Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Το πολυνομοσχέδιο απαλλάσσει αεροδρόμιο και Αττική Οδό από δημοτικά τέλη, καταγγέλλουν οι δήμοι της ανατολικής ΑττικήςΤο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, Ελ. Βενιζέλος, η Αττική Οδός αλλά και οι Νέα Οδός και Ολυμπία Οδός απαλλάσσονται από την καταβολή δημοτικών τελών προς τους δήμους, με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.

Αυτό καταγγέλλουν οι δήμαρχοι τεσσάρων δήμων της ανατολικής Αττικής με επιστολή τους προς τους βουλευτές Αττικής

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «με το υπό συζήτηση Πολυνομοσχέδιο (άρθρο 13) επιχειρείται η απαλλαγή των παραχωρησιούχων ( ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.,ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε., ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.Ε, ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.,κλπ) από την καταβολή των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, συνδέοντας την καταβολή των τελών με την παροχή των υπηρεσιών από τους Δήμους μας. Όμως, η «σύνδεση» αυτή είναι αντίθετη με την 1620/2012 απόφαση της Ολομέλειας του ΣΤΕ, η οποία έκρινε, ότι λόγω ακριβώς του δημοσίου χαρακτήρα της αντιπαροχής, η υποχρέωση καταβολής του ανταποδοτικού τέλους δεν προϋποθέτει την χρησιμοποίηση της υπηρεσίας, αλλά αρκεί η ετοιμότητα παροχής της, εκ μέρους μας.

»Είναι ολοφάνερο ότι με το άρθρο 13, επιχειρείται ρύθμιση contra στην απόφαση της Ολομέλεια του ΣΤΕ και στο υφιστάμενο νομικό και θεσμικό πλαίσιο επιβολής των τελών, η οποία ευνοεί επιλεκτικά συμφέροντα. 

»Τυχόν υπερψήφιση του ανωτέρου άρθρου που καταπατά νομικά και θεσμικά δικαιώματα της Αυτοδιοίκησης, θα έχει ολέθριες οικονομικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες και τους δημότες μας,», καταγγέλλουν οι τέσσερεις δημοτικές αρχές.

«Η τεράστια διαφυγή εσόδων από τους Δήμους μας, που θα προκύψει, θα έχει εμφανή αποτελέσματα στις υποδομές των Δήμων μας και στις προσφερόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες προς στους δημότες μας (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός σε δημοτικούς δρόμους, σχολεία, δημοτικά γυμναστήρια, κοινόχρηστους χώρους κλπ)», συνεχίζουν, ενώ προειδοποιούν ότι «μεσούσης δε της οικονομικής κρίσης, αδυνατούμε να μετακυλήσουμε αυτή την απώλεια εσόδων των δημοτικών τελών, στους δημότες μας».

Καλούν τέλος τους βουλευτές της Αττικής να προτάξουν «την πολιτική σας ισχύ, για να υπερασπιστείτε το δίκαιο του τόπου μας. Δεν είναι δυνατόν τα συμφέροντα των εταιριών να μπαίνουν επάνω από τα συμφέροντα των πολιτών. Θέλουμε να ελπίζουμε πως, συναισθανόμενοι την τεράστια απειλή για την επιβίωση και την ευημερία των Δήμων μας, θα σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και θα καταψηφίσετε το εξαιρετικά επιζήμιο αυτό νομοθέτημα που επιδιώκει να φτωχοποιήσει τους Δήμους μας.»

Την Παρασκευή οι τέσσερεις δημοτικές αρχές θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή και συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς.

3 σχόλια: