Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015

Ανακοίνωση της συσπείρωσης ΕΜΔΥΔΑΣ για τα διαθέσιμα

Τα αποθεματικά – διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ είναι για τους ασφαλισμένους και όχι για το τοκογλυφικό χρέος
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα αποθεματικά – διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ μπαίνουν στο μάτι εκμετάλλευσης από τις κυβερνήσεις ή από συμφέροντα. Μόλις τρία χρόνια πριν εξαφανίστηκαν τα μισά αποθεματικά του (περίπου 2 δις €) από το ληστρικό PSI (που τελικά “κούρεψε” μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι το χρέος), συνολικά 430 εκατ € έχουν δώσει οι διοικήσεις του στη “μαύρη τρύπα” της Άττικα (ενώ εκκρεμούν και άλλα), άγνωστο ακόμα πόσα σε άλλες επισφαλείς τοποθετήσεις. Κάθε φορά που γινόταν αφαίμαξη των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς για τους οποίους προορίζονται, οι συνέπειες για τους μηχανικούς ήταν καταστροφικές. Οι συνεχείς αυξήσεις των εισφορών, οι μειώσεις των συντάξεων και οι περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων, ήταν το άμεσο αντίκτυπο της αφαίμαξης των αποθεματικών για να κλείσουν άλλες τρύπες.

Σύμφωνα με τους Νόμους 2216/94 και 2469/97, τα διαθέσιμα, πλην ταμειακής διαχείρισης, κεφάλαια των δημόσιων οργανισμών και ασφαλιστικών ταμείων, τα μη επενδυόμενα μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος (μια ιδιωτική Τράπεζα υπό τον άμεσο έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), εκεί όπου βρίσκεται και η πλειοψηφία των αποθεματικών του Ταμείου μας (όπως και όλων των Ταμείων) σε μια διαχείριση που κανείς δεν την ελέγχει. Ένα μικρό μέρος τους -για να καλύπτονται οι τρέχουσες υποχρεώσεις των Ταμείων, όπως οι συντάξεις- βρίσκονται σε καταθετικούς λογαριασμούς (διαθέσιμα). Οι Νόμοι αυτοί πρέπει να καταργηθούν.
Μας ανησυχεί πολύ η πρόθεση της νέας Κυβέρνησης να μετατρέψει τα διαθέσιμα αυτά σε ρέπος. Τα αποθεματικά αυτά προήλθαν από την πληρωμή, με μεγάλη δυσκολία από τους μηχανικούς, των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν έστω και αυτή την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάποια σύνταξη. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει η αρνητική πείρα που περιγράψαμε παραπάνω και όταν η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές της και δεν τυγχάνει καμίας παροχής από το Ταμείο (απαλλαγή από εισφορές, ταμείο ανεργίας κλπ), ενώ καθυστερεί (;) η κατάργηση των ληστρικών αυξήσεων του Μεσοπρόθεσμου. Ακόμα χειρότερα όταν σε περιπτώσεις διαθεσίμων όπως των ΟΤΑ και Δημόσιων Οργανισμών, η μετατροπή αυτή αποφασίζεται με την απαράδεκτη διαδικασία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.


Καταγγέλουμε κάθε απόπειρα οικονομικού στραγγαλισμού της νέας κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά την καλούμε α) να μην αποδεχτεί ένα ληστρικό χρέος που δημιουργήθηκε σε βάρος μας και β) να φορολογήσει επιτέλους αυτούς που ζουν σε βάρος της κοινωνίας και όχι να εξοντώσει τους εργαζόμενους και τα Ταμεία – όπως έκαναν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.
Η κυβέρνηση αντί να στραγγαλίζει οικονομικά τα ασφαλιστικά ταμεία και τους Δημόσιους Οργανισμούς, οφείλει να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας στους εργαζόμενους και τον Ελληνικό λαό, να μην υποκύψει στις πιέσεις και τα συμφέροντα που επιθυμούν να επιβάλλουν τη συνέχιση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών με ένα νέο μνημόνιο σε βάρος τους, να ελέγξει και να διαγράψει το χρέος, να προβεί στις απαιτούμενες ρήξεις.

Διαφωνούμε ριζικά με την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση των Δ.Σ. του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ να τοποθετήσουν 100 εκατ € από τα διαθέσιμα του Ταμείου στην ΤτΕ μια που: α) τα χρήματα αυτά κατευθύνονται στην εξόφληση του ληστρικού χρέους και όχι των κοινωνικών αναγκών β) ενέχουν το ρίσκο απώλειας διαθέσιμων πόρων του ΤΣΜΕΔΕ με τα οποία πληρώνονται οι συντάξεις των ασφαλισμένων γ) η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει υλοποιήσει καμία θετική ρύθμιση προς όφελος των μηχανικών, όπως η κατάργηση των ληστρικών αυξήσεων δ) ακολουθεί σύντομα η αφαίμαξη άλλων 200 εκατ € από τα διαθέσιμα, αυτή τη φορά για τη διάσωση της Τράπεζας Αττικής (που έρχονται να προστεθούν στα 420 εκατ € που ήδη έχουν χαθεί).

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ Π. Μούζιου στο Ταμείο για την απόφαση αυτή δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου, ως όφειλε.
Τέλος οφείλουμε να καταδικάσουμε τον αποκλεισμό απότην εκπροσώπηση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σε ΤΣΜΕΔΕκαι ΕΤΑΑ, του συναδέλφου Σουρούνη Ανδ., ΓΓ της Ένωσης και εκπροσώπου της συσπείρωσης στο ΔΣ. Κίνηση που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, αφού ο συν. Σουρούνης ήταν προτεινόμενος -απο την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ- εκπρόσωπος στο ΔΣ του ΕΤΑΑ και ο αποκλεισμός του επιβλήθηκε, από τον Πρόεδρο(;) χωρίς να αιτιολογηθεί σε σχετική συνεδρίαση του ΔΣ. Παράλληλα η ανάδειξη σε θέση ευθύνης της εκπροσώπου της ΕΔΑΚ (πρώην ΠΑΣΚ) φοβόμαστε ότι αποτελεί σημάδι αλλαγής της πολιτικής συμμαχιών της Αγωνιστικής Συνεργασίας στο ΔΣ της Ένωσης. 

Από τις παραπάνω κινήσεις προκύπτει εύλογα το ερώτημα, αν η ΑΣΥΝ έχει αποφασίσει να ταυτιστεί με την κυβερνητική πολιτική αδιαφορώντας για τα συμφέροντα του κλάδου και τις εμπειρίες του παρελθόντος.

Είναι ευθύνη και των συναδέλφων Μηχανικών και της ΕΜΔΥΔΑΣ να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπερασπιστούν αυτά που με τόσο κόπο καταβάλουμε για την ασφάλισή μας και να διεκδικήσουμε επιτέλους τα αυτονόητα δικαιώματα μας.


συσπειρωση αριστερων μηχανικων
1/5/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου