Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Παραχώρηση Παύλου Μελά: Δικαίωση του ανυποχώρητου κινήματος με πολλά ερωτηματικά και αμφίβολη συνέχεια



H Πρωτοβουλία για τη διάσωση του Στρατοπέδου Παύλου Μελά, αναφέρει πως η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου αποτελεί έναν θετικό βήμα που έγινε έπειτα από τις κινητοποιήσεις των πολιτών μέχρι και την τελευταία στιγμή, δεν πρέπει να παραβλέπεται ωστόσο, ότι αυτή η παραχώρηση έγινε στη βάση της απαράδεκτης αντίληψης ότι κριτήριο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας δεν είναι το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον αλλά τα ιδιοτελή ψηφοθηρικά συμφέροντα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ υπέρ συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας.
Αναλυτικά:

«Η παραχώρηση του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της αύξησης του πράσινου στη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα στη δυτική πλευρά της πόλης. Ένα βήμα, που έγινε μετά από τις κινητοποιήσεις των πολιτών μέχρι και την τελευταία στιγμή εναντίον της προωθούμενης από την κυβέρνηση και τον Δήμο Παύλου Μελά, σύμβασης του πρώην Δήμαρχου Δ. Παπαδόπουλου μόλις τρεις μήνες πριν.

Δεν πρέπει να παραβλέπεται ωστόσο, ότι αυτή η παραχώρηση έγινε στη βάση της απαράδεκτης αντίληψης ότι κριτήριο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας δεν είναι το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον αλλά τα ιδιοτελή ψηφοθηρικά συμφέροντα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ υπέρ συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας. Η εμμονή σε αυτή και η αποδοχή της από την κυβέρνηση δεν προμηνύει τίποτα καλό και για τα υπόλοιπα στρατόπεδα, τόσο της Θεσσαλονίκης, όσο και άλλων πόλεων της χώρας.

Τα 83 διαμερίσματα που περήφανα «κατέκτησε» το ΥΠΕΘΑ θα έπρεπε να είχαν ήδη διατεθεί σε χειμαζόμενους συμπολίτες μας ή σε οικογένειες προσφύγων και όχι να μένουν κενά όπως παραδέχτηκε ο Δήμαρχος Παύλου Μελά.

Αν η παραχώρηση του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά χωρίς άλλη δόμηση είναι μια συμβολική νίκη, ο αγώνας για την απολύτως αναγκαία αύξηση του κοινόχρηστου υψηλού πράσινου στην Θεσσαλονίκη δεν τελείωσε. Το γειτονικό πρώην Στρατόπεδο Καρατάσσιου, για το οποίο το Γ.Π.Σ. Πολίχνης που βρίσκεται για υπογραφή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει αθλητικούς χώρους υπερτοπικής σημασίας (γήπεδα), πανεπιστήμια, ξενοδοχεία, τα στρατόπεδα Μεγάλου Αλεξάνδρου και Παπακυριαζή που βρίσκονται ακόμα στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και το Στρατόπεδο Κόδρα πρέπει επίσης να αποδοθούν στους δήμους ως κοινόχρηστοι χώροι υψηλού πρασίνου, χωρίς βέβαια τα απαράδεκτα και πρωτάκουστα ανταλλάγματα που εισήγαγε ο Ν. 4407/16 εμπνεύσεως Καμμένου που στην πραγματικότητα δημιούργησε ένα στρατιωτικό ΤΑΙΠΕΔ στον απόλυτο έλεγχο του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Αλλά και για το Παύλου Μελά υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα. Πως οργανώθηκε η φιέστα χωρίς να υπάρχει η έγκριση της σύμβασης από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά; Γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα η νέα σύμβαση; Η μη δημοσιοποίηση δημιουργεί ερωτήματα και αμφιβολίες για το αν ισχύουν οι υπόλοιποι επαχθείς όροι της σύμβασης Παπαδόπουλου:

Περιλαμβάνεται το ενοίκιο του 5% επί της αντικειμενικής αξίας και απόδοσης του 10% επί των κερδών του δήμου από άλλες δραστηριότητες στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας;
Θα διατηρηθεί η υποχρέωση υποβολής μελέτης βιωσιμότητας που σε συνάρτηση με ελλιπή χρηματοδότηση για την ανάπλαση, τη λειτουργία και τη συντήρηση του χώρου θα ανοίξει την όρεξη για είσοδο ιδιωτικής χρηματοδότησης;

Επιπρόσθετα:

– Θα διασφαλισθούν θεσμικά με Προεδρικό Διάταγμα οι χρήσεις στο Μητροπολιτικό πάρκο που να αποκλείουν ρητά πρόσθετη δόμηση;
– Θα εξασφαλισθεί επαρκής χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση και λειτουργία του χώρου ώστε να αποτραπεί η εγκατάλειψη και η είσοδος ιδιωτών που θα εμπορευματοποιήσουν τις χρήσεις του;

Οι πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά, της Δυτικής Θεσσαλονίκης και του συνόλου της πόλης θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα είμαστε πάντα εκεί για να στηρίξουμε το μόνο κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποδεκτό μέλλον των πρώην στρατοπέδων που είναι η απόδοσή τους ως μητροπολιτικών, κοινόχρηστων χώρων υψηλού πρασίνου χωρίς πρόσθετη δόμηση που υποδέχονται ήπιες πολιτιστικές δραστηριότητες.


Πρωτοβουλία για τη διάσωση του Στρατοπέδου Παύλου Μελά»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου