Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014

“Έληξαν” τα πτυχία ECDL!

Εικόνα από το πολύ κοντινό μας μέλλον των πιστοποιήσεων. "Η πιστοποίηση σας έληξε, θα θέλατε με μια μικρή συνδρομή να την ανανεώσετε;". Μηχανικοί, τεχνικοί, υπάλληλοι και όλοι οι εργαζόμενοι σαν εμπορεύματα σε ράφι μπακάλικου, με βιτρίνα εμπορικού κέντρου, με ημερομηνία λήξης. Πιστοσποιημένοι, ληγμένοι, σε προσφορές, σε λίγο θα μας τυλίξουν και με μια λαμαρίνα, σαν τις κονσέρβες!

Με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης λήγουν τη Δευτέρα 30/6/2014 όλα τα πιστοποιητικά ECDL που έχουν εκδοθεί πριν την 30/6/2011, δηλαδή 1.000.000 περίπου πιστοποιητικά πληροφορικής που έχουν εκδοθεί από τους φορείς πιστοποίησης τα τελευταία 11 χρόνια περίπου, που εμφανίστηκαν τα σχετικά πιστοποιητικά στη χώρα μας. Οι κάτοχοι αυτών των πιστοποιητικών καλούνται να καταθέσουν από 50 € έως 70 € στην εταιρεία που εξέδωσε για να τα ανανεώσει.
Δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι του Δημόσιου τομέα από την Δευτέρα είναι “ξεκρέμαστοι” αφού απαραίτητο προσόν της πρόσληψης τους ήταν η προσκόμιση πιστοποιητικού πληροφορικής, το οποίο έχει πλέον λήξη. Χρυσές δουλειές για την εταιρεία ECDL η οποία κατάφερε να περάσει τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση και να θέσει σε ομηρία εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της, έτσι ώστε κάθε τρία χρόνια να πληρώνουν χαράτσι στα ταμεία της.
Το Ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο δεν έχει τελειωμό. Τα ίδια πιστοποιητικά ECDL σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν δια βίου διάρκεια, όπως και όλα τα άλλα πιστοποιητικά όπως Cambridge, Microsoft κ.ά. στην Ελλάδα ο τοπικός αντιπρόσωπος κατάφερε να κάνει το πιστοποιητικό ECDL συνδρομητικό και μάλιστα την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή την ώρα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι πανικόβλητοι θα τρέχουν από Δευτέρα να προλάβουν την ανανέωση τους πληρώνοντας όσο-όσο προκειμένου να μην χάσουν τη θέση τους.
Ήδη από τα εξεταστικά κέντρα ECDL άρχισαν τα τηλέφωνα στους πελάτες να τρέξουν να ανανεώσουν πληρώνοντας για δεύτερη φορά το πιστοποιητικό που πήραν πριν τρία χρόνια, γιατί όπως ισχυρίζονται οι ιθύνοντες της “αρπαχτής” σε τρία χρόνια ξεχνάς το Excel και το Word.
Στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας κάποιοι συνεχίζουν να πλουτίζουν στις πλάτες των πολιτών.

2 σχόλια:

 1. Εγώ δεν είμαι πιστοποιημένος και άρα δεν έχω ημερομηνία λήξης.
  Για όλους εκείνους που έχουν ημερομηνία λήξης και πρέπει να ανανεώσουν το πτυχίο τους με 70 ευρώ πριν "ξινίσει", έχω να πω ότι και τα πτυχία τους θα λήξουν, όπως λήξαν τα εργασιακά τους δικαιώματα, όπως λήξαν και τα μισθολογικά τους δικαιώματα, όπως λήξαν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και όπως έληξε και το σάπιο κράτος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  Τόσα χρόνια, αυτούς που ψηφίζατε, αυτή την μεταχείριση θα είχατε. Ό,τι ψηφίζεις παίρνεις. Όπως ό,τι πληρώνεις παίρνεις.
  ΑΤΣΑΛΙΝΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΑ ECDL

  Καταργείται η τριετής ισχύς των πιστοποιητικών πληροφορικής (ECDL). Μετά το σάλο που προκάλεσε η ΚΥΑ 4204 (ΦΕΚ 1263/Β/16-5-2014) του προηγούμενου Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κου Αρβανιτόπουλου και σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες, υπεγράφη η κατάργησή της από τον νυν Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κο Λοβέρδο.
  Τη σχετική ΚΥΑ, που όριζε την τριετή λήξη των πιστοποιητικών πληροφορικής , έσπευσαν να εκμεταλλευτούν οικονομικά κάποιοι φορείς πιστοποίησης και ήδη μεγάλος αριθμός κατόχων πιστοποιητικών έχει προχωρήσει σε διαδικασία ανανέωσης καταβάλλοντας ποσά από 75€ έως 150€, σύμφωνα με τις σχετικές διαφημίσεις στο google και άλλα μέσα των συνεργαζόμενων εξεταστικών κέντρων των φορέων αυτών.
  Οι 8 από τους 10 φορείς πιστοποίησης δεν είχαν προχωρήσει σε αντίστοιχη διαδικασία, καταγγέλλοντας στα συναρμόδια υπουργεία «ως άδικη και καταχρηστική» την τριετή ισχύ των πιστοποιητικών πληροφορικής, μέσω του συλλογικού οργάνου ΣΥΝΕΦΟΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Φορέων Πιστοποίησης).
  Αναμένεται η δημοσίευση της σχετικής απόφασης του υπουργού κου Λοβέρδου, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να σταματήσει η ανησυχία των κατόχων πιστοποιητικών πληροφορικής για την ισχύ τους και να παύσει η καταβολή χρημάτων για την ανανέωση αυτών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή