Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Η κουκουβάγια της σοφίας, το «Ισλαμικό Κράτος» και η εποχή μας, του Νόαμ Τσόμσκι

Από εδώ

Δεν είναι ευχάριστο να αναλογιζόμαστε ποιες σκέψεις μπορεί να περνούν από το μυαλό της Γλαύκας Αθηνάς -της κουκουβάγιας της σοφίας-, σαν πέφτει το σούρουπο κι εκείνη καταπιάνεται με το έργο της ερμηνείας της εποχής του ανθρώπινου πολιτισμού που μπορεί να πλησιάζει στο άδοξο τέλος του.

Η εποχή που άρχισε περίπου πριν από 10.000 χρόνια στην Εύφορη Ημισέληνο[1], επεκτάθηκε από τα εδάφη του Τίγρη και του Ευφράτη, μέσω της Φοινίκης στην ανατολική ακτή της Μεσογείου στην κοιλάδα του Νείλου, και από εκεί στην Ελλάδα και όχι μόνο. Αυτό που συμβαίνει στην εποχή μας σε αυτή την περιοχή μάς δίνει επώδυνα μαθήματα για τα βάθη της αβύσσου στα οποία τα είδη μπορούν να καταδυθούν.

Η γη του Τίγρη και του Ευφράτη μετατράπηκε σε πεδίο σκηνών ανείπωτης φρίκης τα τελευταία χρόνια. Η επίθεση των Τζορτζ Ο. Μπους και Τόνι Μπλερ το 2003, την οποία πολλοί Ιρακινοί συγκρίνουν με τις επιδρομές των Μογγόλων του 13ου αιώνα, ήταν ένα ακόμη θανατηφόρο χτύπημα. Καταστράφηκε ό,τι είχε απομείνει από τον Μπιλ Κλίντον -με τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ- και καταδικάστηκε ως «γενοκτονική» από τους επιφανείς διπλωμάτες Ντένις Χάλιντεϊ και Χανς φον Σπόνεκ, που παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι αποκαλυπτικές εκθέσεις των Χάλιντεϊ και φον Σπόνεκ είχαν τη συνήθη μεταχείριση που επιφυλάσσεται για τα ανεπιθύμητα περιστατικά όταν έρχονται στο φως.

Μία από τις τρομερές συνέπειες της εισβολής των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου περιγράφεται στον «οπτικό οδηγό για την κρίση στο Ιράκ και τη Συρία», που δημοσιεύτηκε στους New York Times: η ριζική αλλαγή, που πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη, μετέτρεψε τις μικτές και ήσυχες γειτονιές του 2003 σε σεκταριστικούς θύλακες βουτηγμένους στο μίσος. Οι συγκρούσεις που μαίνονται έχουν πλέον εξαπλωθεί και απειλούν λυσσαλέα να κατακερματίσουν ολόκληρη την περιοχή.

Μεγάλο μέρος της περιοχής του Τίγρη και του Ευφράτη βρίσκεται στα χέρια του ISISπου αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος και αποτελεί μια ζοφερή καρικατούρα της εξτρεμιστικής μορφής του ριζοσπαστικού Ισλάμ, που εδρεύει στη Σαουδική Αραβία. Ο Πάτρικ Κόκµπερν, ανταποκριτής της εφημερίδας The Independent και ένας από τους πιο πεπειραμένους αναλυτές του ISIS, τον περιγράφει ως «μια εξαιρετικά αποτρόπαιη, σεχταριστική και ποικιλοτρόπως φασιστική οργάνωση, που δολοφονεί όποιον δεν πιστεύει στον δικό της αυστηρό τρόπο λατρείας του Ισλάμ».

Ο Κόκµπερν επισημαίνει επίσης την αντίφαση στην αντίδραση της Δύσης για την εμφάνιση του ISIS: την ίδια στιγμή που προσπαθεί να αναχαιτίσει την προέλασή του στο Ιράκ, αποδυναμώνει τον μεγαλύτερο αντίπαλό του στη Συρία, το σκληρό καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ. Εν τω μεταξύ, ένα σημαντικό εμπόδιο για την εξάπλωση της πανούκλας του ISIS στο Λίβανο είναι η Χεζμπολάχ, ένας μισητός εχθρός των ΗΠΑ και του συμμάχου τους ,του Ισραήλ. Και για να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα, οι ΗΠΑ και το Ιράν μοιράζονται τώρα και με άλλους την δικαιολογημένη ανησυχία τους για την ενίσχυση του ισλαμικού κράτους σε αυτή την εξαιρετικά εύφλεκτη περιοχή.

Σε πηχτό σκοτάδι έχει βυθιστεί και η Αίγυπτος, κάτω από μια στρατιωτική δικτατορία που συνεχίζει να έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Η μοίρα της Αιγύπτου δεν ήταν γραμμένη στα άστρα. Για αιώνες, ήταν εφικτές εναλλακτικές πορείες που συχνά ένα βαρύ αυτοκρατορικό χέρι έκλεινε το δρόμο τους. 
Μετά τις νέες φρικαλεότητες, που συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο, τις τελευταίες εβδομάδες, είναι περιττό να αναφέρω ότι όλα εκπορεύονται από το Ισραήλ, που στο μακρινό παρελθόν θεωρούνταν αγκωνάρι ηθικής.

Ογδόντα χρόνια πριν, ο Μάρτιν Χάιντεγκερ εξυμνούσε τη ναζιστική Γερμανία γιατί πρόσφερε στον κόσμο την μεγαλύτερη ελπίδα για τη διάσωση του ένδοξου πολιτισμού των Ελλήνων από τους βαρβάρους της Ανατολής και της Δύσης. Σήμερα οι Γερμανοί τραπεζίτες συνθλίβουν την Ελλάδα κάτω από την μπότα ενός οικονομικού συστήματος που στοχεύει στη διατήρηση του πλούτου και της εξουσίας τους.

Το πιθανό τέλος της εποχής του πολιτισμού προαναγγέλλεται σε ένα νέο σχέδιο έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή( IPCC), αυτού του εν γένει συντηρητικού μηχανισμού προβολής και παρουσίασης όσων συμβαίνουν στον φυσικό κόσμο.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ολοένα αυξανόμενος κίνδυνος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου «θα έχει σοβαρές, εκτεταμένες και μη αναστρέψιμες συνέπειες για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα» κατά τις επόμενες δεκαετίες. Ο κόσμος πλησιάζει όλο και περισσότερο τη θερμοκρασία με την οποία η απώλεια τεράστιου στρώματος πάγου που καλύπτει τη Γροιλανδία, θα είναι μη αναστρέψιμη. Με το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής, μπορεί να ανεβεί η επιφάνεια της θάλασσας και να πλημμυρίσουν μεγάλες πόλεις και παράκτιες πεδιάδες.

Η εποχή του πολιτισμού συνδέεται στενά με τη γεωλογική εποχή της Ολοκαίνου περιόδου που άρχισε περίπου πριν 11.000 χρόνια. Η προηγούμενη εποχή της Πλειστοκαίνου διήρκεσε 2.500.000 χρόνια. Οι επιστήμονες τώρα ισχυρίζονται ότι μια νέα εποχή άρχισε περίπου πριν από 250 χρόνια, η Ανθρωπόκαινος- η περίοδος κατά την οποία η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει δραματικές επιπτώσεις στο φυσικό κόσμο. Είναι δύσκολο να αγνοήσουμε τον ρυθμό μεταβολής των γεωλογικών εποχών.

Ένας από τους δείκτες των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας στην εξαφάνιση των ειδών τώρα εκτιμάται ότι βρίσκεται στο ίδιο περίπου ποσοστό που σημειώθηκε πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, όταν ένας αστεροειδής συγκρούστηκε με τη Γη. Εικάζεται ότι αυτή είναι η αιτία της εξαφάνισης της εποχής των δεινοσαύρων, που άνοιξε τον δρόμο για την πρόοδο και τον πολλαπλασιασμό των μικρών θηλαστικών και οδήγησε στο σύγχρονο άνθρωπο. Σήμερα στη θέση του αστεροειδή βρίσκονται οι άνθρωποι, καταδικάζοντας ένα μεγάλο μέρος της ζωής σε εξαφάνιση.

Η έκθεση της IPCC επιβεβαιώνει ότι η «συντριπτική πλειονότητα» των γνωστών αποθεμάτων των ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να μείνει στη γη όπου ανήκει, ώστε να αποτραπούν οι τεράστιοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τις μελλοντικές γενιές. Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες δεν κρύβουν τους στόχους τους για την εκμετάλλευση αυτών των αποθεμάτων και την ανακάλυψη νέων.
Οικογένειες κατασκηνώσουν στο στρατόπεδο προσφύγων Bajid Kandala, κοντά στο βορειότερο συνοριακό σημείο διέλευσης του Ιράκ με τη Συρία, στις 16 Αυγούστου 2014 (Φωτο: Lynsey Addario / The New York Times)
Μόλις μία ημέρα πριν από τη δημοσίευση της περίληψης των πορισμάτων της IPCC, οι New York Times ανέφεραν ότι ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων των σιτηρών στις Μεσοδυτικές πολιτείες σάπισαν ώστε να μπορεί το πετρέλαιο που εξάγεται από την πρόσφατη ενεργειακή «έκρηξη» στη Βόρεια Ντακότα να μεταφέρεται σιδηροδρομικώς και να αποστέλλεται στην Ευρώπη και την Ασία.

Μία από τις πιο επικίνδυνες συνέπειες της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι η τήξη των μονίμως παγωμένων περιοχών. Μια μελέτη στο περιοδικό Science προειδοποιεί ότι «ακόμα και ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες [λιγότερο από ό, τι αναμένεται τα επόμενα χρόνια] θα μπορούσαν να αρχίσουν να λιώνουν τις παγωμένες εκτάσεις, με κίνδυνο απελευθέρωσης τεράστιων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου που βρίσκονται παγιδευμένα στους πάγους», με πιθανές «μοιραίες συνέπειες» για το παγκόσμιο κλίμα.

Η Αρουντάτι Ρόι σημειώνει ότι «η πιο κατάλληλη παρομοίωση που απεικονίζει την τρέλα της εποχής μας» είναι ο Παγετώνας Siachen (Siachen Glacier), μια αλπική περιοχή όπου οι Ινδουιστές και οι Πακιστανοί στρατιώτες αλληλοσκοτώθηκαν στον αγώνα που δόθηκε στο υψηλότερο πεδίο μάχης στον κόσμο.

Ο παγετώνας τώρα λιώνει αποκαλύπτοντας «χιλιάδες χρησιμοποιημένους κάλυκες πυροβόλων όπλων, κενά βαρέλια καυσίμων, ορειβατικές σκαπάνες, παλιά άρβυλα, αντίσκηνα και κάθε άλλου είδους απορριμμάτων που χιλιάδες αντιμαχόμενα ανθρώπινα όντα παράγουν» σε μια ανούσια διαμάχη. Και καθώς οι παγετώνες λιώνουν, η Ινδία και το Πακιστάν αντιμετωπίζουν βιβλική καταστροφή.

Θλιβερά είδη… Φτωχή μου κουκουβάγια.

……………………

Σημείωση

[1] Ο όρος «εύφορη ημισέληνος» χρησιμοποιήθηκε από τον James Henry Breasted για να ορίσει τη γεωγραφική ζώνη όπου πραγματοποιήθηκε η πιο πρώιμη μετάβαση από την παλαιολιθική και μεσολιθική οικονομία (κυνηγοί, τροφοσυλλέκτες) στο νεολιθικό τρόπο παραγωγής, δηλαδή στην παραγωγή της τροφής με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Aυτή η γεωγραφική ενότητα περιλαμβάνει τις χαμηλότερες ζώνες των οροσειρών της Εγγύς Ανατολής, από τη Mικρά Aσία (οροσειρά Tαύρου) και την Παλαιστίνη μέχρι το δυτικό Ιράν (οροσειρά Zάγρου).

Μετάφραση: Άννα Κόκκαλη:

http://truth-out.org/opinion/item/26000-owl-of-minervas-view-isis-and-our-times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου