Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Είναι πολλά τα κερατι-Attica

άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Δρόμο του Σαββάτου 4/3/2017
Για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρέθηκε η πολυαγαπημένη “Τράπεζα των μηχανικών” Attica Bank με αφορμή αυτή τη φορά την αποκάλυψη από το Βήμα μέρους της μηνυτήριας αναφοράς της Τράπεζας της Ελλάδος στον Άρειο Πάγο, σχετικά με τις πρακτικές της Άττικα για τη χορήγηση δανείων.
Είχε προηγηθεί η μεγάλη “σύγκρουση” κυβέρνησης – αντιπολίτευσης - Στουρνάρα το καλοκαίρι που όση φασαρία σήκωσε τότε, τόσο ξαφνικά εξαφανίστηκε. Αντίστοιχη δημοσιότητα βέβαια ποτέ δεν απέκτησαν  οι πολλαπλές ανακεφαλαιοποιήσεις της Τράπεζας με τα αποθεματικά του ασφαλιστικού Ταμείου των μηχανικών (πρώην ΤΣΜΕΔΕ). Ανακεφαλαιοποιήσεις που ξεπερνούν τα 800 εκατ. € τα οποία προέρχονται από τις υπέρογκες εισφορές που διαχρονικά καλούνται να πληρώσουν οι μηχανικοί (είτε με το μνημονιακό μεσοπρόθεσμο Ν3986/11 των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, είτε  με το σημερινό Ν.4387/16 του Κατρούγκαλου - ΣΥΡΙΖΑ, είτε με παλιότερους νόμους με αποτέλεσμα σήμερα 70.000 συνάδελφοι να χρωστούν 1 δις €). Χρήματα τα οποία το Ταμείο κινδυνεύει να απολέσει οριστικά μια και η τρέχουσα αξία τους δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. €. Η εξαρχής λανθασμένη και επιζήμια για τους ασφαλισμένους και το Ταμείο τους επιλογή της τοποθέτησης μέρους των αποθεματικών στην Attica ήδη από το 1997, είχε τη διακομματική στήριξη των συνδικαλιστικών παρατάξεων τόσο των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, όσο και του τότε Συνασπισμού και μοναδική αντιπολίτευση από τις υπόλοιπες παρατάξεις της αριστεράς, συνεχίστηκε δε με διαδοχικές εγκληματικές αποφάσεις συμμετοχές του ταμείου στις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποίησεις (που αύξησαν τη συμμετοχή του ταμείου από το 34 στο 55%).
Ο χώρος της σημερινής κυβέρνησης είχε ανέκαθεν προνομιακή σχέση με την τράπεζα αυτή. Αφενός μέσω του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, ο οποίος έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος της διοίκησης της τράπεζας, αφετέρου μέσω του πρώην πρόεδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) και σημερινού υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε στο σχεδιασμό της την αξιοποίηση ενός τραπεζικού δικτύου, χωρίς την άμεση εποπτεία της ΕΚΤ (η Attica δεν εντάχθηκε στις 4 συστημικές τράπεζες των οποίων η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με δημόσια χρήμα μέσω ΤΧΣ, για να ξαναγίνουν ιδιωτικές), οπότε έλπιζε ότι το ρόλο αυτό μπορούσε να τον παίξει η Άττικα. Για το λόγο αυτό εξάντλησε την επιρροή της για να πετύχει και η πρόσφατη (2015) ανακεφαλαιοποίηση όπου το ταμείο αποφάσισε να «ρίξει» άλλα 400 εκατ. ευρώ στη «μαύρη τρύπα» της Αττικής, όπως έπραξαν και μια σειρά από ΔΕΚΟ. Τα ίδια και το 2013 με άλλα 200 εκατ. €.

Όπως φαίνεται το “παράλληλο τραπεζικό σύστημα” του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η συνέχιση της χρηματοδότησης ορισμένων κατασκευαστικών, τεχνικών και εργολαβικών εταιρειών με «ευνοϊκή διάθεση», προνομιακά επιτόκια (κάτω από το κόστος) και εγγυήσεις επιπέδου βοσκοτοπίων(Τριάντα εννέα δάνεια πήρε το 2015 από την Τράπεζα Αττικής η κατασκευαστική εταιρεία Τοξότης ΑΕ του κ. Καλογρίτσα, «Σύμφωνα με το έγγραφο τιμολόγησης 265/382/30.9.2015 το επιτόκιο που καθορίστηκε για το δάνειο με αριθμό 2650220000004658, ύψους 14,5 εκατ. ευρώ, ήταν 2,6%, ήτοι χαμηλότερο σε σχέση με την πολιτική της τράπεζας»).
Από την άλλη το σύστημα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ - Στουρνάρα επιχειρεί να οδηγήσει σε γρήγορη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας για ένα κομμάτι ψωμί σε ξένα fund, οδηγώντας σε οριστική απώλεια του συνόλου των επενδεδυμένων χρημάτων του Ταμείου. Το σύστημα αυτό έχει διοικήσει εξίσου την Τράπεζα και δε μπορούν να το παίζουν “μωρές παρθένες”. Η κα. Αικατερίνη Ζευγώλη Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια και Επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου της Τράπεζας, διορίστηκε και ως μετακλητή στο υπουργείο Οικονομικών και ορίστηκε συγκεκριμένα «Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα» το 2012. Ο Κωνσταντίνος Γουβάλας (μέλος ΔΣ της Τράπεζας) ήταν πολύ στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου και έχει διατελέσει διευθυντής του πολιτικού του γραφείου σε διάφορες υπουργικές θητείες του. Ο δε Αν. Σελλιανάκης γνωστό στέλεχος της ΝΔ (και πρώην πρόεδρος του ΔΣ του ΕΤΑΑ), διετέλεσε Αντιπρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας. Όλοι οι παραπάνω δε γνωρίζαν τίποτα για τα δάνεια και την πορεία της Attica? Ενώ υπάρχει και το τεράστιο θέμα με τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ (“Την ομολογία ότι τα δάνεια – ύψους 13 εκ. Ευρώ - που δόθηκαν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από την Attica Bank το 2010 και το 2011 δεν ελέγχθηκαν προχώρησε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Πάσχας“). Πώς είναι δυνατόν τέλος η ΤτΕ, εποπτεύουσα αρχή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, να περιλαμβάνεται σε αυτούς που τόσα χρόνια «δεν είδαν και δεν άκουσαν» κάτι για την Attica Bank;  Οι τεράστιες ευθύνες συνεπώς είναι συνολικές και εξ αδιαιρέτου...
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να απεμπλακεί άμεσα το ΤΣΜΕΔΕ από την Attica Bank, με τη διασφάλιση- επιστροφή των αποθεματικών του. Να μην ξαναεμπλακεί σε καμιά ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, να μην ξαναδώσουμε ούτε ένα ευρώ. Να πάρουμε πίσω όσα χρήματα έχει βάλει το ΤΣΜΕΔΕ σ’ αυτήν. Να αγωνιστούμε για εθνικοποίηση όλου του Τραπεζικού συστήματος που έχουμε χρυσοπληρώσει
Πετρόπουλος Δημήτρης
μέλος της Α/ΤΕΕ με την Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση


1 σχόλιο: