Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Πρόταση-χαριστική βολή άφησε πίσω το ΔΝΤ

Ντέλια Βελκουλέσκου

Όχι πως δε θα το περίμενε κανείς αφενός, ούτε για αποτέλεσμα θα πέσουμε από τα σύννεφα...Πηγή

Μετά την απρόσμενη τροπή που έλαβε ο πρώτος γύρος εξαιτίας των εξωφρενικών απαιτήσεων του ΔΝΤ, η αξιολόγηση έμεινε στη μέση. 
Πρόκειται για τη δεύτερη πρόταση-σοκ του Ταμείου μετά από αυτή για αφορολόγητο 7.000 ευρώ, που αν συνδυαστεί με τις αλλαγές στην κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης που «ψήνονται», σημαίνει ότι το νομοσχέδιο με την επικαιροποίηση του μνημονίου που θα έρθει στη Βουλή, αν μη τι άλλο, θα δώσει τη χαριστική βολή στα εισοδήματα της μεσαίας τάξης.
Τα έσοδα από τον λογαριασμό του νέου κεφαλικού φόρου υπολογίζονται σε 1,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κλίμακα για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης έχει την ίδια αρχιτεκτονική με αυτή για το εισόδημα με τη μόνη διαφορά ότι το αφορολόγητο φτάνει στα 12.000 ευρώ, ενώ οι συντελεστές κλιμακώνονται ως εξής:
▶ 2,2% για εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ
▶ 5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ
▶ 6,5% από 30.001-40.000 ευρώ
▶ 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ
▶ 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ
▶ 10% από 220.001 ευρώ και πάνω
Η τελική «μορφή» της θα κλειδώσει στον νέο κύκλο διαβουλεύσεων που θα έχει η κυβέρνηση με τους δανειστές, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 4 Απριλίου.
Μετά την απρόσμενη τροπή που έλαβε ο πρώτος γύρος εξαιτίας των εξωφρενικών απαιτήσεων του ΔΝΤ, η αξιολόγηση έμεινε στη μέση.
Ετσι οι διαβουλεύσεις για τα παραμετρικά μέτρα του μνημονίου, συνολικού ύψους 600 εκατ ευρώ, διεκόπησαν και θα ξεκινήσουν σε δεκαπέντε ημέρες.
Πρόκειται για μέτρα τα οποία θα επιστρατευτούν προκειμένου να κλείσει το περίφημο δημοσιονομικό «κενό», γεγονός που θα επιτρέψει στην Αθήνα να πιάσει τον στόχο του πλεονάσματος που για το 2018 ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ.
Μπορεί το ΔΝΤ να κράτησε αποστάσεις από την πρόταση Τόμσεν για λιτότητα 7,5 δισ. ευρώ στην τριετία 2016-2018, εντούτοις και η πρόταση που κατέθεσε η Ντέλια Βελκουλέσκου στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ήταν το ίδιο εφιαλτική με αυτή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου.
Προβλέπει παρεμβάσεις τουλάχιστον 5-5,5 δισ. ευρώ έναντι 1,9-2 δισ. ευρώ που προτείνουν οι Ευρωπαίοι και αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση.
Για να καλυφθεί λοιπόν αυτό το «κενό» εξετάζονται μια σειρά από παραμετρικά μέτρα, που μεταξύ άλλων είναι:
⚫ Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη και το φυσικό αέριο.
⚫ Αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων από 10% σε 15%.
⚫ Επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές. Στην εν λόγω πρόταση πάντως αντιδρούν οι θεσμοί.
⚫ Αύξηση φόρου στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
⚫ Διεύρυνση της φορολογική βάσης του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις που έγιναν στις αντικειμενικές αξίες και ει δυνατόν να αυξηθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, αναζητούνται λύσεις και σε άλλα εκκρεμή ζητήματα, όπως στο τέλος των πέντε λεπτών που επιβλήθηκε ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού της ΟΠΑΠ και το οποίο για την ώρα αφήνει «τρύπα» 210 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, ενώ 100 εκατ. ευρώ αναζητούνται από τα «φρουτάκια».
Επίσης στα «χαρτιά» έχουν μείνει οι νέες περικοπές ύψους 400 εκατ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες.

Με το φορολογικό

Πολλά από αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν μαζί με το φορολογικό, για το οποίο υπήρξε προσέγγιση από τη στιγμή που η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις για «κούρεμα» στο αφορολόγητο ποσό.
Μετά τις τελευταίες διαβουλεύσεις με τους δανειστές, αυτό για την ώρα υποχωρεί στα 9.100 ευρώ (από 9.545 ευρώ σήμερα) και έχει ο Θεός…
Ετσι η μέγιστη έκπτωση φόρου διαμορφώνεται -μέχρι νεωτέρας- στα 2.000 ευρώ (από 2.100 ευρώ), την οποία θα δικαιούνται όσοι έχουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.
Το ΔΝΤ ζητούσε ακόμη πιο μικρό αφορολόγητο, ακόμη και στα 4.500 ευρώ (!) από τα 7.000 που είχε προτείνει στην αρχή της διαπραγμάτευσης, το οποίο όμως θα το δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί-συνταξιούχοι ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Σε ό,τι αφορά τη νέα κλίμακα, αυτή θα είναι ενιαία για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αγρότες.
Αντίθετα, τα εισοδήματα από ενοίκια θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται χωριστά και με συντελεστή 15% μέχρι το ποσό των 12.000 ευρώ.
Από 12.000 έως 40.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνει στο 35% και φτάνει στο 45% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ.
Η νέα φοροκλίμακα προβλέπει πέντε συντελεστές αντί τριών που επιβάλλονται σήμερα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, διατηρείται ο χαμηλός 22% για εισοδήματα έως 25.00 ευρώ, ενώ ο ανώτατος θα έχει εφαρμογή για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ.
Το κυβερνητικό σχέδιο με τις αλλαγές στους φόρους ικανοποιεί τον εισπρακτικό στόχο των δανειστών καθώς αποφέρει πρόσθετα έσοδα κοντά στο 1 δισ. ευρώ, ενώ, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, «παίρνει περισσότερα από τους πλούσιους και λιγότερα από τους φτωχούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου