Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

Πόλεις-φαντάσματα στην Κίνα που δεν έχουν κατοικηθεί ακόμα
Διάσπαρτες στην Κίνα βρίσκονται εκατοντάδες πόλεις που έχουν σχεδόν οτιδήποτε χρειάζεται για μια σύγχρονη, αστική ζωή: συγκροτήματα διαμερισμάτων και πολυκατοικιών, σιντριβάνια και πλατείες, ουρανοξύστες, ακόμη και αίθουσες τέχνης καθώς και καλλιτεχνικά έργα στον δημόσιο χώρο. Σχεδόν οτιδήποτε, καθώς λείπει το πιο σημαντικό: οι άνθρωποι. Αυτές οι μυστηριώδεις -και σχεδόν απόλυτα άδειες- πόλεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της κινεζικής κυβέρνησης να μετακομίσει εκεί 250 εκατομμύρια πολίτες που προς το παρόν ζουν στην ύπαιθρο. Η κινεζική εκδοχή της αστυφιλίας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2026 και μέρη όπως το Kangbashi District of Ordos είναι ήδη έτοιμα να κατοικηθούν.


Ο φωτογράφος Kai Caemmerer εντυπωσιάστηκε με αυτόν τον αστικό σχεδιασμό και το 2015 ταξίδεψε στην Κίνα για να τις απαθανατίσει. Η σειρά φωτογραφιών του, με τίτλο «Unborn Cities» παρουσιάζει ένα νέο τύπο αστικής ανάπτυξης. «Αντίθετα με την Δύση, όπου οι πόλεις συχνά ξεκινούν ως μικρά συγκροτήματα πολυκατοικιών και μεγαλώνουν αναλόγως με την τοπική βιομηχανία, αυτές οι νέες πόλεις χτίζονται μέχρι του σημείου της ολοκληρωτικής τους ανάπτυξης πριν εισαχθούν οι άνθρωποι σε αυτές», είπε στο Business Insider.


Ο Kai Caemmerer φωτογράφιζε 2 φορές την μέρα. Μία πριν το ξημέρωμα και μία πριν το ηλιοβασίλεμα. Οι πόλεις του φαινόντουσαν σουρεαλιστικές, καθώς σπάνια συναντούσε άλλους ανθρώπους, ενώ παρότι ένιωθε ασφαλής ήταν και «κάπως ανήσυχος» τριγυρίζοντας σε αυτούς τους άδειους χώρους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου