«Δεν έπρεπε ποτέ να έχει συμβεί κάτι τέτοιο σε μια χώρα σαν τη Βρετανία τον 21ο αιώνα» παραδέχτηκε χθες με όψιμη ειλικρίνεια ο υπουργός Κοινοτήτων Σάτζιντ Τζάβιντ, καθώς ο πόνος για την τραγική απώλεια τόσο πολλών ζωών από τη φονική πυρκαγιά στον 24ώροφο πύργο Γκρένφελ του δυτικού Λονδίνου κλιμακωνόταν πια σε ξέχειλη οργή για τις ευθύνες της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών του ζάπλουτου δημοτικού διαμερίσματος Κένσινγκτον και Τσέλσι, που ανέθεσαν την ανακαίνιση του ουρανοξύστη -και δη την τοποθέτηση νέας εξωτερικής μόνωσης- σε εργολαβικές εταιρείες, οι οποίες χρησιμοποίησαν όχι απλά φτηνά αλλά και εύφλεκτα συνθετικά υλικά, η χρήση των οποίων έχει απαγορευτεί τουλάχιστον σε Γερμανία και ΗΠΑ για λόγους πυρασφάλειας...
Περσινή έκθεση ειδικών για την ασφάλεια οικοδομικών κατασκευών, που έγινε για λογαριασμό της κυβέρνησης, τόνιζε πως -για λόγους ενεργειακής αποδοτικότητας και εξωραϊσμού- όλο και περισσότερα κτίρια στη Βρετανία καλύπτονταν εξωτερικά με υλικά τα οποία θα μπορούσαν να αναφλεγούν.
Παράλληλα ο Τζον Κάουλι, διευθυντής στην εργολαβική εταιρεία Omnis Exteriors, η οποία κατασκεύασε τα αλουμινένια και πλαστικά πάνελ της μονωτικής επένδυσης (που τοποθέτησε στον πύργο η εταιρεία Harley Facades για λογαριασμό του ανάδοχου του έργου, δηλαδή της κατασκευαστικής εταιρείας Rydon Maintenance) δήλωσε στην Guardian πως τους ζητήθηκε να επιλέξουν υλικό που ήταν κατά δύο στερλίνες το μέτρο φτηνότερο από το εναλλακτικό πυρίμαχο...
Η εξωτερική μόνωση πιστεύεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς. Μόλις χθες δόθηκε επείγουσα εντολή για επιθεώρηση της ασφάλειας των 4.000 πολυώροφων κτιρίων με διαμερίσματα σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ξεκίνησε ήδη η ποινική διερεύνηση για τα αίτια της αδιανόητης τραγωδίας.
Η κυβέρνηση των Τόρις και προσωπικά η Τερέζα Μέι -ήδη εξαιρετικά στριμωγμένη μετά το φιάσκο των πρόωρων εκλογών εν όψει Brexit- βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με κοινωνική και πολιτική κατακραυγή ακόμα κι από στελέχη του κόμματός της, που την εγκαλούν και για τις περικοπές στα κονδύλια της τοπικής αυτοδιοίκησης και για την αρχική διαχείριση της πυρκαγιάς μόνο από υφυπουργούς και για έλλειμμα ανθρωπιάς, μετά την προχθεσινή άρνησή της να συναντηθεί με όσους επέζησαν από τη φωτιά.
Η πρωθυπουργός επισκέφτηκε χθες τραυματίες σε νοσοκομείο του Λονδίνου, αποφεύγοντας ξανά να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους επιζώντες και άστεγους ενοίκους που έχουν χάσει τα πάντα κι ακόμα αναζητούν μάταια δεκάδες αγνοούμενους συγγενείς και φίλους.
Στη θέση της έστειλε τον υπουργό Κοινοτήτων Σάτζιντ Τζάβιντ και την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις, Αντρια Λίντσαμ, οι οποίοι δέχτηκαν βροχή οργισμένων διαμαρτυριών για τη στάση της Μέι. Τους πυρόπληκτους επισκέφτηκε και η βασίλισσα Ελισάβετ μαζί με τον πρίγκιπα Χάρι.
Οι νεκροί ανήλθαν επίσημα χθες στους 30, σύμφωνα με την αστυνομία, που αναμένει ο αριθμός τους να αυξηθεί περαιτέρω αφού συνεχίζονται οι έρευνες στο απανθρακωμένο κουφάρι του πύργου.
Οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 70. Ακόμα και φιλοκυβερνητικές εφημερίδες απευθύνουν άκρως ενοχλητικά ερωτήματα στην κυβέρνηση Μέι, ενώ ο (Εργατικός) δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν έστειλε επιστολή στην πρωθυπουργό απαιτώντας πάραυτα απαντήσεις για μια σειρά από αποτυχίες σχετικά με την ενημέρωση των ενοίκων και την κυβερνητική μέριμνα για τη στήριξή τους.
Βίκυ Καπετανοπούλου
Αυτό το άρθρο γιατί το δημοσιεύσατε; Να μας πει τι; Ποιος φταίει; Οι δημοσιογράφοι δεν ενημερώνουν μόνο, έχουν άποψη και θέση. Και στο άρθρο αυτό η ενημέρωση είναι "υποκριτικά δακρύβρεχτη" και η άποψη και η θέση "ανύπαρκτη"
ΑπάντησηΔιαγραφή