Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016

Η Υπουργική απόφαση για την εξόντωση επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων – Οι ασφαλιστικές εισφορές

Σχέδιο , έτσι όπως δόθηκε στη δημοσιότητα. Η Υπουργική Απόφαση διατηρεί την υποχρεωτική ασφάλιση ιδιότητας  στο άρθρο 1 όπως ακριβώς ίσχυε, με υποχρεωτική ελάχιστη καταβολή εισφοράς 37,95% των 586 €, δηλαδή 222,39 € το μήνα (+10 € υπέρ ανύπαρκτου ΟΑΕΔ = 232 €). Η άποψη μας για το θέμα εδώ
Υπεγράφη η υπουργική απόφαση από τον αρμόδιο υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο για τον προσδιορισμό της βάσης υπολογισμού των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους από 1ης Ιανουαρίου 2017.
Σύμφωνα με αυτή η βάση υπολογισμού των εισφορών ορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζονται τα 586 ευρώ. Επί αυτού, δηλαδή, εισφορά θα πληρώνουν όσοι κατά το προηγούμενο έτος παρουσιάζουν ζημιές ή μηδενικά κέρδη ή ασφαλίζονται χωρίς άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.
Αν ο ασφαλισμένος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί των 586 ευρώ έως ότου καταστεί εφικτός ο υπολογισμός του πραγματικού εισοδήματος.
Σε περιπτώσεις που κάποιο πρόσωπο καταβάλει εισφορές και ως μισθωτός ή έχει παράλληλη δραστηριότητα, βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών θα είναι το άθροισμα από την παροχή μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος ή το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από κάθε δραστηριότητα.
Οι ασφαλισμένοι καλούνται να καταβάλΛουν εισφορά για κύρια σύνταξη 20%, 6,95% για υγειονομική περίθαλψη και όπου προβλέπεται 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.
Για τον υπολογισμό των εισφορών, λαμβάνεται υπόψη ως κατώτατο εισόδημα το ποσό των 7.032 ευρώ το μήνα ευρώ ενώ ανώτατο εισόδημα πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις είναι οι 70.329,6 ευρώ.
Η ανώτατη καταβλητέα εισφορά για σύνταξη θα είναι 1.172 ευρώ το μήνα και η κατώτατη 157.
Οι νέες εισφορές θα είναι πληρωτέες κάθε μήνα και ειδικότερα μέχρι το τέλος του επόμενου, οπότε η πρεμιέρα των πληρωμών με το νέο σύστημα θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου.1 σχόλιο:

  1. ΑΠΑΙΤΟΥΣΑΝ ΣΕ 1 ΜΗΝΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ 4000 ΕΥΡΩ......ΛΗΣΤΡΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΤΗΡΓΗΜΕΝΑ ΦΕΣΙΑ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ , ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ...... ΑΠΟΡΩ ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή