Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ισοπεδώνονται όλα τα πτυχία των Πολυτεχνείων

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο Πολυνομοσχέδιο όπου ισοπεδώνουν την Ανώτατη Εκπαίδευση με μια ντροπολογία της τελευταίας στιγμής. Εκτός από το κολλέγια τα οποία φωτογραφικά ενέταξαν στους "διπλωματούχους μηχανικούς" με την υποπαράγραφο ΙΓ.12 του Πολυνομοσχεδίου, χθες -κατά τη διάρκεια της παρωδίας που ονoμάζουν κοινοβουλευτική διαδικασία- προχώρησαν σε ένα βήμα ακόμα (τα 4 άρθρα τα αναρτήσαμε το Σαββάτο το πρωί εδώ)...

Στο σχέδιο νόμου “Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις” του υπουργείου Οικονομικών επέρχονται οι κάτωθι νομοτεχνικές βελτιώσεις:
1. Στο στοιχείο 1 της υποπαραγράφου ΙΓ.12  της παραγράφου ΙΓ του άρθρου πρώτου του σχεδίου νόμου οι φράσεις «των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών σχολών» και «του Πανεπιστημιακού Τομέα» διαγράφονται και από τα τρία (3), τροποποιούμενα με το παρόν άρθρα 1, 2, και 3 του ν.4663/1930 «Περί εξασκήσεως του επαγγέλματος του Πολιτικού Μηχανικού, Αρχιτέκτονος και Τοπογράφου».
2. Στο στοιχείο 1 της υποπαραγράφου ΙΓ.12  της παραγράφου ΙΓ του άρθρου πρώτου του σχεδίου νόμου η εντός παρενθέσεως φράση «(των Πολυτεχνείων και των πολυτεχνικών σχολών των Ιδρυμάτων του Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής)» διαγράφεται από το τροποποιούμενο με το παρόν άρθρο 4 του ν.4663/1930 «Περί εξασκήσεως του επαγγέλματος του Πολιτικού Μηχανικού, Αρχιτέκτονος και Τοπογράφου».
3. Στην αιτιολογική έκθεση της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του σχεδίου νόμου η φράση “ΠΥΣ 38/2012″ αντικαθίσταται επί το ορθό με τη φράση “ΠΥΣ 6/2012″.


Το αποτέλεσμα της παρέμβασης είναι το εξής: 

Η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος του Πολιτικού Μηχανικού επιτρέπεται μόνον:
Α) Στους κατόχους διπλώματος Πολιτικού Μηχανικού των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής
Β) Σε όσους έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα ασκήσεως του επαγγέλματος του Πολιτικού Μηχανικού σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ/τος 38/2010 “Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2006/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005 σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Τι λέει το Υπουργείο Παιδείας για το Π.Δ. 38/2010
2.       Αναγνώριση Επαγγελματικής Ισοδυναμίας Τίτλων Τυπικής Ανώτατης Εκπαίδευσης

Το Π.Δ. 38/2010, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α΄) και τις από 19-11-2012 (ΦΕΚ 229 Α΄) και 4-12-2012 (ΦΕΚ 237 Α΄) Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) παρέχει επίσης τη δυνατότητα αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης τους οποίους κατέχουν πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε., όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, υπό την προϋπόθεση να πρόκειται για:
Α) τίτλους:
- τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης, όταν πρόκειται για πτυχίο πρώτου κύκλου σπουδών,
- μικρότερο τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης όταν πρόκειται για μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης και
- τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης όταν πρόκειται για διδακτορικό κύκλο σπουδών,
ή
Β) μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, κατόπιν σπουδών σε κολλέγια της ημεδαπής τα προγράμματα σπουδών των οποίων έχουν πιστοποίηση (accreditation) από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης, σύμφωνα με την με αριθμό 151668/ΙΑ/3-12-2012 (ΦΕΚ 3324 Β΄) Απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Κατά συνέπεια σύμφωνα με όσα ψηφίστηκαν πραξικοπηματικά χθες ισοπεδώνονται τα πτυχία των Πολυτεχνείων και εξισώνονται με αυτά των ΤΕΙ (μια και αφαιρέθηκαν οι φράσεις των Πολυτεχνείων και Πανεπιστημιακών Σχολών), των κολλεγίων (βλέπε ΠΔ 38/2010), διαφόρων 3ετών σχολών του εξωτερικού κοκ.
Επιπρόσθετα όπως έχουμε γράψει και αλλού, η εξέλιξη αυτή ανοίγει και το δρόμο για τον κατεκαρματισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων και την απόδοση τους κατόπιν πιστοποιήσεων σε "προσοντούχους". Δηλαδή μόνο μετά από επί πληρωμή σεμινάρια, εξεταστικούς φραγμούς, παράβολα και μητρώα, θα μπορεί κάποιος να ασκεί επάγγελμα ή "δραστηριότητες" όπως επιβάλλει η νέα γλώσσα του νεοφιλελευθερισμού, σε υποσύνολα μάλιστα του επαγγέλματος.
Οι επιπτώσεις των παραπάνω στα Πολυτεχνεία, στο σύνολο των εργαζόμενων μηχανικών, στη δημόσια ασφάλεια θα είναι συντριπτικές.
Το ΤΕΕ και η διοίκηση του φέρουν βαρύτατη ευθύνη
για την εξέλιξη αυτή μια και την προετοιμάζουν με τον τρόπο τους εδώ και καιρό (βλέπε ενεργειακοί επιθεωρητές).

9 σχόλια:

  1. Μετά από πολλά χρόνια οδεύουμε, δικαίως, σε ένα ενιαίο ΤΕΕ με το σύνολο του τεχνικού κόσμου. Σαφώς σε πολύ καλό δρόμο η ψήφιση του νομοσχεδίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό γράφηκε από αριστερό μηχανικό ???!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η ΔΑΚΕ Μηχανικών ΤΕ πάντως πανυγηρίζει για την εξέλιξη αυτή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το νομοσχέδιο είναι σαφως προς την σωστη κατευθυνση. Θα πρεπει εν συνεχεία να δωθουν συγκεκριμενα επαγ.δικαιώματα σε όλες τις σχολές (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ).
    Οι περισσοτεροι θέλουμε ενιαίο ΤΕΕ και όχι ΤΕΕ μονο για λίγους. Αλλωστε είναι γνωστό σε ολους οτι απόφοιτοι σχολών εξωτερικού έχουν λιγότερα εφόδια απο αποφοίτους σχολών ΤΕΙ.
    Αν ανοιξουμε τον ορίζοντα μας και ας βγάλουμε τις παρωπιδες του παρελθόντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ισοπέδωση όλων προς τα κάτω αποτελούν οι ρυθμίσεις αυτές μια και θα κατακερματισθεί το επάγγελμα σε χιλιάδες "δραστηριότητες", όπου για να γίνεις προσοντούχος θα πρέπει να πιστοποιηθείς με εξετάσεις, σεμινάρια, μητρώα και παράβολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα σας περασει κυριοι σφραγιδολογοι μου!!
    Η ΣΥΝΤΕΧΝΕΙΕΣ ΕΛΑΒΑΝ ΤΕΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν βρίσκω να είναι κακό να υπάρχουν σεμινάρια και πιστοποίηση. Η δια βίου μάθηση δεν έκανε κακό σε κανέναν. Είμαι και εγώ υπέρ του Πολυνομοσχεδίου.
    Ορέστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ζήτω η αγορά και οι νόμοι της,
    ζήτω ο πολυχρονεμένος μας υπουργός παιδείας
    ζήτω η κυβέρνηση και οι δανειστές μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πίσω εχουν οι συντεχνίες την ουρά. Τίποτα δεν προκειται να γίνει !!!!!!!! Είπαμε, ήρθε η μεγάλη αλλαγή !!!!!!! (χωρίς να θέλουμε αλλαγές )..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή