Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Μείωση του αφορολόγητου ως τα 8750 ευρώ φέρνει το νέο φορολογικό



Άσχημα νέα για τους φορολογούμενους. Τι προβλέπει τροπολογία του υπουργείου οικονομικών για το αφορολόγητο. Ποιοι συνταξιούχοι και ποιοι μισθωτοί χωρίς παιδιά θα πληρώσουν για πρώτη φορά


Την διατήρηση του αφορολόγητου των 9500 ευρώ μόνο για τους πολύτεκνους και την κλιμακωτή μείωση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση μέχρι και τα 8750 ευρώ για όλους τους υπόλοιπους καθώς και σταθερό συντελεστή 29% για ΟΕ και ΕΠΕ προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο οικονομικών στο φορολογικό που εντάσσεται από σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα με την τροπολογία σε ότι αφορά το αφορολόγητο προβλέπεται ότι:

Παραμένει στα 9500 ευρώ δηλαδή διατηρείται η έκπτωση φόρου των 2100 ευρώ για μισθωτούς με τρία ή και περισσότερα παιδιά

Για οικογένειες με δύο παιδιά με την έκπτωση φόρου μειώνεται στα 2000 ευρώ και το αφορολόγητο 9090 ευρώ

Για οικογένειες με ένα παιδί η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 1950 ευρώ και το αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 8900 ευρώ .

Για νοικοκυριά χωρίς παιδιά ανύπαντρους και συνταξιούχους η έκπτωση φόρους μειώνεται στα 1900 ευρώ και το αφορολόγητο μειώνεται στα 8750 ευρώ για εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ .

Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι με σύνταξη λίγο παραπάνω από τα 720 ευρώ και οι μισθωτοί χωρίς παιδιά με μισθό κοντά στο βασικό (626 ευρώ ) θα αναγκαστούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο για τα εισοδήματα του 2016 ενώ μέχρι τώρα καλύπτονταν από το αφορολόγητο .

Σε άλλη διάταξη προβλέπεται σταθερός φορολογικός συντελεστής 29% για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν την υποχρέωση απλογραφικών βιβλίων ( ΟΕ και ΕΠΕ ) φέρνοντας νέες επιβαρύνσεις σε πολλές χιλιάδες μικρομεσαίων επιχειρήσεων . Στο αρχική μορφή του το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι θα ίσχυε συντελεστής 26% μέχρι και τα 50.000 ευρώ και 33% για τα έσοδα από 50001 ευρώ και πάνω .

Σε ότι αφορά τους αγρότες ορίζεται ως εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση το ποσό πάνω από τα 12.000 ευρώ από ενισχύσεις του πυλώνα Ι της κοινής αγροτικής πολιτικής , των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των πράσινων ενισχύσεων . Στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου οι ενισχύσεις των δύο τελευταίων κατηγοριών δεν περιλαμβάνονταν σε εισόδημα ατομικής αγροτικής επιχείρησης και άρα δεν είχαν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Τέλος με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους το σύνολο των παρεμβάσεων θα έχει την αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά΄ 200 εκ ευρώ σε ετήσια βάση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου