Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

Ποδονίφτης: μία σημαντική νίκη… στα μισά της διαδρομήςΜε μεγάλη πλειοψηφία καταψήφισε ο Δήμος Αθηναίων την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την τσιμεντοποίηση του Ποδονίφτη με 25 κατά, 6 αποχές κι ένα λευκό.

Ενώ ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας είχε εμπρόθεσμα καταθέσει την απορριπτική γνωμοδότησή του στην Περιφέρεια Αττικής, από το Δεκέμβρη είχε ζητηθεί κατ’επανάληψη τόσο από τον Στάθη Δρογώση όσο κι από άλλους Δημοτικούς Συμβούλους να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, λαμβάνοντας ως απάντηση μόνο υποσχέσεις κι αναβολές.

Ήρθε, λοιπον, επιτέλους η ώρα και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να τοποθετηθεί επί της μελέτης. Παρουσία πλήθους φορέων και πολιτών με εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις, με καθοριστική την παρέμβαση του Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας Άρη Βασιλόπουλου, το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την διευθέτηση του ρέματος Ποδονίφτη.

Είναι μία νίκη των κατοίκων προς μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Αλλά παν’απ’όλα είναι μία νίκη κι ένα κεκτημένο που θα επηρεάσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το αστικό περιβάλλον.

Ως Πόλης Ξεκίνημα είμαστε χαρούμενοι και χαρούμενες που μπορέσαμε να προσθέσουμε το δικό μας λιθαράκι σε αυτό τον αγώνα κι ευχαριστούμε τόσο το Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας όσο και το σύλλογο Ροή – Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων, για την ανυποχώρητη στάση τους σ’αυτόν τον αγώνα και την επιστημονική τους επιμέλεια.

Επόμενό μας ραντεβού: η συνεδρίαση της Περιφέρειας Αττικης.

Θα σας δούμε όλους κι όλες εκεί συνεχίζοντας να διεκδικούμε να μην καταστραφεί το τελευταίο ρέμα της Αθήνας.


Ιστορική απόφαση του Δήμου Αθηναίων για τη διάσωση του Ποδονίφτη

Καλημέρα, εχθές το βράδυ, σε μια από τις σπάνιες στιγμές που όλοι υπερβαίνουν τα συνήθη, έγινε μια ανατροπή: ενώ μέχρι χθες η ενημέρωση που υπήρχε από το Δήμο Αθηναίων (1η συνεδρίαση Επιτροπής ποιότητας ζωής, συναντήσεις με αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς κλπ) ήταν ότι συμφωνούσαν με το έργο εγκιβωτισμού του Ποδονίφτη που πρότεινε η Περιφέρεια Αττικής, τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία και μόνο με λίγες αποχές -λευκά καταψήφισε τη μελέτη. Και όχι μόνο αυτό: από πάρα πολλούς ομιλητές από όλες τις παρατάξεις (με πιο χλιαρή την παράταξη της Ανοιχτής Πόλης), δηλώθηκε σε όλους τους τόνους ότι αυτές οι λύσεις είναι παρωχημένες και ότι τα ποτάμια όχι μόνο πρέπει να διασώσουμε αλλά και να τα επαναφέρουμε στη φυσική τους κατάσταση. Έχει ιδιαίτερη σημασία μια τέτοια απόφαση- συζήτηση γιατί δημιουργεί ένα προηγούμενο: αυτοί που θα επαναφέρουν παρόμοιες προσεγγίσεις θα έχουν ένα προηγούμενο ώστε να μην θεωρούνται γραφικές -περιθωριακές φωνές.Σχετικά με την ιστορία του θέματος : http://kokkoi.gr/?p=741

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου