Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Π. Τότσικας, αρχιτέκτονας: Καμιά κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών


Λίγες μέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, στις 27 Ιουλίου, το ραδιόφωνο"Κόκκινο" Ρόδου, μου ζήτησε και έδωσα τη συνημμένη συνέντευξη, 

η οποία επεκτάθηκε και σε άλλα σημαντικά θέματα. 

Από τότε γράφτηκαν, ακούστηκαν και μεσολάβησαν πολλά, 
όμως θεωρώ ότι αρκετά από τα ζητήματα που τέθηκαν παραμένουν επίκαιρα και αναπάντητα. 

Πάνος Τότσικας


Καμιά κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών π.χ. για τις πολεοδομικές παραβάσεις, τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας Στο Κόκκινο Ρόδου και την Πόλυ Χατζημάρκου ο αρχιτέκτονας Πάνος Τότσικας ο οποίος εξήγησε ότι δεν υπάρχει απουσία νομοθεσίας αλλά ή απουσία πολιτικής βούλησης δηλαδή εφαρμογής των νόμων ή οι κυβερνήσεις υλοποιούν τους σχεδιασμούς με έναν τρόπο εντελώς απαράδεκτο.

Χρειάζεται επανασχεδιασμός της περιοχής που κάηκε και πολιτική βούληση για την υλοποίηση του, επισήμανε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι για παράδειγμα πρέπει το ξενοδοχείο που είναι στην παραλία στο Μάτι να γκρεμιστεί, αλλά ανέφερε πως αμφιβάλλει για το αν η τωρινή κυβέρνηση θα κάνει κάτι τέτοιο και δεν θα ακολουθήσει την πεπατημένη των προηγούμενων και τη λογική «δηλώστε το για να το νομιμοποιήσετε».

Ο κ. Τότσικας σημείωσε ότι κάηκε το Μάτι που δεν είχε κανένα πολεοδομικό σχέδιο, όπως ακριβώς κάηκε και ο Νέος Βουτζάς που είχε, και αυτό αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο.

Ενώ εξήγησε ότι η γενικότερη πολιτική γης με τις καταπατήσεις δασών που γίνονται γεωργική γη, η οποία μετά δομείται έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1950 και αυτό είναι και το μοντέλο για ανάπτυξης της υπαίθρου, του τουρισμού που πρέπει να αλλάξει.

Ενώ ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό. Σημείωσε πως είναι θέμα των κυβερνήσεων, ούτε των δήμων, ούτε της περιφέρειας και με το πρόσχημα των μνημονίων, είτε για να μαζευτούν χρήματα, γίνονται οι νομιμοποιήσεις και πως αυτό πρέπει να αλλάξει.

Ο κ. Τότσικας τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι πεπεισμένος ότι οι πυρκαγιές στα Γεράνεια Όρη όσο και στην Πεντέλη είναι εμπρησμοί, και συνήθως μετά τις φωτιές ακολουθούν οι αλλαγές χρήσης γης. 

Φωτογραφία: ΑΜΠΕ


Ακούστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου