Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Χωρίς τέλος φαίνεται πως είναι η σύγχυση γύρω από τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Μεταξύ των "χαμένων στη μετάφραση" του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και των υπουργικών αποφάσεων - ου μην αλλά και των προφορικών δηλώσεων - του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσου Πετρόπουλου, είναι και εκείνοι οι αυταπασχολούμενοι που αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης ("τίτλοι κτήσης"). Πιο πρόσφατο επεισόδιο της σύγχυσης γύρω από το συγκεκριμένο μέτωπο υπεγράφη από τη διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στην εγκύκλιο που εξέδωσε χθες για την παράλληλη απασχόληση.
Η σύγχυση αυτή γύρω από τον τρόπο υπολογισμού του ασφαλιστικού χαρατσιού στην επαγγελματική δαπάνη γίνεται μεγαλύτερη, καθώς ο κ. Πετρόπουλος επιμένει να μην έχει ακόμη εκδώσει μία ειδική και αναλυτικά επεξηγηματική εφαρμοστική εγκύκλιο για τις εισφορές που πρέπει να καταβάλλουν όσοι αμείβονται με τον συγκεκριμένο τρόπο, αν και το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών για τους ελευθέρους επαγγελματίες ισχύει από 1/1/2017.
Ιδού πώς διαμορφώνεται το τοπίο του αλαλούμ σε σχέση με τις εισφορές στο εισόδημα με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης:
1) Ο νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 προβλέπει πως οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του εισοδήματος που αποκτιέται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, όπως ισχύει με κάθε εισόδημα, το οποίο αποκτά ένας ελεύθερος επαγγελματίας (πχ ως έσοδο από επιχειρηματική δραστηριότητα, με δελτίο παροχής υπηρεσιών, κλπ.).
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη συγκεκριμένη διάταξη, στο εισόδημα από επαγγελματική δαπάνη επιβάλλονται οι εισφορές που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, μαζί και τα ελάχιστα μηνιαία όρια. Δηλαδή, όποιος επαγγελματίας κόβει απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης θα πρέπει να καταβάλλει κατ΄ελάχιστον 168 ευρώ/μήνα, 2.016 ευρώ/έτος ακόμη και αν εισπράττει μέσω αυτού του τρόπου κάτω από 586 ευρώ/μήνα και 7.032 ευρώ/έτος.
Αν ισχύουν τα παραπάνω, παύει να ισχύει και με το παραπάνω η ασφαλιστική απαλλαγή για όποιον αυταπασχολούμενο εισπράττει με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης κάτω από 5.000 ευρώ ετησίως ή 416 ευρώ κάθε μήνα.
2) Έρχεται, όμως, πριν δύο εβδομάδες περίπου, η υπουργική απόφαση Πετρόπουλο , η οποία αμφισβητεί την παραπάνω διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, αναφέροντας πως το εισόδημα με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης "συνυπολογίζεται" στο εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών επί του οποίου επιβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές.
Σύμφωνα με μία λογική ερμηνεία της παραπάνω διάταξης της υπουργικής απόφασης Πετρόπουλου, στο εισόδημα το οποίο αποκτά ένας επαγγελματίας με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης δεν επιβάλλονται αυτοτελώς εισφορές (όπως προκύπτει από τη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που αναλύθηκε παραπάνω), αρά προστίθεται στο υπόλοιπο εισόδημα του επαγγελματία επί του οποίου ενιαίου συνόλου υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές.
3) Τα τελευταία νέα για τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στο εισόδημα από απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης ήλθαν χθες με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, εντείνοντας ακόμη περισσότερο το αλαλούμ που ήδη είχε φέρει ο νόμος Κατρούγκαλου και η υπουργική απόφαση Πετρόπουλου.
Σύμφωνα με αυτήν, όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα (είτε είναι αυτοί μισθωτοί, είτε μη μισθωτοί, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι, αγρότες), οι οποίοι κόβουν παράλληλα απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές αυτοτελώς για το εισόδημα αυτό, αλλά χωρίς ελάχιστο όριο καταβολής (σ.σ. στα 168 ευρώ/μήνα και στα 2.2016 ευρώ/έτος).
Έτσι, προκύπτει πως ο κάθε μισθωτός ή μη μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος κόβει απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (ή δελτίο παροχής υπηρεσιών ή τιμολόγιο) για κάτω από 7.032 ετησίως (από άσκηση δραστηριότητας ως ελεύθερος επαγγελματίας) θα καταβάλλει εισφορές ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους, χωρίς να υπάγεται στη διάταξη περί ελάχιστης καταβολής ύψους 168 ευρώ/μήνα και 7.032 ευρώ/έτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου