Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

Συνέντευξη Βρούτση στην Ημερησία

Είναι η τέταρτη ή πέμπτη φορά που υπόσχεται τα ίδια ο κος Βρούτσης. Από εδώ

"5.    Αποφασίσατε μειώσεις  εισφορών στο ΙΚΑ για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα  των επιχειρήσεων και να περιοριστούν τα κίνητρα της εισφοροδιαφυγής.  Συζητάτε να γίνουν μειώσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων (επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας);
Όντως, βρισκόμαστε σε συζητήσεις προκειμένου και στο ταμείο των επιστημόνων (ΕΤΑΑ)-όπως ήδη συμβαίνει στο ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)- να υπάρξει η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας από τους ασφαλισμένους με την προϋπόθεση να τηρείται η καταβολή των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών."

Η απονομή της σύνταξης θα είναι υπόθεση λίγων ημερών, λέει ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή του και εξαγγέλλει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μηχανικούς γιατρούς και δικηγόρους.

Βελτίωση της ρύθμισης των οφειλών προς τα ταμεία για όσους έχουν πληγεί από την κρίση και την παροχή δυνατότητας σε μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους να πληρώνουν χαμηλότερα ασφάλιστρα προαναγγέλλει με συνέντευξή του στην Ημερησία ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Παράλληλα ο κ. Βρούτσης προαναγγέλλει τη δημιουργία Εθνικού  Κέντρου Απονομής Συντάξεων έως το τέλος του χρόνου. Ο νέος φορέας θα απονέμει τις συντάξεις για όλα τα Ταμεία, ενώ θα δέχεται ενιαία όλες τις αιτήσεις που αφορούν κύριες ή επικουρικές, συντάξεις και τα εφάπαξ.

«Στο εξής, η απονομή της σύνταξης με την υποστήριξη και του πληροφοριακού συστήματος "'Ατλας", θα είναι υπόθεση λίγων ημερών» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας. Ακόμη, δεν θα απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του ασφαλισμένου, αλλά η διαδικασία θα ξεκινά με μία απλή ηλεκτρονική αίτηση.

Το Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων, θα στελεχωθεί με υπαλλήλους από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι θα έχουν άμεση πρόσβαση στο ασφαλιστικό βιογραφικό του κάθε ασφαλισμένου ακόμα και αν έχει διαδοχικές αλλαγές στο ασφαλιστικό του καθεστώς.
«Η πολύχρονη αναμονή για απονομή σύνταξης σε λίγο διάστημα θα είναι μία κακή ανάμνηση του παρελθόντος» τονίζει στη συνέντευξη του ο κ. Βρούτσης.
Ο υπουργός Εργασίας προσθέτει, ότι συνολικά η διοικητική ενοποίηση των ταμείων μέσα σε αυτή τη χρονιά και τονίζει ότι δεν πρόκειται να θιγούν καθόλου οι παροχές και οι συντάξεις.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις επιπτώσεις που μπορεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με την 1η Ιανουαρίου του 2015, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με ευνοϊκότερα όρια ηλικίας, ο κ. Βρούτσης σημειώνει «ότι δεν προβλέπεται να γίνει καμία νέα παρέμβαση που να αλλάζει τον προγραμματισμό χιλιάδων συμπολιτών μας που θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης».
Απέκλεισε τέλος το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις κύριες συντάξεις μετά την εφαρμογή αντίστοιχης ρήτρας στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ.
«Η δομή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας (κύρια ασφάλιση) είναι αναδιανεμητική, ενώ προβλέπεται και τριμερής χρηματοδότηση. Ακόμη και μετά την 1.1.2015 που αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, ενισχύεται μεν ο ανταποδοτικός χαρακτήρας του αναλογικού μέρους της σύνταξης, αλλά δεν αλλάζει η κεντρική φιλοσοφία του συστήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου