Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Ψήφισμα κατά της αντιδραστικής αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ

        Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2018

Αρ. Πρωτ. :4523
                                  

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ


Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δεκέμβρη, επιχειρείται εσπευσμένα σύγκληση της Αντιπροσωπείας το Σάββατο 3 του Φλεβάρη από την πρόεδρο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, Τόνια Μοροπούλου ώστε «κεκλεισμένων των θυρών» στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής να πραγματοποιήσει αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές, μακριά από την ενοχλητική παρουσία και παρέμβαση των εργαζόμενων μηχανικών με προστασία την αστυνομική φρουρά του κοινοβουλίου.

Οι σχεδιασμοί αυτοί γίνονται από κοινού με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που παραχώρησε και την αίθουσα αλλά και με την στήριξη των κυρίαρχων παρατάξεων του ΤΕΕ, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι παρατάξεις αυτές δεν έβαλαν κανένα εμπόδιο στη Δ.Ε. του ΤΕΕ για να εμποδίσουν την εξέλιξη αυτή.

Οι προωθούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας  αφορούν ουσιαστικά την αξιοποίηση του ΤΕΕ στην παραπέρα προώθηση της ευρωενωσιακής πολιτικής για την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος του μηχανικού, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της Μπολόνια.

Σε αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζουν:
·      Την μετατροπή του ΤΕΕ σε Φορέα Πιστοποίησης της άσκησης των τεχνικών δραστηριοτήτων και επί πληρωμή εκπαίδευσης, από το επίπεδο του τεχνίτη οικοδομής μέχρι του μηχανικού με «πτυχίο» ανώτερης κατηγορίας. Το σύνολο των μηχανικών θα πρέπει να πιστοποιηθούν για τη δουλειά που κάνουν, ενίοτε για δεκαετίες, πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ για τις πιστοποιήσεις, και συγκεντρώνοντας βίαια την αγορά στα μεγάλα τεχνικά γραφεία που θα έχουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Μετά τη δολοφονική φοροληστεία του αστικού κράτους και τις υψηλότερες ίσως ασφαλιστικές εισφορές στον πλανήτη, όσοι απέμειναν να «ασκούν το επάγγελμα» θα πεταχτούν έξω ως μη πιστοποιημένοι.
·       Αφαιρεί αρμοδιότητες ελέγχου από το Δημόσιο
·      Την πλήρη αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος και την απαξίωση του συνόλου των τίτλων σπουδών σε απλά διαβατήρια για τη «διαβαθμισμένη πρόσβαση» με επί πληρωμή πιστοποιήσεις, μέσω σεμιναρίων εξετάσεων κ.ά. (όπως τεκμηριωμένη εμπειρία και μέχρι τότε παραμονή στη βαθμίδα «δόκιμου μηχανικού» στις επαγγελματικές δραστηριότητες). Γι’ αυτό επιδιώκουν την κατηγοριοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και της εγγραφής σε ένα ενιαίο «ΤΕΕ» όλων των αποφοίτων 3ετούς, 4ετούς και 5ετούς εκπαίδευσης
·      Την «ουσιαστικοποίησης των γραπτών εξετάσεων», ώστε να πεταχτούν εκτός επαγγέλματος χιλιάδες απόφοιτοι και να μετατραπούν σε φθηνό εργατικό δυναμικό, σε «μη μηχανικούς» για το μεγάλο κεφάλαιο.
·      Τη θέσπισης υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης μετά την απόκτηση του πτυχίου, κρύβεται ώστε να δημιουργούν φτηνό εργατικό δυναμικό μηχανικών για «μαθητεία» στους ομίλους.


Τις επιδιώξεις αυτές επιχειρούν να τις υπηρετήσουν καλύτερα και με τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούν στο πλαίσιο λειτουργίας του ΤΕΕ. Αυτό το «αναβαθμισμένο» ΤΕΕ:
·      Χρειάζεται ακόμα περισσότερο αποδυναμωμένα τα συλλογικά όργανα του. Για αυτό προτείνεται η απευθείας εκλογή του Προέδρου του ΤΕΕ και των Περιφερειακών Τμημάτων, ώστε αυτός να είναι πλήρως ελεγχόμενος - χωρίς πολιτικές δεσμεύσεις - από το εκάστοτε λόμπι μονοπωλιακών ομίλων. Γι’ αυτό προωθείται η υποβάθμιση του αποφασιστικού ρόλου των Αντιπροσωπειών, με την κατάτμησή τους σε θεματικές ενότητες.
·      Την ακύρωση της όποιας δημοκρατικής λειτουργίας του ΤΕΕ, μέσω περιορισμών παρατάξεων, 4ετης εκλογών κλπ.
·      Ταυτόχρονα μεθοδεύεται η μετατροπή του ΤΕΕ σε Ανώνυμη Εταιρεία με τη θέσπιση της δυνατότητας ίδρυσης Α.Ε. από το ΤΕΕ και τα ΠΤ, με σκοπό μεταξύ άλλων τη διεκδίκηση κοινοτικών κονδυλίων. (Πρόσφατα σε αυτή την κατεύθυνση η Δ.Ε. του ΤΕΕ αποφάσισε την ίδρυση Ινστιτούτου – Α.Ε. μαζί με το ΤΜΕΔΕ).

Οι εργαζόμενοι μηχανικοί του Δημοσίου μαζί με τους υπόλοιπους μισθωτούς, άνεργους και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς που δεχόμαστε επίθεση διαρκείας στα εργασιακά – ασφαλιστικά – επαγγελματικά μας δικαιώματα, δε θα επιτρέψουμε την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης μας που φέρνει η πρόταση αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ.


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΕΞΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ)
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΦΛΕΒΑΡΗ 9.00 π.μ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου