Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΑΡΑΓΕΣ: Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ! Να μην αποσταλούν οι οφειλές των συναδέλφων!



Όπως έχει αναλυθεί από πολλές πλευρές η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου θα πλήξει τα δικαιώματα και τα εισοδήματα των ασφαλισμένων πολλαπλώς. Οι διαρκείς κινήσεις της κυβέρνησης και των υπουργείων στην κατεύθυνση αυτής της εφαρμογής αποκαλύπτουν ολοένα και περισσότερες επιπτώσεις.

Την περασμένη βδομάδα το Υπουργείο Εργασίας ζήτησε να αποσταλούν στο ΚΕΑΟ οι οφειλές των συναδέλφων, ακόμα και αυτές που ανέρχονται σε ποσά κάτω του ορίου των 5.000 ευρώ. Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΑ πήραν αρνητικές αποφάσεις ως προς το αίτημα του Υπουργείου, στην πράξη όμως το Υπουργείο μπορεί να παρακάμψει τις αποφάσεις τους. Η μεθόδευση αυτή δεν πρέπει να περάσει. Εντάσσεται στη συνολικότερη προσπάθεια μετατροπής του ασφαλιστικού συστήματος σε εισπρακτικό μηχανισμό, που δεν θα παίρνει υπόψη του τις δυνατότητες των ασφαλισμένων και τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Η γενικότερη σύνδεση του νέου υπερφορέα, του ΕΦΚΑ, με τις εφορίες κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Πριν 2 χρόνια ήταν η πρώτη φορά που οι συνάδελφοι που όφειλαν ακόμα και μικροποσά στο ΤΣΜΕΔΕ δεν μπορούσαν να εισπράξουν επιστροφές φόρων από τις εφορίες. Η μεταβίβαση των στοιχείων στο ΚΕΑΟ θα σημάνει εισπρακτικούς αυτοματισμούς, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, πιθανότατα και χρημάτων από λογαριασμούς σε μεγάλη έκταση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται, κατά την προσταγή των δανειστών, να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα αφαίμαξης του εισοδήματος ή των όποιων περιουσιακών στοιχείων έχουν απομείνει στους συναδέλφους που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ταμείο μέσα στην κρίση. Εάν επιχειρήσει να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, το υπουργείο είναι σαφές ότι φέρει την πλήρη ευθύνη απέναντι στους χειμαζόμενους μηχανικούς.

Το ζήτημα γίνεται ακόμη σοβαρότερο τη στιγμή που στη «διαπραγμάτευση» μένουν πολλά ζητήματα ανοιχτά που αφορούν το ασφαλιστικό. Το ύψος των εισφορών, οι εκπτώσεις που προβλέπονταν για την πρώτη τριετία, το εάν και κατά πόσο θα εφαρμοστεί η επιβολή της εργοδοτικής εισφοράς στα μπλοκάκια είναι μερικά μονάχα από τα ζητήματα. Πριν λίγες μόνο μέρες, δημοσίευμα του capital.gr ανέφερε ότι οι δανειστές ζητάνε οι νέες εισφορές (που για τους μηχανικούς ανέρχονται στο 39%) να μην υπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα αλλά στο άθροισμα αυτού και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να προκύπτουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά για πληρωμή!

Πρέπει να δράσουμε συντονισμένα και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να αποτρέψουμε τη μαζική αποστολή στοιχείων οφειλετών στο ΚΕΑΟ. Να πιέσουμε το υπουργείο να τοποθετηθεί για τα ζητήματα για τα οποία πήρε θετική απόφαση το τελευταίο ΔΣ του ΕΤΑΑ, παρότι δεν αποτελούν συνολικές λύσεις στο πρόβλημα:
Τη δυνατότητα διαγραφής οφειλών για τους ασφαλισμένους για χρέη που δημιουργήθηκαν από το 2009 και μετά
Τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των ασφαλισμένων σε 100 δόσεις ν. Ρύθμιση που δεν πρέπει να έχει πανωτόκια και να μην την χάνει ο ασφαλισμένος αν δεν πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές (που αν μπορούσε να τις πληρώνει δεν θα είχε συσσωρεύσει οφειλές)
Την αύξηση του ορίου οφειλών για τη συνταξιοδότηση από τις 15 στις 25 χιλιάδες ευρώ

Αυτά μαζί με το μπλοκάρισμα του ΚΕΑΟ, την επιστροφή των εισφορών της Ειδικής Προσαύξησης και την κατάργηση των αναδρομικών αυξήσεων, μπορούν, χωρίς να λύσουν το πρόβλημα, να προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση στους χιλιάδες συναδέλφους που συνεχίζουν να συσσωρεύουν οφειλές.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο που η πλειοψηφία των διοικήσεων ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ παίρνει στο «παρά πέντε» της ενοποίησης την όποια θετική, έστω και αποσπασματική, απόφαση που απέφευγε να πάρει όλο το τελευταίο διάστημα, παρά τις πολλαπλές κρούσεις τόσο των σωματείων του κλάδου και της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών, όσο και μελών του οργάνου. Τη στιγμή που εφαρμόζει κανονικά, παρά την αντίθετη απόφαση ακόμα και της ΔΕ του ΤΕΕ την καταστροφική καταβολή των αναδρομικών του 2011. Τη στιγμή που συνεχίζει το έγκλημα της Attica και ετοιμάζει ένα νέο, αυτό του ΝΠΙΔ ΤΜΕΔΕ. Θα πρέπει να πιεστεί η διοίκηση του ΕΤΑΑ να εφαρμόσει και το επίδομα μητρότητας και για τις μητέρες που έχουν ασφαλιστική ενημερότητα με οφειλές, και για το οποίο δεν χρειάζεται απόφαση του υπουργείου.

Έχει αποδειχτεί και στο πρόσφατο παρελθόν του κλάδου ότι οι νίκες και το σταμάτημα των επιθετικών αλλαγών σε βάρος των μηχανικών έρχονται μόνο μέσα από συλλογικές κινητοποιήσεις.

Να μην τους αφήσουμε να μας διώξουν από τη χώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου