Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Στο Ελληνικό η αλληλεγγύη απειλείται με «επενδυτικό» θάνατο



Αντιμέτωπο με την έξωση βρίσκεται το Μητροπολιτικό - Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, καθώς με μια επιστολή - τελεσίγραφο η «Ελληνικό Α.Ε.», θυγατρική της Lamda Development που αγόρασε την περιοχή του παλιού αεροδρομίου, απαιτεί την εκκένωση του χώρου, χωρίς να υπάρχει αυτήν τη στιγμή εναλλακτική λύση στον ορίζοντα.

Από τα τέλη του 2011, το ΜΚΙΕ με την πολύπλευρη παρουσία του, τους δεκάδες γιατρούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες του εθελοντικά και εν μέσω της κατάρρευσης του δημοσίου συστήματος Υγείας, έχει αναδειχθεί σε πυλώνα αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς προσφοράς, παρέχοντας περίθαλψη και φάρμακα σε χιλιάδες ασθενείς, αλλά και στηρίζοντας όταν χρειάζεται με υλικά δημόσιες και ιδιωτικές δομές Υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρείου, 7,366 άτομα έχουν ωφεληθεί σε 64,025 περιπτώσεις και εκατοντάδες δομές και φορείς από όλη τη χώρα έχουν ζητήσει και λάβει υποστήριξη σε φάρμακα ή υλικά, είτε πρόκειται για άλλα κοινωνικά ιατρεία, Δημόσια Νοσοκομεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Ιδρύματα ΑΜΕΑ, Δομές στήριξης παιδιών, μονάδες φροντίδας, Κέντρα φιλοξενίας Προσφύγων, Δομές αστέγων κλπ.

Η λειτουργία του ιατρείου όμως τίθεται πλέον εν αμφιβόλω, καθώς η «Ελληνικό Α.Ε.» που ελέγχεται από τη Lamda Development, συμφερόντων Λάτση, ζητάει την εκκένωση του χώρου, μέχρι τις 30 Ιουνίου. Στην σχετική επιστολή, με ημερομηνία 30 Μαϊου, που κοινοποιείται και στα αρμόδια κυβερνητικά στελεχή, μεταξύ των οποίων οι Τσακαλώτος και Φλαμπουράρης, θέτει προθεσμία ενός μήνα για την παράδοση του χώρου, ενώ δεν αφήνει κανένα παράθυρο για μεταγκατάσταση του κοινωνικού ιατρείου σε άλλο χώρο εντός της έκτασης των 6.000 στρεμμάτων που έχει αγοράσει από το ελληνικό Δημόσιο. 


«Η ειδοποίηση έγινε τηλεφωνικά την Τρίτη το απόγευμα σε εμένα, από την Ελληνικό Α.Ε, και μου είπαν ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το χώρο.Τους ρώτησα αν έυπάρχει κάποια πρόβλεψη για τη μετεγκατάσταση του ιατρείου και μου είπαν ότι όχι, αυτό είναι δικό μας πρόβλημα», δηλώνει στο TPP ο Γιώργος Βήχας, εθελοντής γιατρός του ΜΚΙΕ. «Τους απάντησα ότι αν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για να συνεχίσει αλλού τη λειτουργία του το ιατρείο εμείς δεν μπορούμε να αποχωρήσουμε από εκεί, αφήνοντας έκθετους τους χιλιάδες ασθενείς που έχουμε. Τους ζητήσαμε γραπτώς το αίτημα τους και την Πέμπτη μας έστειλαν ένα χαρτί όπου αναφέρουν όσα μου είπαν και τηλεφωνικά. Την Πέμπτη το βράδυ κάναμε Γενική Συνέλευση και αποφασίσαμε ότι δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον χώρο αν δεν βρεθεί εναλλακτική λύση» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ.Βήχα, αυτήν την περίοδο περίπου 700 με 1000 ασθενείς λαμβάνουν κάθε μήνα τα φάρμακά τους από το κοινωνικό ιατρείο. Ο αριθμός των ωφελούμενων όμως είναι ακόμα μεγαλύτερος. «Είναι ένας αριθμός επιπλέον που έρχεται στους ψυχιάτρους, ένας αριθμός ασθενών που έρχονται στους νευρολόγους και είναι ακόμα δύο δράσεις προληπτικής ιατρικής που έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα σε καθημερινή βάση στέλνουμε φάρμακα που μας ζητούν δημόσιες και ιδιωτικές δομές, αλλά και σε μεμονωμένoυς ασθενείς. Για παράδειγμα είναι αυτές τις μέρες, ο γιος ενός ασθενούς, ο οποίος ζητάει ένας αντικαρκινικό φάρμακο, του οποίου την έγκριση καθυστερεί ο ΕΟΠΠΥ και επομένως καθυστερεί η θεραπεία. Έχουμε και τέτοιες εκκλήσεις σχεδόν καθημερινά».


Η αντιμετώπιση μιας δομής όπως το κοινωνικό ιατρείο από την εταιρεία προκαλεί ερωτηματίκα. Συν τοις άλλοις, την Παρασκευή σημειώθηκε ένα ακόμα ανησυχητικό περιστατικό, δείγμα της αδιαφορίας με την οποία αντιμετωπίζεται από τον «επενδυτή» το ΜΚΙΕ. Για λίγες ώρες και λόγω των εργασιών που πραγματοποιούνται στην περιοχή, το κοινωνικό ιατρείο βρέθηκε χωρίς ρεύμα. Αυτό είναι κάτι πουν συμβαίνει κατά καιρούς, αλλά ήταν η πρώτη φορά που η διακοπή του ρεύματος από την εταιρεία πραγματοποιήθηκε χωρίς ενημέρωση. «Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι δεν έχουμε ρεύμα. Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι κάθε φορά σε ανάλογη περίπτωση μας έπαιρνε η Ελληνικό Α.Ε, γιατί γνωρίζουν ότι έχουμε ψυγείο με ευαίσθητα φάρμακα και μας ενημέρωνε ότι θα γίνει διακοπή για τόσες ώρες, ώστε να πάρουμε τα μέτρα μας.Τώρα όχι μόνο δεν υπήρξε ενημέρωση, αλλά κι όταν επικοινωνήσαμε εμείς μαζί τους δεν μας είπαν κάτι σχετικά με τη διακοπή» σημειώνει ο Γιώργος Βήχας.

Ενώ σε ερώτηση για το πιθανό κίνητρο της εταιρείας, ο γιατρός του ΜΚΙΕ αδυνατεί να απαντήσει. «Ειλικρινά δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση, σκέφτομαι από το να είναι εντελώς απροετοίμαστοι, να μην έχουν υπολογίσει δηλαδή τη ζημιά που μας κάνουνε, μέχρι το να θέλουν να μας κλείσουν. Και είναι πολύ εύκολο να βρουνε χώρο, γιατί τα τετραγωνικά που εμείς θέλουμε δεν είναι τίποτα. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι τους δυσκολεύουμε, γι αυτούς είναι πανεύκολο». Σε επόμενη ερώτηση, σχετικά με το αν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον, ή ενημέρωση από την κυβέρνηση για το θέμα της στέγασης του Ιατρείου, η απάντηση είναι κοφτή: «Ποτέ κανένας δεν μας ενημέρωσε για τίποτα. Ποτέ κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για κάτι»

Μετά τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήσαν τα μέλη του ΜΚΙΕ, εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση, όπου οι εθελοντές ζητούν λύση, ειδάλλως διατρανώνουν την πρόθεση τους να παραμείνουν στον χώρο του ιατρείου για όσο χρειαστεί:



«Ως εθελοντές με γνώμονα τον άνθρωπο και την αλληλεγγύη και με δεδομένη την αναγκαιότητα λειτουργίας του κοινωνικού ιατρείου, στη Γενική Συνέλευση αποφασίσαμε ότι χωρίς να υπάρχει λύση για την ομαλή λειτουργία της δομής, δεν μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους ασθενείς και ωφελούμενούς μας και να δηλώσουμε παραίτηση. Δεν πρόκειται να κλείσουμε εμείς το Μητροπολιτικό Κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού. Εφόσον δεν δίδεται εναλλακτική λύση η επιλογή της μη λειτουργίας του ανήκει στην Ελληνικό Α.Ε, την κυβέρνηση και σε όλους αυτούς που με τα άθλια μέτρα που απαιτούν ουσιαστικά εξαθλιώνουν ακόμα περισσότερο τους πολίτες.

Αυτοί όλοι που αποφάσισαν τον αιφνίδιο θάνατο του ΜΚΙΕ ας αναλάβουν την ευθύνη. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν αποχωρούμε από τον χώρο του ιατρείου και τα όποια μέτρα αποκλεισμού μας από εκεί θα σημάνουν την ουσιαστική καταστροφή κόπων και δουλειάς 7 ετών και επίσης φαρμάκων και άλλων υλικών, που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς μας, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Θα σημάνουν επίσης την στέρηση των φαρμάκων των ασθενών μας με ότι αυτό θα συνεπάγεται για την υγεία και τη ζωή τους.»

Όσον αφορά τις επόμενες δράσεις, το ΜΚΙΕ προτίθεται, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, να εντείνει τις προσπάθειες του, ανάλογα και με τις απαντήσεις που θα πάρει από τους αρμόδιους φορείς. «Στόχος μας είναι να πιέσουμε με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε, κυβέρνηση, Ελληνικό Α.Ε, Λάτση, να δώσει λύση για τη στέγαση του ιατρείου» τονίζει ο Γιώργος Βήχας. «Συγκεντρώνουμε τα αναλυτικά στοιχεία με το τι έχει κάνει και καταφέρει το ιατρείο όλα αυτά τα χρόνια, με πολύ συγκεκριμένα νούμερα, ετοιμάζουμε μία επιστολή προς τους ασθενείς, όπου θα τους προτρέπουμε να κινητοποιηθούν γιατί ουσιαστικά εκείνων είναι το ιατρείο. Υπάρχουν σκέψεις για ηλεκτρονικό ψήφισμα, προτάθηκαν πολλά πράγματα στη Συνέλευση και έχουμε κάνει ήδη επαφές με την Ευρώπη, με ευρωβουλευτές που έχουν ενδιαφερθεί».

Με τα χρονικά περιθώρια πολύ στενά, το ερώτημα είναι απλό. Αν η αλληλεγγύη μπορεί να υπερκεράσει την αδιαφορία

1 σχόλιο:

  1. BEST AVAILABLE WAY TO FINANCIAL FREEDOM {upstoxfunding@yahoo.com}
    Are you looking for financial freedom? Are you in debt, you need a loan to start a new business? Or you collapse financially, do you need a loan to buy a car or a house? Have you ever been rejected by your bank in ever finance? You want to improve your financial? You need a loan to pay off your bills pay off? No more looking, we welcome you for an opportunity to get all types of loans at a very affordable 3% interest rate for others. For information, contact us now by email at: {upstoxfunding@yahoo.com}

    Do you have a bad credit? Do you need money to pay bills? Is it necessary to start a new business? Do you have an unfinished project due to poor funding? Do you need money to invest in any specialty that will benefit you? And you do not know what to do. We offer the following loans;both Personal loans [secure and unsecured], Business loans [secure and unsecured] ,combination loans ,Student loans,Consolidation loans and so many others.

    Company name: UPSTOX FUNDING
    Company Email: upstoxfunding@yahoo.com
    Text/Call :(302) 273-5794.

    ΑπάντησηΔιαγραφή