Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Παραλίες, βουνά και δάση στους επιχειρηματίες του Τουρισμού

Oμιλία της Θ. Φωτίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου (30.6.2014) κατά τη συζήτηση του σ/ν "Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού". Δημιουργείται νέα τυπολογία που θα επεκτείνεται είτε σε ευαίσθητους οικισμούς, είτε στα όρη και στα βουνά, είτε στις μικρές πόλεις.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΕ΄ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ.1 Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα, σήμερα, 30 Ιουνίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 16.20΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Γεώργιου Βλάχου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις».
Στη συνεδρίαση παρέστησαν η Υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:
[…]
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Σιφουνάκη. Θα συνεχίσουμε με τη συνάδελφό, την κυρία Φωτίου. Κυρία Φωτίου, έχετε το λόγο.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Θα συνεχίσω λιγάκι, παρότι φαίνεται περίεργο, στην ίδια λογική του κ. Σιφουνάκη. Για ποιο λόγο; Είμαι κι εγώ απ' αυτούς που πιστεύουν ότι το ελληνικό τοπίο δομημένο και αδόμητο είναι ο μεγάλος πλουτοπαραγωγικός πόρος της χώρας όχι για την τουριστική υπερεκμετάλλευση απλά. Αυτός είναι ένα κομμάτι, αλλά είναι μεγάλος πλουτοπαραγωγικός πόρος της χώρας για την παραγωγική της ανασυγκρότηση, για κοινωνική συνοχή και γι’ ανάπτυξη. Είναι ένας πόρος που πρέπει να διαφυλαχθεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές. Έτσι δημιουργείται η παράδοση, παραδίδεται. Άμα δεν υπάρχει παράδοση, να παραδίδεται, τότε καταστρέφεται, δημιουργείται αυτό το μεγάλο σχίσμα, που έχουν πάθει πάρα πολλές χώρες πάνω σ’ αυτόν τον πλουτοπαραγωγικό πόρο που είχαν. Δεν είναι μόνο η Ισπανία, είναι και ορισμένα παράλια της Τουρκίας κ.λπ..
Πρόκειται γι’ αυτήν την αλόγιστη υπερεκμετάλλευση, ενόψει του ότι «θα βγάλεις εύκολο χρήμα» και σε περιόδους κρίσης αυτό μοιάζει σα να πιανόμαστε από τα μαλλιά μας. Όμως, διαφύλαξη αυτού του πόρου σημαίνει μεγάλους αρχιτεκτονικούς, πολεοδομικούς και περιβαλλοντολογικούς ελέγχους. Δεν σημαίνει «απλούστευση αυτών των ελέγχων». Δεν σημαίνει «εμείς κάνουμε τώρα, μπορείς να πάρεις μια οικοδομική άδεια ή να μη την πάρεις, να την υποβάλεις, αλλά ο έλεγχός της και τελικά το τι θα πραγματοποιηθεί, θα συμβεί στο τέλος».

Κοιτάξτε τα εγκαταλελειμμένα ξενοδοχειακά κτίρια σε όλη την Ελλάδα του καιρού της χούντας. Έχουμε εμείς ένα τέτοιο στην Αίγινα, μεγάλο συγκρότημα. Κοιτάξτε, για να κλάψετε και να δείτε τι σημαίνει καταστροφή αλόγιστη. Θυμηθείτε προς στιγμήν, κυρία Υπουργέ, τον ΕΟΤ του Κωνσταντινίδη. Είναι αυτός ο ΕΟΤ που έφτιαξε το θαύμα των τουριστικών ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη τη χώρα, το μοναδικό θαύμα του μοντερνισμού. Εάν έχουμε να επιδείξουμε κάτι σ' αυτή τη χώρα, είναι αυτό.
Εάν, λοιπόν, αυτή τη στιγμή εσείς λέτε ότι «εγώ θα κάνω απλούστευση διά της παράλειψης-απάλειψης του ελέγχου των πολεοδομικών, αρχιτεκτονικών και περιβαλλοντολογικών μελετών», ανοίγετε τους ασκούς του Αιόλου για να καταστρέψετε αυτό το μεγάλο πλουτοπαραγωγικό πόρο, που κυρίως η Ελλάδα έχει. Γι' αυτό μας βλέπετε τόσο κατηγορηματικά αντίθετους, τόσο πολέμιους σ' αυτή την θεωρία της απλούστευσης, ιδιαίτερα όταν ξέρουμε ότι έλεγχο επί του περιβάλλοντος δεν μπορείτε να κάνετε. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή δεν έχετε τις υπηρεσίες, δεν έχετε τα μέσα, έρχεστε από Κυβερνήσεις δικομματικές, οι οποίες άφηναν χαλαρά τους ελέγχους και βρίσκεστε σε μια διαδικασία συνεχών νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων, τα οποία συνεχώς νομιμοποιούνται, γιατί βρήκαμε κι έναν άλλο πόρο.
Πιστεύω ότι εδώ έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα μ’ αυτό το νόμο, γιατί δεν είναι μόνος του, γιατί διαβάζεται με τρεις νομούς παράλληλα και μια τροπολογία. Διαβάζεται με το νόμο απλούστευσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και, ειδικά, με τους οργανωμένους υποδοχείς δραστηριοτήτων. Διαβάζεται με το νεοψηφισθέν εθνικό χωροταξικό σχέδιο. Διαβάζεται με την τροπολογία στις λαϊκές αγορές, για το τι θεωρείται όμορο τους αιγιαλού ιδιοκτησίας κ.λπ..
Εγώ, λέω ότι αυτή η παράλληλη ανάγνωση μας ανησυχεί πάρα πολύ, γιατί μέσα σ’ όλα δίνετε τη δυνατότητα, να επεκτείνετε μια μεγάλη επινόηση του ελληνικού λαού, την αντιπαροχή στα ξενοδοχεία, στα τουριστικά καταλύματα. Ακούστε. Η αντιπαροχή είναι πράγματι επινόηση του ελληνικού πνεύματος, γιατί έδωσε στέγη σε μια ρημαγμένη χώρα, που έβγαινε από τον εμφύλιο και δεν είχε ούτε τράπεζες, να δανειοδοτήσουν, ούτε κεφάλαιο, ούτε μεγάλες επιχειρήσεις, οικοδομικές κ.λπ..
Είναι μεγάλη επινόηση, αυτό το έχουμε πει, όμως, η αντιπαροχή δημιουργεί τυπολογία χώρου. Είναι αυτή της αστικής πολυκατοικίας, που είδατε στην Αθήνα και η οποία επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα. Αυτό που κάνετε, θα δημιουργήσει τυπολογία κατά την άποψή μου. Ξενοδοχειακή τυπολογία είναι εκείνη, που θα είναι εύκολα και μαζικά αρεστή. Εννοώ τύπο καταλύματος, εννοώ τύπο σπιτιών, τα οποία θα είναι πιο αρεστά και πιο φθηνά να κατασκευαστούν και αυτά εν τέλει θα πωλούνται πιο εύκολα.
Δημιουργείται, δηλαδή, τη δυνατότητα να έρθει το μεγάλο κεφάλαιο, να κάνει μια κολεγιά με κάποιον που έχει μερικά στρέμματα, να μη βάλει δραχμή, ν’ άρχισε να πουλάει απ’ τα σχέδια. Αυτό είναι το άρθρο 7. Αυτό, όμως δημιουργεί τυπολογία, που θ’ αρχίσει να επεκτείνεται είτε είναι σε ευαίσθητο οικισμό, είτε είναι στα όρη και στα βουνά, είτε είναι στις μικρές πόλεις. Θα το δείτε αυτό και είναι εγκληματικό, μην το ξεκινήσετε. Χαίρομαι που μπορώ να είμαι σήμερα στη Βουλή και να το πω, γιατί μετά από δέκα χρόνια οι μελετητές θα δείτε ότι θ’ αναφέρονται σ' αυτό.
Λοιπόν, εγώ λέω ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν απλουστεύει διαδικασίες, επιταχύνει καταστροφές και γι' αυτό ζητάμε, να το αποσύρετε και γι' αυτό, βέβαια, θα το καταψηφίσουμε.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου