομείς της Οικονομίας, μέσω παραχωρήσεων και συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ). «Φωτογραφίζει» τις υποδομές Παιδείας, Υγείας, κοινωνικής προστασίας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας που είναι από τους τομείς που δαπανώνται τα λιγότερα από το πρόγραμμα των δημόσιων επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων. Διαβάστε αναλυτικά το δελτίο του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία, η αδυναμία του κρατικού προϋπολογισμού να στηρίξει ουσιαστικά με Δημόσιες Επενδύσεις τομείς της Οικονομίας εκτός από τις υποδομές μεταφορών, επαναφέρει το θέμα των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων των δημόσιων κονδυλίων και σε ιδιωτικούς πόρους.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ τα χρήματα που προσφέρει το κράτος δεν αρκούν για να στηρίξουν τις δημόσιες επενδύσεις. «Οι δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν δραστικά στα χρόνια της κρίσης, από 6% του ΑΕΠ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε 3% του ΑΕΠ σήμερα. Κάτω από την πίεση της παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων, οι δημόσιες επενδύσεις δεν καλύπτουν καν τις αποσβέσεις, με αποτέλεσμα το απόθεμα δημοσίου κεφαλαίου να μειώνεται».

Για τον λόγο αυτό προτείνουν την είσοδο των ιδιωτών, θεωρώντας πως οι ΣΔΙΤ θα συμβάλουν στη λύση αντιμετώπισης του προβλήματος. «Είναι αναγκαία η στροφή σε ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, δηλαδή και σε ιδιωτικούς πόρους για τη χρηματοδότηση αναγκαίων επενδύσεων τόσο σε υποδομές και διασυνδέσεις όσο και στους υπόλοιπους τομείς που υποχρηματοδοτούνται».

Στο δελτίο, «φωτογραφίζονται» ως πεδίο για ΣΔΙΤ οι υποδομές Παιδείας, Υγείας, κοινωνικής προστασίας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας που είναι από τους τομείς που δαπανώνται τα λιγότερα από το πρόγραμμα των δημόσιων επενδύσεων. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους τομείς διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «η χώρα μας δαπανά 3% του προϋπολογισμού επενδύσεων στην παροχή νερού (έναντι 1,1% στην ΕΕ-28), καθώς και 5,5% στη διαχείριση στερεών αποβλήτων (έναντι 1,7% στην ΕΕ-28) και 3,7% στη διαχείριση υγρών αποβλήτων (έναντι 1,8% στην ΕΕ-28)», για να καταλήξει πως «τα ανωτέρω μεγέθη πιστοποιούν τις τεράστιες αδυναμίες στη διαχείριση υδάτινων πόρων και απορριμμάτων, όπου η χώρα μας έχει καθυστερήσει στην αντιμετώπιση της σπατάλης στο νερό και της αποκομιδής των σκουπιδιών, με σύγχρονους και αποτελεσματικούς τρόπους», στις οποίες συμπεριλαμβάνει και την καύση.


Sev by on Scribd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου