Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Στις 10/11 η Attica bank θα πάρει παράταση 6 μηνών για την ΑΜΚ των 434 εκατ – Attica bank, ΤΠ&Δ και συνεταιριστικές θα φτιάξουν νέα τράπεζα;;

And the party goes on...Αναδημοσίευση από εδώ

Με τον ένα ή άλλο τρόπο το ΤΣΜΕΔΕ δεν μπορεί να είναι μέτοχος πλειοψηφίας.....
Στις 10 Νοεμβρίου στην επαναληπτική γενική συνέλευση η Attica bank θα εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου των 434 εκατ…η οποία υλοποιηθεί σε βάθος 6μήνου καθώς σε αυτή την φάση δεν μπορεί να καλυφθεί καθώς δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής.
Η μεγάλη δοκιμασία της Attica bank είναι προφανώς η κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου αλλά και ο νέος ρόλος του ΤΣΜΕΔΕ του ταμείου των Μηχανικών στην τράπεζα.
Οι μηχανικοί του ΤΣΜΕΔΕ κατέχουν το 51% και έχουν επενδύσει διαχρονικά  430 εκατ ευρώ – χωρίς την νέα αύξηση κεφαλαίου.
Προφανώς και η επένδυση λόγω συγκυριών δεν ήταν επιτυχημένη.
Με τις παρούσες συνθήκες και λόγω της επάρκειας κεφαλαίων η Attica bank δεν κινδυνεύει να διασπαστεί σε καλή και κακή τράπεζα αυτό είναι 100% βέβαιο.
Υπό άλλες συνθήκες θα έδιναν την Attica bank στην Εθνική με μια σχέση ανταλλαγής για να μην χάσει τις μετοχές του το ΤΣΜΕΔΕ.
Αλλά ούτε αυτό το σενάριο φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναφέρει ότι θέλει να δημιουργήσει μια αναπτυξιακή τράπεζα στην οποία θα μπορούσε να ενσωματώσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ορισμένες Συνεταιριστικές τράπεζες.
Αυτό το σενάριο μπορεί να φαντάζει ενδιαφέρον αλλά στρατηγικά χρειάζεται τουλάχιστον 700-800 εκατ ευρώ για να  ανακεφαλαιιοποιηθεί αλλά με 700-800 εκατ δεν μπορεί να δημιουργηθεί αναπτυξιακή τράπεζα.
Πρακτικά με 700-800 εκατ δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.....
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιηθούν 2 δισεκ. από το ΤΧΣ θα το μπλοκάρει η DGCom και η Τρόικα αλλά και η ΕΚΤ γιατί τα κεφάλαια του ΤΧΣ ρητά έχουν δοθεί μόνο για τις συστημικές τράπεζες.
Με τον ένα ή άλλο τρόπο το ΤΣΜΕΔΕ δεν μπορεί να είναι μέτοχος πλειοψηφίας.
Το ΤΣΜΕΔΕ θα πρέπει να είναι μέτοχος του 20%, το μετοχικό σχήμα του νέου σχήματος που δυνητικά θα μπορούσε να δημιουργηθεί θα πρέπει να είναι ευρύτατο με αυξημένο free float.
Αν τώρα το σχέδιο δημιουργίας μιας αναπτυξιακής τράπεζας αποτύχει, όπως και η ΑΜΚ..... τότε η Attica bank δεν θα έχει άλλη επιλογή από το καταλήξει σε μια συστημική τράπεζα, με πιθανό σενάριο την Εθνική αλλά αυτή η εξέλιξη θα φανεί μετά το πέρας 6 μηνών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου