Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

Καταργούν τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στη 15ετία

Από Ίσκρα
TΕΛΟΣ ΤΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ - ΜΕ 20ΕΤΙΑ Η ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ
Aύξηση των ελάχιστων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια και των απαιτούμενων ενσήμων στα 6.000 από 4.500 (στο IKA) για τη συνταξιοδότηση των γυναικών και 7.000 αντίστοιχα για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Tόσο η τρόικα στο Παρίσι όσο και η μελέτη του KEΠE «πιέζουν» για αύξηση των ορίων ηλικίας των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, που φαίνεται να αποδέχεται η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας, είναι η αύξηση των ετών θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 15 έτη, που είναι σήμερα σε όλα τα Tαμεία, στα 20 χρόνια. Tο μέτρο της σταδιακής αύξησης των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης από 4.500 σε 6.000 είχε ζητηθεί από την τρόικα και το 2012.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΠΕ η χρήση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης είναι παραπλανητική. Τα στοιχεία του ΙΚΑ δείχνουν ότι ο γενικός κανόνας είναι η εξαίρεση και ότι η ηλικία συνταξιοδότησης των ιδιωτικών υπαλλήλων είναι συνεχώς μειούμενος. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η μελέτη χαρακτηρίζει τις συντάξεις λόγω αναπηρίας «διέξοδο» για τους ασφαλισμένους με λίγες ημέρες ασφάλισης.
Μ’ αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως 'λαγό' την παραγγελθείσα από την ίδια μελέτη του ΚΕΠΕ για το Ασφαλιστικό, για να δώσει επιστημονικοφάνεια στη συμφωνία της με την τρόικα για την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα, με ταυτόχρονη ενοποίηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και, ιδιαίτερα, των συντάξεων στο κατώτερο δυνατό επίπεδο.
Εαν προχωρήσουν οι αλλαγές που προβλέπονται και με δεδομένο ότι έχουμε μπει σε προεκλογικό κλίμα, τότε απειλούνται άμεσα 350.000 ασφαλισμένοι που έχουν ήδη από τα τέλη του 2012 θεμελιώσει το δικαίωμα να λάβουν πλήρη ή μειωμένη σύνταξη.
Η αλλαγή αυτή αφορά μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει 35ετία και συνεπώς κινδυνεύουν να παραμείνουν επιπλέον 12 χρόνια προκειμένου να λάβουν πλήρη σύνταξη.
Σύμφωνα με το άρθρο 10 του ήδη ψηφισμένου Νόμου 3863/2010 από 1.1.2021 τα όρια ηλικίας μέχρι το 2060 θα αναπροσαρμόζονται ανά τριετία και θα ανεβαίνουν, παρακολουθώντας την ηλικία του γενικού πληθυσμού. Ετσι, από το 2030 και μετά το όριο ηλικίας θα είναι μεταξύ 69-70, αφού υπάρχουν και δύο χώρες στην Ε.Ε. που έχουν αυτά τα όρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου