Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Τι γίνεται με το Σ.Α.Θ. ρε παιδιά;

Τι γίνεται με το Σ.Α.Θ. ρε παιδιά;

Εχουν περάσει 9 Μήνες από τις εκλογές του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, σχεδόν μισή θητεία, και οι δράσεις του συλλόγου που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχουν εκλείψει για τα καλά, χωρίς να φαίνεται να υπάρχει καμιά διάθεση από το νέο ΔΣ να επικοινωνήσει ούτε για τα στοιχειώδη με τα μέλη του. Έτσι, καμιά δράση που είχε δρομολογηθεί από το προηγούμενο Δ.Σ. δεν πραγματοποιήθηκε, ούτε αυτές που αποτελούσαν τα προηγούμενα χρόνια κέντρο αναφοράς για τους συναδέλφους που συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον σύλλογο και να βρίσκουμε συλλογική έκφραση μέσα από αυτόν. Συνοπτικά παραθέτουμε ορισμένες 
Τεύχος προώθησης επαγγέλματος αρχιτεκτόνων-μελών του ΣΑΘ, για το οποίο έχουμε πληρώσει κιόλας και ήταν στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του

Κοινωνικές εκδηλώσεις που είχαν γίνει πλέον θεσμός, όπως: 
  • Θερινό Σινεμά, κοπή πίτας, βραδιές πολιτισμού στο αίθριο του συλλόγου
  • Workshops και σεμινάρια
  • Κοινωνικές δράσεις αλληλεγγύης
  • Παρεμβάσεις και ενημέρωση των μελών για τα επαγγελματικά και ασφαλιστικά θέματα
  • Οργάνωση διαμαρτυρίας για τα αναδρομικά χαράτσια του ΤΣΜΕΔΕ και τις επικείμενες αυξήσεις στον ΕΦΚΑ
Ενδεικτικό της κατάστασης απαξίωσης είναι πως ούτε η σύνθεση του νέου προεδρείου δεν έχει ανακοινωθεί στα μέλη του συλλόγου!

Την κυρίως ευθύνη για για την αδρανοποίηση του ΣΑΘ φέρουν οι πρώτες παρατάξεις ΔΥΝΑΜΗ, Ανασυγκρότηση, ΔΚΜ., που κατέχουν τις 6 από τις 9 έδρες. Το μοναδικό ίσως επίδικο για αυτές τις παρατάξεις ήταν η κατάληψη της θέσης του Προέδρου και έτσι η μάχη του παρασκηνίου για να βγουν τα νούμερα δεν άφησε περιθώριο σε άλλες δράσεις. 

Η άποψη του σχήματος ΑΝΑΣΑ στο οποίο συμμετέχουμε τα μέλη της συσπείρωσης είχε διατυπωθεί σε συνεδρίαση του αμέσως μετά τις εκλογές. Αυτή ήταν πως με τους νέους συσχετισμούς στο ΔΣ δεν είναι πιθανή η συμμετοχή μας στο προεδρείο και πως σε κάθε περίπτωση θα στηρίζουμε διακριτά τις συλλογικές δράσεις του συλλόγου που θα μας βρίσκουν σύμφωνους, τουλάχιστον τις πολιτιστικές. Σε περίπτωση μάλιστα που με ευθύνη των πρώτων παρατάξεων οδηγούμασταν σε τέλμα γύρω από την εκλογή του προέδρου (καθώς την διεκδικούσαν Ανασυγκρότηση και ΔΚΜ), απόφασή μας θα ήταν να προταθεί αναλογικό ή και κυκλικό προεδρείο όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία μεταξύ παρατάξεων για τη σύσταση του προεδρείου.

Τελικά το σενάριο αδρανοποίησης του συλλόγου με ευθύνη των παρατάξεων που διεκδικούσαν πάση θυσία τη θέση του προέδρου επιβεβαιώθηκε. Η λύση που δόθηκε με τη σύνθεση του νέου προεδρείου που αποτελείται αποκλειστικά από μέλη της ΔΚΜ και της ΣΑΕ και τη συμμετοχή του ενός μέλους του σχήματος ΑΝΑΣΑ στη θέση του γραμματέα, δεν μας βρίσκει σύμφωνους καθώς κάτι τέτοιο αποδείχτηκε πως δεν εξυπηρετεί τις στοχεύσεις του σχήματος. Θα μας ενδιέφερε η γνώμη της ΑΚΕΑ της οποίας είναι μέλος ο γραμματέας, καθώς συνυπάρχουμε στο σχήμα ΑΝΑΣΑ στο ΣΑΘ.

Για εμάς δεν αποτελεί αυτοσκοπό η κατάληψη θέσεων σε Δ.Σ και προεδρεία, με κάθε μέσο. Ειδικά μάλιστα όταν το μέσο αυτό είναι οι συνεννοήσεις σε κλειστά γραφεία παρατάξεων με αποκλίνουσες πολιτικές θέσεις, μακριά από τους συναδέλφους και πάντοτε εν κρυπτώ, για την νομή μικροεξουσίών- άνευ νοήματος κατά την άποψή μας, αφού έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να αξιοποιηθούν προς κάποια θετική κατεύθυνση. 

Στον καιρό των μνημονίων χρειαζόμαστε συσπείρωση των δυνάμεων που κινούνται σε αντισυστημική κατεύθυνση και ανοιχτές διαδικασίες που να εμπλέκουν όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους στον αγώνα για την υπεράσπιση των όποιων δικαιωμάτων μας έχουν μείνει. Η απαξίωση των συλλογικών φορέων (όπως η αδρανοποίηση του ΣΑΘ) και του συνδικαλισμού εν γένει δεν μπορεί να έχει την σφραγίδα μας (ούτε να έχουμε την σφραγίδα της).

συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου