Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

Ξεκινάει το «ξεπούλημα» του Αστέρα Βουλιαγμένης

Αναδημοσίευση από Ίσκρα
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ: ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΑ
ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ, ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΓΟΥΡΟΥ
Χαρίζεται όλη η χερσόνησος του Αστέρα Βουλιαγμένης για να γίνει «βίλλες», με τίμημα που δεν θα ξεπερνάει, σύμφωνα με πληροφορίες τα 350 εκατ. ευρώ!
Το ΤΑΙΠΕΔ απέκλεισε έναν υποψήφιο «επενδυτή» ("κόπηκε" το σχήμα συμφερόντων Λάτση) από εκείνους που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και αξιώνει την υποβολή νέων, βελτιωμένων προσφορών για το «ξεπούλημά» του μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και εύλογα.Πως είναι δυνατόν να ξεπουλιέται ένα «φιλέτο» του τουριστικού και ξενοδοχειακού χώρου στην Ελλάδα, στο οποίο, κατά το πρόσφατο παρελθόν, ξένα επενδυτικά κεφάλαια είχαν εκδηλώσει την πρόθεση να επενδύσουν έως και 5 δισ. ευρώ; Οι υποψήφιοι φέρονται να ορέγονται την εξαγορά του συγκροτήματος με όρους και τιμήματα που απέχουν παρασάγγας από την πραγματική αξία και τις υπεραξίες που κρύβει, αφού οι προσφορές τοποθετούνται λίγο πάνω από τη χρηματιστηριακή αξία, η οποία είναι περί τα 270 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τις χρήσεις γης, οι συντελεστές δόμησης και κάλυψης, που φαίνεται ότι παρουσιάζουν μια σχετική… ευελιξία.
Πιο συγκεκριμένα, δεν έφτανε στη συγκυβέρνηση να ξεπουλήσει τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, το διαμάντι της Μεσογείου έναντι πινακίου φακής διέπραξε και νέο έγκλημα.
Με τις ψήφους των συνδυασμών που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής αποφάσισε να αυξήσει τον συντελεστή δόμησης στη Βουλιαγμένη για να πάρει και επιπλέον δωράκι όποιος αποκτήσει το ξενοδοχειακό συγκρότημα.
Δηλαδή αν μέχρι τώρα λέγαμε ότι η πώληση με 350 εκατομμύρια ευρώ για ένα μοναδικό ακίνητο αξίας άνω των 2 δις είναι ξεπούλημα, φανταστείτε τι γίνεται τώρα που αυξάνεται και ο συντελεστής δόμησης και πενταπλασιάζεται η αξία του!
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σενάρια για real estate project, με ανέγερση πολυτελών κατοικιών, με γκρέμισμα υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων (ακόμα και για τις τρεις!) και άλλες τέτοιες σχετικές προβλέψεις.
Εκτός από το συγκρότημα του Αστέρα, οι επενδυτές θα αναλάβουν την εκμετάλλευση της μαρίνας Βουλιαγμένης, που πέρασε πρόσφατα στην Αστήρ Παλλάς, καθώς και παραλίας 2.100 μέτρων (συν την παραλία του Αστέρα, που φτάνει τα 1.600 μέτρα ακτογραμμή).
Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται ο χώρος του Αστέρα και όμορο ακίνητο του ΕΟΤ, εντός του οποίου βρίσκεται το πρώην ξενοδοχειακό συγκρότημα Αφροδίτη. Η εισφορά του ακινήτου των 117 στρεμμάτων, που ανήκει στον ΕΟΤ (που περιέρχεται στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ), θα γίνει μέσω αύξησης κεφαλαίου της Αστήρ Παλλάς.
Σύμφωνα με την πρόσκληση, ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα είτε να διατηρήσει τα υφιστάμενα κτήρια (bungalows), είτε να τα κατεδαφίσει προκειμένου να κατασκευάσει παραθεριστικές κατοικίες!
Στην περίπτωση που κατεδαφιστούν οι σημερινές εγκαταστάσεις, στη θέση των bungalows μπορούν να κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες συνολικής επιφάνειας 5.300 τετραγωνικών μέτρων. Αν κατεδαφιστεί και το συγκρότημα Arion Resort and Spa, τότε μπορούν να κατασκευαστούν κατοικίες συνολικής επιφάνειας 8.600 τ.μ.! Οι χρήσεις γης στην ευρύτερη περιοχή, που είναι γνωστής ως Αστέρας Βουλιαγμένης (και έτσι και σε όμορες εκτάσεις όπως της Εκκλησίας), μεταβάλλονται σε ζώνη τουρισμού - αναψυχής, αλλά διατηρείται ο συντελεστής δόμησης στο 0,20% και το ποσοστό κάλυψης στο 10%.
Σημειώνεται πως «πακέτο» δίδονται και τα δικαιώματα χρήσης της παραλίας του Αστέρα (έως το 2022) και της μαρίνας για περίοδο 40 ετών (από τον Οκτώβριο του 2012).
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ «ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ»
Colony Capital Acquisitions LLC: Το εν λόγω επενδυτικό κεφάλαιο ιδρύθηκε το 1991, έχει την έδρα του στην Καλιφόρνια, δραστηριοποιείται σε 11 χώρες και, σύμφωνα με στοιχεία του 2010, διαχειριζόταν επενδύσεις ύψους 30 δισ. δολαρίων.
Dolphin Capital Investors LTD (συμμετέχει μαζί με την παραπάνω): Είναι το επενδυτικό σχήμα του επιχειρηματία Μίλτου Καμπουρίδη, που ιδρύθηκε το 2005 και συμμετέχει σε αρκετούς διαγωνισμούς ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ.
AGC: Επενδυτική εταιρεία αραβικών συμφερόντων με γραφεία σε Λονδίνο και Μέση Ανατολή, με τοποθετήσεις στην ενέργεια το real estate.
Plepi Holdings LTD: Φαίνεται να έχει ιδρυθεί στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2011 και να ελέγχεται από μέλη της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου (ξενοδοχειακή μονάδα Costa Navarino), αλλά και της οικογένειας Olayan (επιχειρηματίες από τη Σαουδική Αραβία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου