Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

ΣΜΤ: Κινητοποίηση 3/2 στην Α/ΤΕΕ στη Βουλή



ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΙΣ 9.30ΠΜ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ) ΟΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΕΝ ΚΡΥΠΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΤΕΕ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Δεν μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη η ατζέντα που προωθεί επίμονα η διοίκηση του ΤΕΕ. Γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της, την απόφαση της τελευταίας αντιπροσωπείας, όπως προέκυψε μετά τις πολύ έντονες αντιδράσεις που υπήρξανε σχετικά με το θέμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ. Κάτω από την πίεση κινητοποίησης συναδέλφων αποφασίστηκε τελικά να πραγματοποιηθεί διευρυμένη συζήτηση του θέματος με την συμμετοχή όλων των συλλογικών φορέων των μηχανικών, πριν προχωρήσει το θέμα για απόφαση στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.

Όμως εντός χρονικού διαστήματος λιγότερου των δύο μηνών η Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, κα Μοροπούλου και οι κυρίαρχες δυνάμεις στο ΤΕΕ προχωράνε σε νέα συνεδρίαση η οποία καλείται μάλιστα στο κτίριο της Βουλής(!) στις 3 Φλεβάρη με μοναδικό θέμα την «Αλλαγή του Θεσμικού Πλαισίου του ΤΕΕ». Στη συνεδρίαση καλούνται υψηλοί προσκεκλημένοι (ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδροι Επιτροπών του κοινοβουλίου, Πρυτάνεις κ.ά). Παρά τις έντονες αντιδράσεις οι εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας δεν υποχωρούν και φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν με κάθε τρόπο. Προφανώς η κυβέρνηση και το ΤΕΕ πιστεύουν ότι μπορούν να επιβάλουν πιο εύκολα αποφάσεις σε ένα εντελώς αποστειρωμένο περιβάλλον. Θα διαψευστούν ξανά !

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και οι συνέπειές του πολύ μεγάλες για την πλειοψηφία των τεχνικών για να «περάσει» έτσι απλά. Οι προωθούμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου έχουν ένα πολύ απλό στόχο:

Το «κλείσιμο» του επαγγέλματος και της αγοράς εργασίας στους τεχνικούς

Τα βασικά επιχειρήματα που επαναλαμβάνονται μονότονα για την «απελευθέρωση» των κλειστών επαγγελμάτων και την «κινητικότητα», στην πραγματικότητα σημαίνουν το ακριβώς αντίθετο:
Στη πράξη το «άνοιγμα» του επαγγέλματος σημαίνει: «κλειστό» για όσους δεν έχουν τις περεταίρω από το Πτυχίο σπουδές, και τις επαγγελματικές συστάσεις των εργοδοτών για να το ασκήσουν. «Κλειστό» για τους νέους που δεν μπορούν ούτε στο ΤΕΕ να εγγραφούν λόγω των ασφαλιστικών εισφορών. «Κλειστό» σε όσους δεν μπορούν να πληρώνουν τα έξοδα των σεμιναρίων, των εξετάσεων και της δια βίου επανεκπαίδευσης. «Κλειστό» για την πλειοψηφία των μηχανικών που δεν θα πάρουν τα πιστοποιητικά επαγγελματικής εμπειρίας που προβλέπεται να χορηγούν οι Εταιρείες, αφού η κρίση έχει καταστήσει την πλειοψηφία των μηχανικών είτε άνεργους είτε εργαζόμενους με άτυπες μορφές απασχόλησης

Το ΤΕΕ σχεδιάζει την μετατροπή του σε εξεταστή, πιστοποιητή, φροντιστή και επιτηρητή όλων των τεχνικών επαγγελμάτων (και όχι μόνο των μηχανικών) και μάλιστα με το αζημίωτο.

Για την επίτευξη των παραπάνω θα χρησιμοποιηθούν τα παρακάτω εργαλεία:
Οι εξετάσεις πρόσβασης στο επάγγελμα θα γίνουν «ουσιαστικές». Δηλαδή η απόκτηση του πτυχίου δεν θα αποτελεί το εισιτήριο πρόσβασης στο επάγγελμα.
Τα μέλη του ΤΕΕ θα κατανέμονται σε διάφορα επίπεδα επαγγελματικών προσόντων. Προβλέπεται μια κατηγορία για τους νέους μηχανικούς – «δόκιμων μηχανικών» – χωρίς ουσιαστικά επαγγελματικά δικαιώματα. Η κινητικότητα μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων θα πραγματοποιείται και με εξετάσεις. Δικαίωμα συμμετοχής στα όργανα του ΤΕΕ δεν θα έχουν όλα τα μέλη – ανάλογα με το επίπεδο που θα ανήκουν.
Το ΤΕΕ μετατρέπεται σε φορέα πιστοποίησης των προσόντων των μελών του και όλων των τεχνικών επαγγελμάτων.
Φυσικά τα παραπάνω συνδυάζονται αρμονικά με υπηρεσίες εκπαίδευσης και σεμιναρίων που θα πρέπει το ΤΕΕ να παρέχει (πάντα επί πληρωμή).

Ευρύτερες οι στοχεύσεις που προωθεί το ΤΕΕ

Εδώ και δεκαετίες πάγιος στόχος της ΕΕ και του κεφαλαίου είναι η «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», που πλέον αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Παράλληλα το νέο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Τεχνικών Έργων» που θέλει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετατρέπει το πτυχίο σε ατομικό φάκελο προσόντων. Οι νέοι μηχανικοί και τεχνικοί προορίζονται για «δόκιμοι» ή «υποψήφιοι» μηχανικοί με μηδενικά δικαιώματα.

Επομένως όλες οι μεθοδεύσεις της διοίκησης του ΤΕΕ αποτελούν συνέχεια μιας ευρύτερης προσπάθειας σχετικά με τον ρόλο του ΤΕΕ που συνάδει με τις πολιτικές που προωθεί το κεφάλαιο, η ΕΕ και το ΔΝΤ. Στην προσπάθεια αυτή συναινούν όλες οι καθεστωτικές παρατάξεις του ΤΕΕ. Σε αυτή την βάση προωθούν:
Την εκ βάθρων αλλαγή τις δομής του ίδιου του ΤΕΕ με ολική αναδιάρθρωση της ανάδειξης των οργάνων του, του τρόπου λειτουργίας, των ειδικοτήτων και των τμημάτων του, και η μετατροπή του σε ένα ακόμα πιο «κλειστό» και αντιδημοκρατικό μηχανισμό.
Την βίαιη αναδιάρθρωση του τεχνικού κλάδου με την ευρεία αναδιάρθρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, τα νομοθετήματα για το μητρώο τεχνικών έργων τις αλλαγές στην τεχνική εκπαίδευση.
Τη συγκέντρωση του τεχνικού αντικειμένου σε λίγες μεγάλες εταιρείες και την καταστροφή των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών γραφείων. Η προλεταριοποίηση ή το πέταγμα από το επάγγελμα της μεγάλης μάζας των μηχανικών.

Η δική μας απάντηση

Οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί,, όπως και οι φοιτητές των πολυτεχνείων και των ΤΕΙ πρέπει να ανοίξουμε το ζήτημα της αλλαγής του Θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ όσο πιο πλατιά και μαζικά, και μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες μας να αποφασίσουμε να το μπλοκάρισμα της αντιδημοκρατικής διαδικασίας του ΤΕΕ.

Σήμερα δεν χρειαζόμαστε κανένα ΤΕΕ, «τροχονόμο», «χωροφύλακα», εμπόδιο στην αναζήτηση εργασίας. Επομένως:
Λέμε Όχι στην διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Καμιά διάσπαση των πτυχίων βάσει ειδικεύσεων, καταρτίσεων, πιστοποιήσεων, εξετάσεων. Κατάργηση των εξετάσεων άδειας για την άσκηση του επαγγέλματος.
Λέμε Όχι στο μητρώο ιδιωτικών έργων, να αποσυρθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Καμία σκέψη για την εφαρμογή καθεστώτος «δόκιμου» / «ασκούμενου» μηχανικού με «μηδενικό πτυχίο».
Λέμε Όχι στις πολυδιάσπαση του πτυχίου τόσο όσον αφορά την διάρκεια φοίτησης, όσο και το εύρος των βασικών ειδικοτήτων.
Ζητάμε Ένα ενιαίο 5ετές πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια, δωρεάν. Ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα σε όλες τις ειδικότητες.
Λέμε Όχι στην οδηγία Μπολόνια, τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων. Απειθαρχία στις οδηγίες της ΕΕ! Όχι στην αυτονόμηση ενός μέρους του γνωστικού αντικειμένου του μηχανικού-τεχνικού, με τον νομοθετικό περιορισμό της άσκησης του συγκεκριμένου αντικειμένου. Κατάργηση του καθεστώτος που δημιουργήθηκε για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές και τους Ελεγκτές δόμησης. Καμία εξέταση για πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου