Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Στο Γουδί παίζεται άγρια μπάλα... !!!

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθούνουν οι νεότεροι αναρτούμε κείμενο της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών από το 2004 για τα τότε σχέδια της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να στεγάσει το γήπεδο της στο Γουδί, σχέδια απαράδεκτα που επαναφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία σε όλα τα ζητήματα, αποδυκνείεται ισάξια τουλάχιστον με τους ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. 

 http://www.sam.tee.gr/goudi.htm

Το θέμα είναι που θα κάτσει η μπίλια! Το γήπεδο του Παναθηναϊκού, αφού πήγε βόλτα σε όλη την Αθήνα φαίνεται πως ξαναγυρνά στο Γουδί. Το εξήγγειλε ο Υπ. Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος (ποιος άλλος;). Ο Παναθηναϊκός κάνει το δύσκολο, αλλά γενικά συμφωνεί ...αν βεβαίως υπάρξει αρκετός χώρος για τη δημιουργία γηπέδων για όλα τα τμήματα της ομάδας αλλά και για κανένα εμπορικό κέντρο, λούνα παρκ ή άλλες χρήσεις αναψυχής (κινηματογράφοι, SPA κλπ.). Επίσης, αν είναι δυνατόν να παραμείνει το οικόπεδο στη λεωφ. Αλεξάνδρας στην ιδιοκτησία του ερασιτέχνη για να «...δημιουργήσει υποδομές για τα παιδικά και εφηβικά τμήματα...» και, γιατί όχι, ένα ακόμη εμπορικό κέντρο ή κάτι ανάλογο. Πάλι καλά !. Πριν από ένα χρόνο, όταν ο Υφυπουργός κος Λιάνης τόλμησε να προτείνει να στεγαστεί το ποδοσφαιρικό τμήμα στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ έπεσαν να τον φάνε : γιατί το σκέφτηκε χωρίς την έγκριση του σωματείου και τέτοια. Στο τέλος ψέλλισε ότι ήταν απλώς κάποιες σκέψεις, χωρίς ιδιαίτερη αξία.

Από την άλλη πλευρά η διαδικασία αυτή φανερώνει γιατί ούτε ο ΟΡΣΑ ούτε το Υπουργείο ΠΕΧΩΔ.Ε προχωρούν στη θεσμοθέτηση του χώρου στο «Γουδί» ως Μητροπολιτικού Πάρκου. Κι ας ανέθεσαν έρευνα για τα χαρακτηριστικά του στο εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος της σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, κι ας την παρέλαβαν με τη σύμφωνη γνώμη των όμορων Δήμων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων πλην του στρατού. Πίσω από τον Παναθηναϊκό, στο «φιλέτο» αυτό της πόλης, γίνεται ουρά. Από νέα Υπουργεία και νοσοκομεία έως σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Τώρα για πάρκα είμαστε?. Αν περισσέψει κάποιο κομμάτι θα το φυτέψουμε και –αν δε το θέλει κάποιο in restaurant– μπορεί να σας το αφήσουμε για τις βόλτες σας!

Το ζήτημα των νέων αθλητικών συγκροτημάτων σε συνδυασμό με χρήσεις αναψυχής και εμπορίου έχει πανευρωπαϊκή διάσταση. Οι αθλητικές εταιρείες αδυνατούν να επιτύχουν οικονομική βιωσιμότητα με μόνη δραστηριότητα τον αθλητισμό. Για το λόγο αυτό τα νέα γήπεδα με συνδυασμό χρήσεων αναψυχής και εμπορίου αποτελούν στρατηγική επιλογή στη μετεξέλιξή τους σε βιομηχανίες του θεάματος, του εμπορίου και της αναψυχής. Αυτή η διάσταση είναι κρίσιμη στις αποφάσεις για τη χωροθέτηση και τις ρυθμίσεις σε επίπεδο χρήσεων γης και δομήσιμων επιφανειών. Και αυτό γιατί η δυνατότητα χρηματοδότησης των αντίστοιχων επενδύσεων σχετίζεται άμεσα με τη γαιοπρόσοδο που εγγράφεται στο χώρο καθώς και με τις προοπτικές κερδοφορίας των νέων εγκαταστάσεων.

Αυτή ήταν η λογική με την οποία έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί οι ρυθμίσεις στο θέμα των γηπέδων του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ και αυτή φαίνεται να επικρατεί και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού. Γι’ αυτό άλλωστε το ζήτημα της χωροθέτησης του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου αποκτά διαστάσεις «real estate project» που καθυστερούν τους χειρισμούς και τη συμφωνία ανάμεσα στην πολιτεία και το σωματείο. Η επιλογή της περιοχής «Γουδί» εξασφαλίζει τόσο τις απαιτούμενες εκτάσεις όσο και την κεντρικότητα του χώρου, με άμεση συνέπεια τη μεγέθυνση της εμπορικότητας του όλου εγχειρήματος. Ταυτόχρονα όμως εγείρει πλήθος ζητημάτων που σχετίζονται με:
  • τις διαδικασίες πολεοδομικού σχεδιασμού και τις ευθύνες της πολιτείας για την τήρησή τους
  • τη σύγκρουση ανάμεσα στο ιδιωτικό και δημόσιο συμφέρον
  • τις άμεσες πολεοδομικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση του συγκροτήματος.
Για όποιον γνωρίζει έστω και λίγο την περιοχή και το ιστορικό εξέλιξής της είναι σαφές ότι το νέο συγκρότημα του Παναθηναϊκού είναι εντελώς ασύμβατο με τα χαρακτηριστικά του χώρου.
  • Το νέο συγκρότημα θα δομήσει και θα κατακερματίσει ανεπανόρθωτα τον τελευταίο μεγάλο ενιαίο αδόμητο χώρο στην κεντρική περιοχή της Αθήνας.
  • Το γήπεδο και το σύνολο των λειτουργιών του έρχονται σε αντίθεση με τη σημερινή εικόνα του χώρου. Και μιλάμε για τα φυσικά χαρακτηριστικά του – το τελευταίο φυσικό τμήμα του Ιλισού, πευκώνες, ελαιώνες, αυθόρμητα λιβάδια – αλλά και την ιστορικότητά του που είναι αποκρυσταλλωμένη στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αρκετών κτισμάτων στο εσωτερικό του.
  • Η χωροθέτησή του έρχεται σε αντίθεση τόσο με το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, όσο και με το πλαίσιο παραχώρησης της έκτασης (732/77 και Υ.Α. 17538/Φ5530) στους Δήμους Αθηναίων, Παπάγου και Ζωγράφου για τη δημιουργία χώρου πρασίνου. Επιπλέον, ο χώρος καλύπτεται από το καθεστώς προστασίας της Β΄ζώνης Υμηττού.
  • Η ύπαρξη στην άμεση περιοχή ευαίσθητων χρήσεων όπως τα νοσοκομεία δημιουργεί έντονες επιφυλάξεις για την παράλληλη χωροθέτηση ενός συγκροτήματος, η λειτουργία του οποίου θα επιφέρει έντονες πολλαπλές οχλήσεις.
Για το κοινό αίσθημα των κατοίκων, των φορέων αλλά και ομόφωνα των δημοτικών συμβουλίων όλων των γύρω Δήμων (εκτός της Αθήνας) το «Γουδί» είναι χώρος πρασίνου και φυσικής αναψυχής. Ο πυκνός οικιστικός ιστός στους όμορους δήμους αλλά και στο σύνολο της πρωτεύουσας επιβάλλουν τη διατήρηση και αξιοποίηση των δημόσιων ελεύθερων εκτάσεων για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και φυσικής αναψυχής και όχι την εκχώρησή τους σε ιδιωτικά συμφέροντα. Το Γουδί διεκδικείται από τους πολίτες ήδη από το 1975 οπότε και υπήρξαν μεγάλες κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην ανεκπλήρωτη παραχώρηση του 1977. Η αίσθηση αυτής της προοπτικής έχει ιδιαίτερα εμπεδωθεί μετά την ανάθεση, ολοκλήρωση και παραλαβή της έρευνας του ΟΡΣΑ και του ΕΜΠ.

Στη βάση αυτή, η μόνη θεμιτή επιδίωξη για το σύνολο του χώρου είναι η θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου ως μεταολυμπιακής χρήσης του χώρου. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι οι πολίτες θα αδρανήσουν σε μία ακόμη κλοπή της κοινής τους περιουσίας. Και έχουν πολλές φορές αποδείξει με τη σειρά τους ότι στα ζητήματα που τους αφορούν ξέρουν να παίζουν καλή μπάλα!


Θυμίζουμε επίσης και αναδημοσίευση μας για την παραχώρηση του "Καραϊσκάκη" στον Κόκκαλη.


"Το τελικό κόστος της Ολυμπιάδας της Αθήνας υπολογίζεται σήμερα μεταξύ 14 και 16 δισεκατομμυρίων ευρώ (απόκλιση μεταξύ 466 - 533%). Η αναμόρφωση του ΟΑΚΑ που είχε υπολογιστεί στα 3 εκατομμύρια ευρώ τελικά κόστισε 399 εκατομμύρια. Το στάδιο Καραϊσκάκη, η κατασκευή του οποίου δεν ήταν απαραίτητη αφού η Αθήνα είχε γήπεδα για να φιλοξενήσει το μειωμένου ενδιαφέροντος ποδόσφαιρο στους Ολυμπιακούς, κόστισε 60 εκατομμύρια και δεν ήταν καν πλήρως έτοιμο για τους αγώνες (τελικά «έπεσε στα χέρια» του Κόκκαλη)"

1 σχόλιο:

  1. ΑΝ ΣΚΕΦΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ 4 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ (ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ),ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΤΗΝ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΟΛΗΣ Ή ΤΗΣ ΜΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ! ΟΠΟΥ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ!!!, ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ....ΜΑΣ ΕΛΕΙΠΕ!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή