Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Για την εφαρμογή του νέου αντιασφαλιστικού νόμου και το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών



Ο νόμος για το ασφαλιστικό που ψήφισε πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπήκε σε εφαρμογή από 1/1/2017. Τα ταμεία κύριας σύνταξης καταργήθηκαν και ξεκίνησε η λειτουργία του νέου υπερταμείου, του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με έλλειμμα 1,049 δισ. Ευρώ. Το ΤΣΜΕΔΕ μετατράπηκε σε ΤΜΕΔΕ όπου το Σ (που παρέπεμπε στην καταβολή συντάξεων) εξαφανίστηκε!
Όπως προβλέπει ο νόμος, οι νέες συντάξεις θα υποστούν ακόμα μεγαλύτερες περικοπές, ενώ θα απαρτίζονται από δύο μέρη: Την ανταποδοτική σύνταξη, που προέρχεται από τις εισφορές, και τη λεγόμενη «εθνική σύνταξη», η οποία κυμαίνεται από 345 ευρώ (στη 15ετία) έως 384 ευρώ (στην 20ετία). Στην περίπτωση των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ οι μειώσεις των συντάξεων κυμαίνονται από 30 έως 50%. Το κράτος παύει να είναι εγγυητής του συνόλου των συντάξεων και θα εγγυάται μόνο την εθνική σύνταξη.
Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι και οι αυτοαπασχολούμενοι τα πρώτα θύματα του νέου ασφαλιστικού
Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μισθωτούς που αμείβονται με μπλοκάκι θεσπίζονται αναλογικές εισφορές στο 38% επί του φορολογητέου εισοδήματος (για τους έξι πρώτους μήνες θα αφορά το οικονομικό έτος 2015 και για τους επόμενους το 2016). Έτσι ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία θα ξεπερνούν το 60%.
Η κυβερνητική προπαγάνδα κάνει λόγο για εισφορές στο 20%. Όμως το ποσοστό αυτό αφορά στις εισφορές μόνο της κύριας σύνταξης, «ξεχνώντας» τις εισφορές για εφάπαξ (4%), επικουρικό (7%) και κλάδο υγείας (6,96%) που είναι 18% επιπλέον! Οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι απαιτητές ανά μήνα. Ακόμα και οι άνεργοι συνάδελφοι θα πρέπει να πληρώνουν 2800 ευρώ τον χρόνο για να έχουν υγειονομική κάλυψη.
Κοροϊδία είναι και οι δήθεν εκπτώσεις για τους νέους ασφαλισμένους, που αποτελούν οφειλές που πρέπει να αποδοθούν μετά την συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης.
Όμως το προκλητικότερο στη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι ότι «καλεί» τους εργοδότες να «δηλώσουν» τους εργαζόμενους με μπλοκάκι ώστε να πληρώνουν τις εργοδοτικές εισφορές. Η κυβέρνηση κάνει πως δεν βλέπει ότι η εργοδοσία θέλει να φορτώσει τα ασφαλιστικά βάρη στους εργαζόμενους μέσω μονομερών μειώσεων των μισθών. Στους χώρους δουλειάς η εργοδοσία σκαρφίζεται ένα σωρό τρόπους προκριμένου να γλυτώσει από τις υποχρεώσεις της και ήδη σε κάποιες εταιρείες προχωρά σε μειώσεις μισθών. Η μαύρη -και χωρίς δικαιώματα για τους εργαζόμενους- εργασία θα εκτιναχτεί στα ύψη.
Η κυβέρνηση ουσιαστικά θέλει να νομιμοποιήσει το «μπλοκάκι» ως μία βασική μορφές της εξαρτημένης εργασίας, αντί να θεσμοθετήσει την αντικατάστασή του από κανονικές προσλήψεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Στηρίζει – όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις- τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, που επιδιώκει να επιβάλλει το κεφάλαιο και η Ε.Ε.
Καλούμε τους συναδέλφους που εργάζονται σε εταιρείες με το καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών να μην ανεχτούν την περαιτέρω υποβάθμιση των δικαιωμάτων τους! Σε κάθε εταιρεία, σε κάθε εργοτάξιο ή γραφείο, οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν με το σωματείο από την εργοδοσία κανονικές προσλήψεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς καμία μείωση των αποδοχών τους! Να πληρώσει επιτέλους η εργοδοσία το κόστος για την ασφάλιση. Όχι στην μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.
Διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης- Ιδιωτικά επαγγελματικά ταμεία
Με την εφαρμογή του νέου νόμου αντιασφαλιστικού νόμου, χάνεται ο όποιος κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης είχε απομείνει. Η κυβέρνησης μαζί με την ΕΕ, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο θέλουν συντάξεις-φιλοδώρημα, δουλειά μέχρι τον τάφο, χωρίς περίθαλψη. Επιβάλλουν ένας απίστευτο ‘ρατσισμό’ απέναντι στη νέα γενιά, που την καταδικάζουν στην ανεργία, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης , στην μαύρη και αδήλωτη εργασία. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι αλλαγές που συζητούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΕΕ και το ΔΝΤ, για τις εργασιακές σχέσεις σύμφωνα με τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».
Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτική ασφάλιση και το επαγγελματικό ταμείο στον κλάδο για το οποίο η διοίκηση του ΤΕΕ διακαώς επιθυμεί να δημιουργηθεί.
Η ίδρυση του ΤΜΕΔΕ, δεν εγγυάται τίποτα για τα δικαιώματα των εργαζόμενων και άνεργων μηχανικών. Εξασφαλίζει την εγγυοδοσία και την πρόσβαση του εργολαβικού κεφαλαίου στον εύκολο και φτηνό δανεισμό και στην Τράπεζα Αττικής.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμφανίζεται αδιάλλακτη απέναντι στους ασφαλισμένους. Το γεγονός πως δεν δόθηκε καμία παράταση στην ημερομηνία εξόφλησης των ειδοποιητηρίων του Β’ εξαμήνου αποτέλεσε πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, δήθεν για να δοθούν στις συντάξεις!! Λες και δε γνωρίζει όλος ο κόσμος, πως όσα κλέβονται κάθε ημέρα από το λαό καταλήγουν στη μαύρη τρύπα του χρέους, στις τράπεζες και στο κεφάλαιο!! Παράλληλα η κυβέρνηση ζητά τα αναδρομικά για τις προηγούμενες αυξήσεις που προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο του 2011!
Το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι χιλιάδες συνάδελφοι να βυθίζονται στα χρέη προς το ταμείο και απειλούνται να χάσουν τους διακανονισμούς μέσω των οποίων εξασφαλίζουν υγειονομική περίθαλψη σε αυτούς και τα παιδιά τους. Στη γωνία παραμονεύει το ΚΕΑΟ, για να κατασχέσει, ακόμα και από όσους χρωστούν λιγότερο από πέντε χιλιάδες ευρώ, απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τα χρήματα ή να βγάλει σε πλειστηριασμό σπίτια ή λοιπά περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Η ευθύνη περνά σε εμάς. Είτε θα υπερασπιστούμε συλλογικά τις ζωές μας απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου είτε θα μας ποδοπατήσουνε. Με μαζικό, αποφασιστικό αγώνα να απαιτήσουμε εδώ και τώρα:
  • Κανονικές προσλήψεις στους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Η εργοδοσία επιτέλους να αναλάβει το κόστος της ασφάλισης.
  • Αυξήσεις στους μισθούς. Με συλλογικές συμβάσεις, κατοχύρωση και άμεση επαναφορά όλων όσων μας έκλεψαν.
  • Να καταργηθεί ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό και κάθε αντιασφαλιστικός νόμος. Δραστική μείωση των εισφορών. Όχι στις αναδρομικές αυξήσεις.
  • Κατάργηση τώρα των υπέρογκων αυξήσεων εισφορών. Άμεση δραστική μείωση τους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Να ακυρωθούν όλοι οι νόμοι περί αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ. Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, τράπεζες, κ.λπ.
  • Δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια, περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας.
  • Αναγνώριση των άνεργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών. Διαγραφή των χρεών τους προς το ταμείο. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας, προνοιακές παροχές. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών στο διάστημα της ανεργίας. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα χρόνια.
  • Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά. Έξω από την Τράπεζα Αττική. Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος όλων των απωλειών του αποθεματικού από την «επένδυση» στην Τράπεζα Αττικής, από το PSI, το χρηματιστηριακό τζόγο. Καταβολή των οφειλόμενων κράτους και εργοδοσίας.
  • Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας στην κοινωνική ασφάλιση. Άμεση μείωση των χρόνων για συνταξιοδότηση και άρση όλων περικοπών που επιβλήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου