Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

«Κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των μεγαλοϊδιοκτητών γης

Αναδημοσίευση από Ίσκρα

ΒΑΡΥ ΧΑΡΑΤΣΩΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΚΤΗΡΙΑ! ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 
Πενταπλάσια επιβάρυνση για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια που έχουν κτίσμα και έως και τριπλάσια για τις παραλιακές περιοχές περιλαμβάνει ο νέος φόρος ακινήτων που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπ. Οικονομικών και θα ισχύει από το 2014.
Ο νέος φόρος ακινήτων συνιστά την καλύτερη συνταγή για την απαλλοτρίωση των σπιτιών, των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων των μικρομεσαίων στρωμάτων.
«Κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των μεγαλοϊδιοκτητών γης είναι το νέο σύστημα φόρου ακινήτων αφού μπορεί κάποιος να έχει εκτός σχεδίου οικόπεδο «πρώτη μούρη στο Καβούρι», αλλά θα πληρώνει Ενιαίο Φόρο όσο και οι ιδιοκτήτες σε μια μεσαία αστική περιοχή της Αττικής όπως η Πεντέλη (όπου υπάρχουν τιμές ζώνης των 450 ευρώ το τετραγωνικό).
Με το  σχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση για το νέο φόρο, το βάρος του Ενιαίου Φόρου θα σηκώσουν 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με εκτός σχεδίου εξοχική κατοικία, αφού το νέο σύστημα τους «τιμωρεί» να πληρώσουν έως και το 6πλάσιο σε σύγκριση με τους ιδιοκτήτες γειτονικών οικοπέδων στην ίδια περιοχή που δεν έχουν κτίσει σπίτι.
Με βάση το σύστημα αυτό επιβαρύνονται δυσανάλογα όσοι έχουν αγροτεμάχια:
1. σε «μεσαίες» περιοχές με Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ - η τιμή που ορίζει η εφορία στις εκτός σχεδίου περιοχές) από 3 – 15 ευρώ ανά τετραγωνικό. Είναι τέτοια η κλιμάκωση, ώστε ο συντελεστής θέσης διπλασιάζει το φόρο για περιοχές όπως η Σαλαμίνα ή τον τριπλασιάζει για τον Κάλαμο, το Δήλεσι, τον Μαραθώνα και την Αρτέμιδα, όπου υπάρχουν από παλαιά εκατοντάδες χιλιάδες εξοχικά της μεσαίας τάξης.
2. αν υπάρχει κτίσμα στο οικόπεδο, αφού τότε ο συνολικός φόρος 5πλασιάζεται.
Επιπλέον, το κτίσμα φορολογείται και ξεχωριστά με το φόρο ακινήτων
3. αν υπάρχουν «ρίζες» ελιές ή αν ο ιδιοκτήτης φύτεψε στο περιβόλι της αυλής του καρποφόρα δέντρα, η επιβάρυνση αυξάνεται 2 και 2,5 φορές!
4. αν το οικόπεδο δεν είναι …«τυφλό»! Στο προσχέδιο του υπουργείου ορίζεται μια κρυφή επιβάρυνση ύψους 20%, αν το σπίτι έχει πρόσβαση σε δρόμο, ακόμα και αν δεν έχει πρόσοψη σε αυτούς –όπως αρχικά προβλεπόταν!
Αντιθέτως, τα «ρετιρέ» πέφτουν … στα μαλακά. Για παράδειγμα:
1.  Όσο «ακριβή» και αν είναι μια περιοχή, ο συντελεστής θέσης δεν ξεπερνά ποτέ το 3,5. Ενώ δηλαδή φτάνει στο 3 για γη με αξία ΑΒΑ έως 15 ευρώ, έχει «ταβάνι» στο 3,5!
2. Επιπλέον, αν σε ένα δημοτικό διαμέρισμα ισχύουν δύο τιμές ΑΒΑ (συχνά πολύ υψηλότερη  μία από την άλλη για την πιο προνομιούχο περιοχή του δήμου) και οι δύο φορολογούνται με βάση την  πιο χαμηλή. Έτσι για παράδειγμα, ενώ στη Βουλιαγμένη υπάρχει ΑΒΑ 90, λαμβάνεται υπόψιν ο χαμηλότερος (65) που ισχύει σε άλλα σημεία, σαν να ήταν δηλαδή περιοχές λ.χ. στην Πεντέλη, το Μαρούσι ή το Χαλάνδρι. Ούτως ή άλλως όμως, όποια περιοχή έχει ΑΒΑ πάνω από 20 (πχ Σαρωνίδα, Ραφήνα κλπ) φορολογείται ακριβώς το ίδιο (!) με συντελεστή δηλαδή 3,5.
Προβλέπεται συντελεστής απομείωσης για να πληρώνουν έως 50% λιγότερα όσοι έχουν πολύ μεγάλες εκτάσεις, πάνω από 500 στρέμματα.

Ευνοημένοι οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας


Οι διατάξεις επιβαρύνουν τους κατόχους μικρομεσαίας αξίας γης και κτισμάτων σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης

Ιδιαίτερα ευνοημένοι θα είναι από το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας, ενώ στους «χαμένους» με τον νέο Ενιαίο Φόρο επί των Ακινήτων, που προωθείται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εντάσσονται όσοι έχουν μικρής και μεσαίας αξίας γη, οι ιδιοκτήτες που έχουν κτίσματα σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης, όπως άλλωστε και όσοι έχουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν από το «χαράτσι» της ΔΕΗ.
Ειδικότερα, με βάση το νέο καθεστώς που προωθείται και θα παρουσιαστεί στους επικεφαλής της τρόικας την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» για την προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», οι φορολογούμενοι με μεγάλη περιουσία θα τύχουν ελάφρυνσης που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και το 60%!
Συγκεκριμένα, η υιοθέτηση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων επιφέρει πολύ μεγάλη μείωση του φορολογικού βάρους για όσους έχουν ακίνητα πολύ μεγάλης αντικειμενικής αξίας, αφού ο ΦΑΠ που καταργείται χαρακτηρίζεται από προοδευτικότητα, γεγονός που σημαίνει ότι όσο αυξανόταν η περιουσία τόσο αυξάνονταν και οι συντελεστές.
Ομως, με το νέο καθεστώς που θα εισαγάγει ο ΕΦΑ, η ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων δεν αθροίζεται, αλλά κάθε ακίνητο έχει το δικό του φόρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μονοκατοικία στην Εκάλη εμβαδού 300 τετραγωνικών μέτρων με τιμή ζώνης 4.550 ευρώ, ηλικίας 15 ετών, η οποία βρίσκεται σε οικόπεδο 3 στρεμμάτων αξίας 1.000 ευρώ ανά μέτρο, πληρώνει με το ισχύον καθεστώς «χαράτσι» 3.927 ευρώ και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 38.050 ευρώ, συνολικά 41.977 ευρώ. Με το νέο καθεστώς που προωθείται όμως θα κληθεί να πληρώσει συνολικά 15.060 ευρώ, που σημαίνει ότι θα πληρώσει λιγότερα 22.990 ευρώ ή 60%.
Ευνοημένοι είναι και όσοι έχουν σημαντικής αξίας κτίσματα, δηλαδή η αξία τους ξεπερνά το σημερινό αφορολόγητο όριο του ΦΑΠ, που είναι 200.000 ευρώ (σε ατομική βάση), καθώς και όσοι έχουν κτίσματα σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη όμως ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων «χαμηλής» αξίας εκμηδενίζεται εάν έχουν ένα οικόπεδο ή αγροτεμάχιο, αφού θα κληθούν να πληρώσουν φόρο και για το οικόπεδο ή αγροτεμάχιο, ενώ με το ισχύον καθεστώς του ΦΑΠ έκαναν χρήση του αφορολόγητου ορίου που ήταν για το σύνολο της περιουσίας 200.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο Ενιαίο Φόρο επί των Ακινήτων, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
* Θα υπάρχουν 20 κλιμάκια για τα κτίσματα, ενώ η τιμή ζώνης θα καθορίζει σε ποιο κλιμάκιο θα εντάσσεται κάθε ακίνητο. Το χαμηλότερο κλιμάκιο θα είναι 2,3 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ, ενώ υψηλότερο των 14 ευρώ θα επιβάλλεται σε ακίνητα των οποίων η τιμή ζώνης υπερβαίνει τα 5.001 ευρώ.
* Για τις εκτάσεις εντός σχεδίου ο φόρος θα είναι ευρώ/τετραγωνικό, αφού θα φορολογούνται με κλίμακα επίσης 20 συντελεστών, που θα ξεκινούν από 0,4 και θα φτάνουν τα 4 ευρώ/μέτρο.
* Για τα αγροτεμάχια ο φόρος υπολογίζεται από 1,5 ευρώ έως και 60 ευρώ το στρέμμα.
http://www.naftemporiki.gr/

Πώς υπολογίζεται ο ενιαίος φόρος στα αγροτεμάχια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου