Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο - Σχόλια στη διαβούλευση

Κατατέθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου "Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων":
Αιτιολογική Έκθεση
Έκθεση Συνεπειών
Σχέδιο Νόμου

Την Παρασκευή το βράδυ θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Μεταξύ όλων των άλλων (κατάργηση με το άρθρο 21 του άρθρου 39 του Ν.4331/15), επανέρχονται οι ποινικές διώξεις για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ.

Στη "διαβούλευση" η οποία κράτησε μονάχα 36 ώρες (από Σαββάτο βράδυ μέχρι Δευτέρα πρωί) του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, αναρτήθηκαν δεκάδες σχόλια συναδέλφων καταδικαστικά για την απαράδεκτη επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επαναφέρει τις ληστρικές αυξήσεις εισοφρών.
Ενδεικτικά αναρτούμε τις τοποθετήσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και της Ανοικτής συνέλευσης Μηχανικών:

11 Οκτωβρίου 2015, 23:34 | Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών



Να αποσυρθεί το άρθρο που επαναφέρει τις ληστρικές αυξήσεις εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ
Καταργείστε τις τώρα – Όχι άλλος εμπαιγμός

Πάνω από το 60% των συναδέλφων χρωστάνε στο ασφαλιστικό μας Ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ) και χιλιάδες άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το επάγγελμα (περίπου 10.000 έχουν διαγραφεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος). Η κατάργηση των άρθρων 38 και 39 του Ν. 4331/15 μόνο επιπλέον εξαθλίωση θα επιφέρει και όχι αύξηση των εσόδων του ταμείου.

Ύστερα από πιέσεις και κινητοποιήσεις ενσωματώθηκαν στο Ν.4331/15 άρθρα για τη διετή μόνο (2015-16) αναστολή των αυξήσεων σε κατηγορίες ασφαλισμένων, εξαιρώντας όσους δεν έχουν ρυθμίσει την οφειλή τους, αλλά ταυτόχρονα επαναφέροντας τις αναδρομικές (από το 2011) αυξήσεις. Ρυθμίσεις που δικαίως χαρακτηρίσαμε ως «ασπιρίνη στον καρκινοπαθή» και όπως αποδείχθηκε είχαν διάρκεια μονάχα ενός εξαμήνου. Ακόμα όμως και αυτά τα ημίμετρα, το 3ο μνημόνιο (Ν.4336/15) σαφώς καταργούνται γιατί δεν ήταν «σε συνεννόηση με τους θεσμούς», την ΕΕ και το ΔΝΤ δηλαδή.

Ζητάμε να μην καταργηθούν τα άρθρα 38 και 39 του Ν.4331/15 και να αποσυρθεί όλο το μνημονιακό νομοσχέδιο (που περιλαμβάνει επίσης πρόσθετα φορολογικά μέτρα, αυξήσεις ορίων ηλικίας, δυσμενείς μεταβολές στις 100 δόσεις κα)

Απαιτούμε:

•Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15).
•Ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ, με προσαρμογή των υποχρεώσεων εισφοράς στις πραγματικές δυνατότητες των συναδέλφων όπως αυτές προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα στις παρούσες συνθήκες και άρση τις υποχρέωσης εισφοράς για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα από το επάγγελμα μηχανικού
•Πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως τυχόν ασφαλιστικών οφειλών.
Δηλώνουμε ρητά ότι δεν ξεχνάμε τις υπόλοιπες διεκδικήσεις μας, όπως ακριβώς σας κατατέθηκαν στο σχετικό μας υπόμνημα, και θα αγωνιστούμε γι’ αυτές ανυποχώρητα.

Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών

11 Οκτωβρίου 2015, 10:07 | ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
Μόνιμος Σύνδεσμος


Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σε συνέχεια προηγούμενων τοποθετήσεων της για την κοινωνική ασφάλιση και το ΤΣΜΕΔΕ (http://emdydas.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1559:2014-12-22-09-47-27&catid=1:news-po-emdydas&Itemid=23) ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου και ειδικά τών παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 11 γιατί στρέφονται ευθέως εναντίον των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ, του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και του ίδιου του Ταμείου.
Οι διατάξεις του Ν.4331/15 που καταργούνται αν και μερικές, προσέφεραν σημαντική διευκόλυνση σε χιλιάδες συναδέλφους είτε να προχωρήσουν στη συνταξιοδότηση τους, είτε να μειώσουν τις εισφορές τους, γεγονός που είχε σημαντικά θετικές επιπτώσεις και στα έσοδα του Ταμείου.
Όπως αναφέρει και το ΔΣ του ΕΤΑΑ στη σχετική επιστολή του οι ρυθμίσεις αυτές εκτός από την ανακούφιση που προσέφεραν σε χιλιάδες ασφαλισμένους, οδήγησαν και σε αύξηση της εισπραξιμότητας των εσόδων του Ταμείου και είναι αδιανόητο να καταργηθούν.
Παραμένουμε σταθεροι στις διεκδικήσεις μας όπως αναφέρονται στο παραπάνω έγγραφο μας και ζητάμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και ειδικά τών παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 11

2 σχόλια:

  1. Θα πάνε και οι συριζαίοι της Ανοιχτής Συνέλευσης στην κινητοποίηση της Πέμπτης: Όπως πήγαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην κινητοποίηση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφου δεν ντρεπονται οσοι ξεφτιλισμενοι προδοτες να ψηφισουν αυτα τα αισχη πιστευεις θα ντραπουν να πανε; αλλα δεν φταινε αυτοι. Φταινε οσοι τους ανέχονται ακόμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή