Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2018

Για ποιά «ανάπτυξη» καλούμαστε να θυσιάσουμε και το Ελληνικό;

 Για ποιά «ανάπτυξη» καλούμαστε να  θυσιάσουμε και το Ελληνικό; *                                                                                  
Το Σχέδιο για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά έχει πλέον κατατεθεί και παρουσιαστεί. Πόσοι όμως γνωρίζουν επακριβώς τι προβλέπει το «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης» (Σ.Ο.Α) του Ελληνικού; Πόσοι  γνωρίζουν τι είδους «πάρκο» περιλαμβάνεται σ’αυτό τα σχέδιο;
Λένε πως το Σχέδιο για το Ελληνικό πρέπει να προχωρήσει, γιατί αποτελεί «μνημονιακή υποχρέωση της χώρας». Λένε πως είμαστε υποχρεωμένοι να το υλοποιήσουμε, ειδ’άλλως δεν πρόκειται να εισπράξουμε την επόμενη «δόση» από τους δανειστές μας  και θα χρεωκοπήσει (κι άλλο) η χώρα μας.
 Με δυο λόγια, μας λένε να θυσιάσουμε (και) το Ελληνικό προκειμένου να φυσήξει «ούριος άνεμος», να πάει μπροστά η οικονομία και να ξεφύγουμε από την «κρίση».
 Με δυο λόγια, μας λένε ότι το Ελληνικό πρέπει να το δούμε ως μια σύγχρονη Ιφιγένεια που πρέπει να θυσιαστεί για το καλό όλων μας.
Άντε και το κάναμε. Θα πάει μπροστά η οικονομία; Λένε ότι θα δουλέψει πολύς κόσμος στα «έργα» Με ποιές συνθήκες εργασίας; Πόσες ώρες την ημέρα;
 Αλλά και τι «έργα» προβλέπεται να γίνουν στο Ελληνικό; Εμπορικά Κέντρα (Malls), Καζίνο, πολυτελή ξενοδοχεία, γραφεία, δεκάδες πολυόροφες πολυκατοικίες 50 μέτρα ύψος (16 όροφοι) και 6 ουρανοξύστες 200 μέτρα ύψος (66 όροφοι !). Αυτά τα «έργα» μας χρειάζονται;
 Όμως, δεν μας λένε ότι ταυτόχρονα θα εξαφανίσουν το Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά και  το υπάρχον  δασύλιο χτίζοντας στη θέση του πολυτελείς μονοκατοικίες. Δεν μας λένε ότι σε ένα μεγάλο μέρος του «πάρκου» προβλέπονται μη συνάδουσες κτιριακές εγκαταστάσεις. Δεν μας λένε ότι θα περιορίσουν την πρόσβασή μας σε ένα μικρό μόνο τμήμα  της παραλίας.

Εν τέλει, μας λένε  να δεχτούμε μια μάταιη θυσία για να μπορέσουμε, κάποτε, να προκόψουμε, ως χώρα. Μέχρι τότε, κάποιοι ελάχιστοι, ντόπιοι και ξένοι, θα κερδοσκοπούν και θα αυξάνουν τις περιουσίες τους, θα βγάζουν τα λεφτά που εισέπραξαν  (νομότυπα ή παράνομα) σε «φορολογικούς παραδείσους» και η ζωή θα συνεχίζεται.
Με βάση όσα αναφέρονται παραπάνω,  έχει κατατεθεί μια  εναλλακτική πρόταση η οποία θεωρεί ότι μπορεί να διαμορφωθεί ένα εναλλακτικό μοντέλλο κοινωνικής επανοικειοποίησης  και συνδιαχείρισης του χώρου του πρ. αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλιακής Ζώνης του  Αγίου Κοσμά από κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες, με μορφή συνεταιριστική, στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, σε αντίθεση με  την ιδιωτικοποίηση, την τσιμεντοποίηση και την περιβαλλοντική υποβάθμιση που προωθείται.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   «Πρωτοβουλία «‘Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό»
 Για επικοινωνία: parkogiaolous2@gmail.com
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
*Κείμενο που μοιράστηκε στη συνεδρίαση της 1.2.2018 του  Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής                               


Εκ μέρους και των 8 Περιφερειακών Συμβούλων (5 ανεξαρτήτων , 1 ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 2 ΛΑΕ) , που αντέκρουσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο 1/2/2018 το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ενημερώνω για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου .

Το Περιφερειακό Συμβούλιο καταψήφισε ομόφωνα το ΣΟΑ και τη ΣΜΠΕ.

Επισυνάπτω την εισήγηση που παρουσίασα σύμφωνα με το τεχνικό κείμενο το οποίο, μαζί με το νομικό, κατατέθηκαν στο ΣτΕ εκ μέρους 521 φορέων και προσώπων.

φιλικά

Ελένη Πορτάλιου
                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου