Οι εισφορές μας ως ανακεφαλαιοποιήσεις (πάνω από 650 εκατ. €) παραμένουν στη δική μας "πίθο των δαναϊδων"
Σε αλλαγή διοίκησης προχωράει η Attica Bank
Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τον οργανωτικό και διοικητικό εκσυγχρονισμό της Attica Bank έχουν συμφωνήσει Τράπεζα της Ελλάδος και ΤΣΜΕΔΕ σε στενή συνεργασία με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, η οποία έχει υπό την ευθύνη της το τραπεζικό σύστημα.
Οι εμπλεκόμενες πλευρές σε πρόσφατη συνάντηση συμφώνησαν ότι ο μόνος τρόπος ώστε η Τράπεζα Αττικής να μπορέσει να επιβιώσει διασφαλίζοντας τα λεφτά των μετόχων της και ειδικά του ΤΣΜΕΔΕ, του Ταμείου των μηχανικών, που έχει πραγματοποιήσει μια τεράστια επένδυση στην τράπεζα, είναι να μετασχηματιστεί σε ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό τραπεζικό ίδρυμα τερματίζοντας πρακτικές που βρίσκονται εκτός τραπεζικού πλαισίου.
Το ΤΣΜΕΔΕ έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην Τράπεζα Αττικής περίπου 650 εκατ. ευρώ (60 εκατ. ευρώ το 2007, 200 εκατ. ευρώ το 2013 και 384 εκατ. ευρώ στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου) και η πορεία της είναι κρίσιμη για το μέλλον του Ταμείου. Στο πλαίσιο αυτό, η ΤτΕ, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του μετόχου, έχει ζητήσει συγκεκριμένες δράσεις για την επιτάχυνση του οργανωτικού εκσυγχρονισμού της Αττικής, την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αναμόρφωση της διοικητικής δομής της τράπεζας. Ετσι, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αλλαγές και στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας.
Παράλληλα, η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε για τη θωράκιση του ισολογισμού να προχωρήσει στη μεγάλη αύξηση των προβλέψεων για τη χρήση του 2015. Ετσι, στα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες για την περυσινή χρονιά η τράπεζα θα εμφανίσει υψηλές ζημίες, ενισχύοντας σημαντικά το απόθεμα προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με αυτόν τον τρόπο η Αττικής, που μέχρι τώρα υστερούσε, θα διαθέτει απόθεμα προβλέψεων ανάλογο ή και ελαφρώς υψηλότερο των μεγάλων τραπεζών σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε επαφές με ξένες εξειδικευμένες εταιρείες προκειμένου να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 9μήνου του 2015, το σύνολο των –εντός και εκτός ισολογισμού– πιστωτικών ανοιγμάτων της τράπεζας ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 55,8% των συνολικών δανείων, έναντι 44,8% στο τέλος του 2014, που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση του κλάδου.
Επιπλέον, σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις της διοίκησης με επενδυτές για την κάλυψη του ομολογιακού δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ. Το ομολογιακό αποφασίστηκε για να καλυφθεί το αδιάθετο ποσό της πρόσφατης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Μέσω της αύξησης κεφαλαίου η Αττικής συγκέντρωσε 681 εκατ. ευρώ από τα 748 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν και για την κάλυψη του αδιάθετου ποσού αποφασίστηκε η έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 70 εκατ. Μόλις οι συζητήσεις με τους επενδυτές σχηματοποιηθούν, τότε η διοίκηση θα προχωρήσει στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης προκειμένου να εγκριθούν οι σχετικές διαδικασίες. Ενα από τα εναλλακτικά σχέδια που συζητάει η διοίκηση είναι να προσφέρει στους επενδυτές που θα καλύψουν το ομολογιακό δάνειο τη διαχείριση μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τέλος, η διοίκηση εντείνει τις προσπάθειες και για τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, που μαζί με τα νέα κεφάλαια της αύξησης έχουν οδηγήσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο επίπεδο του 20%, από τα υψηλότερα της αγοράς.
Ισχυρά κεφαλαιακά η Τράπεζα, ανακοινώνει αύριο αποτελέσματα για το 2015 και εξετάζει νέο ομολογιακό δάνειο.
Στο μικροσκόπιο των εποπτικών της αρχών, δηλαδή της Τραπέζης Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού SSM, βρίσκεται αυτές τις ημέρες η Τράπεζα Αττικής, για το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης, δηλαδή επί της ουσίας, για την αλλαγή των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Ενώ δεν υπάρχει καμία ανησυχία από πλευράς εποπτείας, για θέματα που άπτονται της λειτουργίας, της οικονομικής ευρωστίας και της κεφαλαιακής επάρκειας της «Τράπεζας των Μηχανικών» όπως είθισται να ονομάζει η αγορά την Τράπεζα Αττικής, προβάλλει ως εκκρεμότητα η ρύθμιση της νέας σύνθεσης του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Ειδικότερα, στο ΔΣ της Τράπεζας Αττικής είναι αν όχι όλοι....η πλειοψηφία Μηχανικοί, με αποτέλεσμα να πρέπει για λόγους εταιρικής διακυβέρνησης, να αντικατασταθούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από τραπεζίτες και άτομα με διεθνή εμπειρία και άλλες προϋποθέσεις που θέτει ο νέος Νόμος. Επειδή όμως, η Τράπεζα Αττικής δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου, καθώς δεν αποτελεί μία εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αναζητείται λύση για το πώς θα αποχωρήσουν τα σημερινά 14 άτομα του ΔΣ ( στα οποία βέβαια συγκαταλέγονται και άλλοι πλην μηχανικών, καθώς και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου) και να αντικατασταθούν από νέα ονόματα.
Το τιμόνι της Τράπεζας είναι επίσης στα χέρια του πολιτικού μηχανικού κ. Ιωάννη Γαμβρίλη, , αντιπροέδου του ΕΤΑΑ ( Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων) και προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων. Διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Αλεξ. Αντωνόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), έμπειρο στέλεχος στο χρηματοοικονομικό χώρο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίς του news247 από την Τράπεζα της Ελλάδος, «άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αντικατάσταση του 14μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Αττικής με νέα μέλη, προς την κατεύθυνση της εταιρικής διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται συζητήσεις και επαφές μεταξύ των Εποπτικών Αρχών, αλλά και με την αντιπροεδρία, καθώς και με τους βασικούς μετόχους της Τράπεζας - τα Ταμεία ΕΤΑΑ και ΤΣΜΕΔΕ - για να δουν σε ποιά λύση θα προχωρήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα».
Να σημειωθεί άλλωστε ότι βασικός μέτοχος της Τράπεζας είναι το ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ κατά 56% (από τα μεγαλύτερα ταμεία της χώρας με 110.000 ασφαλισμένους) και άλλα ταμεία, με μικρότερες συμμετοχές ( όπως και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων).
Πέραν του προέδρου της Τράπεζας, κ. Ι. Γαμβρίλη, το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους:
Στυλιανός Πλιάκης: Αντιπρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος
Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος
Ιωάννης Ιωαννίδης: Γενικός Διευθυντής, Εκτελεστικό μέλος
Δημήτριος Βογανάτσης: Εκτελεστικό μέλος
Αθανάσιος Πρεσβελος: Ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος
Ηλίας Περτζινίδης: Ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος
Νικόλαος Λιώνης: Ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος
Αντώνιος Πρωτονοτάριος: Ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος
Αθανάσιος Σταθόπουλος: Μη εκτελεστικό μέλος
Νικόλαος Μπακατσέλος: Μη εκτελεστικό μέλος
Ιωάννης Γραμματίδης: Μη εκτελεστικό μέλος
Μιχαήλ Πουλάκης: Μη εκτελεστικό μέλος
Στεφανία Γεωργακάκου – Κουτσονίκου: Πρόσθετο, μη εκτελεστικό μέλος και εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου δυνάμει των διατάξεων του Ν.3723/2008. (Ορισθείσα με την υπ’αριθμ. Γ.Δ.Ο.Π.0000539ΕΞ2015/Χ.Π.934 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών).
Οικονομικό status Τράπεζας Αττικής
Πέραν όλων αυτών των αναγκαίων εξελίξεων, δεν υπάρχει καμία ανησυχία - όπως επίσης οι Εποπτικές Αρχές αφήνουν να εννοηθεί - για την οικονομική ευρωστία, την κεφαλαιακή ισχύ και το μέλλον της Τράπεζας, η οποία ήδη αύριο Πέμπτη 31 Μαρτίου αναμένεται να δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2015 και να ενημερώσει τους θεσμικούς επενδυτές στη συνέχεια, για το status και τις προοπτικές της, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού της σχεδίου.
Να σημειωθεί ότι η Attica Bank, όπως είναι η επίσημη επωνυμία της Τραπεζας Αττικής, ανακεφαλαιοποιήθηκε εκ νεόυ πέρυσι χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με την αποκλειστική οικονομική συμβολή των Ταμείων μετόχων της. Αποτέλσμα είναι να διαθέτει έναν πολύ ισχυρό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στα επίπεδα του 20%, υπερδιπλάσιο του ελάχιστου απαιτούμενου από τις εποπτικές αρχές . Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι αν και δεν ανήκει στις συστημικές τράπεζες, ελέγχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και στο πλαίσιο των stress testsπου έγιναν πέρυσι το φθινόπωρο, ακολούθησε και ελέγχθηκε με την ίδια μεθοδολογία με τις συστημικές τράπεζες.
Πέραν του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ μετέχουν και άλλα ταμεία, ενώ συνολικά οι μέτοχοι της Τράπεζας αριθμούν τους 20.000. Επίσης, αριθμεί 400.000 καταθέτες.
Στο μεταξύ, με στόχο την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση για την κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου της συνολικής αξιολόγησης που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος, η Τράπεζα Ατικής διερευνά την έκδοση ομολογιακού δανείου της κατηγορίας Τier 2 , μέχρι του ποσού των 70 εκατ. ευρώ. Το ομολογιακό δάνειο προβλέπεται να διατεθεί με ιδιωτική τοποθέτηση.
Αντιδικίες που φαίνεται πως δεν ...υπήρξαν!
Τον τελευταίο καιρό, γράφονται σε δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου πληροφορίες σχετικά με υποτιθέμενη μήνυση προς τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, εκ μέρους διεθνών επενδυτών (ειδικότερα της ελληνικής Roland Berger Ε.Π.Ε) , λόγω απάτης, υπεξαίρεσης και άλλων συναφών κατηγοριών, στο πλαίσιο αμφισβήτησης των ενεργειών που έχουν ήδη λάβει χώρα.
Πολύ πρόσφατα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Τράπεζα Αττικής ανακοίνωσε ότι η διοίκηση της Τράπεζας έλαβε από την διεθνούς φήμης εταιρεία Roland Berger Holding GmbH, επιστολή υπογεγραμμένη από τον Διαχειριστή Εταίρο και τον Νομικό της Σύμβουλο, με ημερομηνία 21 Μαρτίου 2016, η οποία αναφέρεται σε άρθρο ιστοσελίδας, όπου αναγράφεται, ότι δήθεν η Roland Berger Holding GmbH μήνυσε την Attica Bank και στελέχη της διοίκησής της για εγκληματική οργάνωση, απάτη και υπεξαίρεση κ.λπ..
Ειδικότερα, στην εν λόγω επιστολή επισημαίνεται ότι η Roland Berger Holding GmbH:
α) ουδεμία σχέση έχει με μία ελληνική Roland Berger Ε.Π.Ε. και κάποιον Σταύρο Παπασταύρου, που αναφέρονται σε δημοσιεύματα
β) ουδέποτε έχει συνεργασθεί με την Attica Bank ούτε είχε και έχει οποιαδήποτε αντιδικία μαζί της,
γ) ουδέποτε κατέθεσε μήνυση κατά της εν λόγω Τράπεζας, στελέχους ή δικηγόρου αυτής, καθώς και
δ) ουδέποτε κατέθεσε αίτηση πτώχευσης κατά της ανωτέρω Τράπεζας.
Σύμφωνα με την Τράπεζα, τον λόγο έχει πλέον η Ελληνική Δικαιοσύνη αναφορικά με τα όσα “ψευδώς και συκοφαντικώς” διαδίδονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου