Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή: Ανακοίνωση για την υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Λίγες εβδομάδες έχουν περάσει από τις σκηνές πρωτοφανούς βίας που εκτυλίχθηκαν στον πεζόδρομο της Γλάδστωνος. Στις 21 Σεπτεμβρίου ένας νέος άνθρωπος, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των lgbtqi+ και οροθετικών ατόμων και queer καλλιτέχνης δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών. Σε καμία περίπτωση δεν μας εξέπληξε η αντίδραση των συστημικών ΜΜΕ που από την αρχή φρόντισαν να οικοδομήσουν την αφήγηση περί δήθεν απόπειρας ληστείας και αυτοάμυνας από την πλευρά του καταστηματάρχη. Ενα οικοδόμημα, ωστόσο, τόσο σαθρό που κατέρρευσε αμέσως την επόμενη μέρα, αφότου σταδιακά έβγαιναν στην επιφάνεια στοιχεία σχετικά με το αποτρόπαιο αυτό γεγονός. 
Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία οι ισχυρισμοί της απόπειρας ληστείας από δήθεν τοξικοεξαρτημένο, βίαιο και σε αμόκ άτομο καταρρίπτονται, όσο αποκαλύπτονται
ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες της δολοφονίας ενός εμφανώς αδύναμου ανθρώπου. Σε κάθε περίπτωση, καμία φερόμενη κατηγορία δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει το βίαιο και ομαδικό λιντσάρισμα ενός ανθρώπου σε πρόδηλη φυσική αδυναμία από πλευράς “αγανακτισμένων” πολιτών και αστυνομίας.
Περαιτέρω, η δημόσια δυσφημιστική, ρατσιστική και ομοφοβική εκστρατεία που έχουν ξεκινήσει ΜΜΕ και συντηρητικοί κύκλοι στο πρόσωπο του νεκρού Ζακ Κωστόπουλου προστίθεται και συμπληρώνει το συμβάν. 
Είναι αναγκαίο να διερευνηθούν σε βάθος οι ευθύνες της αστυνομίας, η οποία φέρει πολλαπλές ευθύνες τόσο για το λιντσάρισμα όσο και για την παρεμπόδιση της ανακριτικής διαδικασίας. Εικόνες αστυνομικής βίας έχουμε σίγουρα ξαναδεί και δε μας εκπλήσσουν. Όμως τέτοιες εικόνες λυσσαλέας επίθεσης αστυνομικών οργάνων σε έναν άνθρωπο ημιθανή ξεπερνούν κάθε νόμιμο αλλά και ανθρωπίνως ανεκτό όριο και κάθε τέτοια συμπεριφορά είναι παράνομη και καταδικαστέα. Την ίδια στιγμή, είναι σοβαρότατες οι καταγγελίες που γίνονται από την πλευρά της πολιτικής αγωγής σχετικά με σοβαρές ελλείψεις στη δικογραφία, όπως και σχετικά με τους χειρισμούς της αστυνομίας κατά τη συλλογή στοιχείων, που κατατείνουν σε προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, και τη λήψη ή μη των ενδεδειγμένων ενεργειών από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τον «δικαιοπολιτικό» διάλογο που διεξάγεται επ’ αφορμής του γεγονότος στο δημόσιο διάλογο όσον αφορά το ζήτημα της αυτοάμυνας και των ορίων της. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι σε καμία περίπτωση ο ομαδικός ξυλοδαρμός ενός τραυματισμένου ή αναίσθητου ανθρώπου δεν είναι ούτε καν προσεγγίζει την έννοια της αυτοάμυνας. Εξάλλου, ακόμη και η σύγκριση ή αναλογία εννόμων αγαθών όπως αυτό της περιουσίας με αυτό της ζωής ενός ανθρώπου αποκαλύπτει τις επικίνδυνες διαστάσεις τέτοιων περιστατικών. Το αναφαίρετο, απόλυτο δικαίωμα της ζωής, προϋπόθεση της ύπαρξης των υπόλοιπων ατομικών δικαιωμάτων και δεν είναι δυνατόν να τίθεται υπό διακύβευση για την υπεράσπιση της περιουσίας. 
Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου είναι ένα γεγονός με κοινωνιολογικές και πολιτικές παραμέτρους. Έφερε με τον πιο ωμό τρόπο στο φως τα αποτελέσματα της συντηρητικοποίησης και των αντανακλαστικών κοινωνικού αυτοματισμού που γεννώνται από τη συντονισμένη πολιτική καταστολής και περιθωριοποίησης που συνοδεύει τις πολιτικές ακραίας λιτότητας και εφαρμόζεται τόσο από την παρούσα κυβέρνηση όσο και από τις προηγούμενες με ειδική έμφαση στο κέντρο της Αθήνας. Μια πολιτική που στοχοποιεί τους ανθρώπους που δεν εντάσσονται στα πρότυπα του «κανονικού», προκειμένου να οικοδομήσει την αναγκαία κοινωνική συναίνεση για την ένταση του αυταρχισμού και της περιστολής των δικαιωμάτων και να συνθέσει την υποτιθέμενη «κανονικότητα» στην οφείλουμε να υποταχθούμε. Το ιδεολόγημα του «νόμου και της τάξης», που συνειδητά οπλίζει το χέρι σε επιθέσεις απέναντι σε τοξικοεξαρτημένα πρόσωπα και συνολικά τις ρατσιστικές στη βάση του φύλου, της καταγωγής, του σεξουαλικού προσανατολισμού.
Κυβέρνηση, αστυνομία αλλά και τα ΜΜΕ φέρουν ακέραια την ευθύνη για τη δολοφονική επίθεση σε έναν νέο άνθρωπο αλλά και τόσες άλλες, με τη συστηματική καλλιέργεια ενός κλίματος τρομοκρατίας που δημιουργεί πολίτες έτοιμους να «πάρουν το νόμο στα χέρια τους» εφόσον χρειαστεί προκειμένου να προστατεύσουν το αγαθό της περιουσίας.
Καταδικάζουμε τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Ζακ Κωστόπουλου.
Καταγγέλλουμε κάθε τέτοια βίαιη και φασιστική επίθεση.
Ζητούμε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση -την απαρέγκλιτη τήρηση της διαδικασίας για τη συλλογή του αποδεικτικού υλικού και την καταδίκη των αμέσως υπευθύνων.
Ζητούμε τη διεξοδική αναζήτηση ευθυνών από την πλευρά των οργάνων αστυνομίας και την διοικητική και ποινική τους καταδίκη.
Καλούμε τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας να λάβει θέση για τα σημαντικά ζητήματα που έχουν ανοίξει με αφορμή το γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου