Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Επειδή έχουμε μνήμη - Για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Σχετικά με τη συγκρότηση των οργάνων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής αναρτούμε ανακοίνωση της συσπείρωσης. 


Επειδή έχουμε μνήμη: Μια συνειδητή διαστρέβλωση και ερμηνεία κατά το δοκούν!!!

Συναδέλφισες , συνάδελφοι
Δυστυχώς κάποιες παρατάξεις εξακολουθούν να σκέπτονται με ένα παρωχημένο τρόπο, που έχει καταδικαστεί από πολλούς εργαζόμενους, ιδιαίτερα μετά τις πλατείες και την πλούσια εμπειρία που άφησαν (ανολοκλήρωτη που πρέπει όμως να εμπλουτιστεί).
Έτσι λίγο πριν τις εκλογές η ΠΑΣΚ μετονομάστηκε σε ΕΔΑΚ, χωρίς μια στοιχειώδη έστω αυτοκριτική για την μέχρι τότε (;) πορεία της – πρόσδεσης στο άρμα και εκλογικός στυλοβάτης της μιας (ΠΑΣΟΚ) εκ των δύο βασικών πολιτικών δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) της κατακρεούργησης των, με αίμα κοινωνικών κ.α. καταχτήσεων/δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των εργαζομένων και των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων του ελληνικού λαού.
Αφού ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (26 χρόνια όπως αναφέρει η ΕΔΑΚ στις ανακοινώσεις της, αν και έχει 3μόλις μήνες συγκρότησής της!!!) η ΠΑΣΚ (νυν ΕΔΑΚ) έδρασε από τη μια διακηρύσσοντας την ‘’ανεξαρτησία’’ της από τις πολιτικές των εκάστοτε ΠΑΣΟΚικών κυβερνήσεων (ως τρόπο ‘’ψαρέματος’’ ψήφων κλπ.) αλλά από την άλλη συμμετέχοντας ενεργά στην εκλογή βουλευτών που πριν τη κάθε πολιτική αναμέτρηση είχαν ψηφίσει (ως βουλευτές) ή και εφαρμόσει (ως υπουργοί, υφ/ργοί, γ.γ. κλπ) τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις (που η τότε ΠΑΣΚ εκ του ασφαλούς τις κατήγγειλε!!!). Αυτό ονομάζεται ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ και κινήσεις χαμαιλέοντα.
Ειδικότερα, σήμερα, που οι μηχανικοί (και όχι μόνο) έχουν υποστεί μια σχεδόν πλήρη απαξίωση και οι όποιες καταχτήσεις τους καθημερινά ακυρώνονται από τους τοποτηρητές των ΕΕ-ΔΝΤ και τους ντόπιους υπεργολάβους των, με αποτέλεσμα να μας οδηγούν στην εξαθλίωση (και με την άμεση απειλή-σχέδιο των μαζικών απολύσεων).
Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΔΑΚ (26/9/12) σχετικά με τη συγκρότηση του Προεδρείου της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ. Ερμηνείες κατά πως την βολεύουν, μη αναφορά γεγονότων κλπ.
Συναδέλφισες , συνάδελφοι
Η ΣΑΜ, όχι μόνο μετά τις εκλογές του σωματείου τον Ιούνη (στις οποίες εξελέγησαν δύο μέλη της στο ΔΣ) αλλά και στη συγκρότηση και του προηγούμενου ΔΣ μετά τις εκλογές του 2010 (στις οποίες είχαμε μόνο ένα μέλος μας στο τότε ΔΣ) είχαμε προτείνει τη συγκρότηση αριστερού προεδρείου.
Μετά την εκλογή των μελών του ΔΣ τον Ιούνη, αναλαμβάνοντας την όποια ευθύνη μας αναλογεί (από την αύξηση των εδρών μας από μία σε δύο , από τη πολιτική συγκυρία και τα προβλήματα που μπαίνουν καθημερινά και απαιτούν μια άλλη στάση/κίνηση/δράση κλπ) προτείναμε (και έγινε αποδεκτό από την Αγων.Συνεργασία) ένα κείμενο βάσης συνεργασίας για ένα προεδρείο με αριστερή κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό (1) διαβάστηκε και από τον εκπρόσωπο στο ΔΣ της Δ.Ε. αλλά δυστυχώς η Δ.Ε. δεν συμφώνησε, όπως θα επιθυμούσαμε (εκτιμούμε ότι η πρόταση μας αυτή κάλυπτε – με κάποιες προσθήκες έστω - και το χώρο του ΚΚΕ (Δ.Ε.) και άλλοι λόγοι, ευρύτεροι πολιτικοί, δεν επέτρεψαν προς το παρόν την ελπιδοφόρα αυτή σύγκλιση των 3 αριστερών παρατάξεων).
Αφού υπήρξε αυτή η προγραμματική συμφωνία σε θέσεις των ΣΑΜ-ΑΓΩΝ.ΣΥΝ. ήταν επακόλουθο το μπλοκ των 2+3 =5 εδρών των παραπάνω παρατάξεων, να διεκδικήσει την ευθύνη των δύο βασικών θέσεων στο ΔΣ δηλ. του προέδρου (για τη μεγαλύτερη παράταξη ΑΓΩΝ.ΣΥΝ.) και του γενικού γραμματέα για την ΣΑΜ. Προτείναμε την θέση του αντιπροέδρου στο μέλος της Δ.Ε. (ώστε και με την ψήφο του να υπήρχε το αμιγές αριστερό προεδρείο (6 στα 11 μέλη) αλλά και πάλι δυστυχώς δεν τη δέχτηκε. Έτσι μετά από αρκετές συνεδριάσεις (μετά από 3 γεμάτος μήνες από τις εκλογές) και προκειμένου να λειτουργήσει το ΔΣ, προτείναμε για αντιπρόεδρο την συναδέλφισσα από την ΕΔΑΚ Πλουμίτσα Τριανταφυλλοπούλου , επειδή εργάζεται σε ένα χώρο (Εργατική Εστία) που είναι στο μάτι του κυκλώνα (μαζί με τον ΟΕΚ) για άμεσες απολύσεις. Η ΕΔΑΚ επέμενε στη θέση του γ.γ. και κατόπιν αυτού, προκειμένου να αποφύγουμε τη κωλυσιεργία της, που τορπίλιζε τη συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα, επιλέξαμε την αποχή από την εκλογή του αντιπροέδρου (μοναδικός υποψήφιος από ΔΑΚΜη). Επισημαίνουμε ότι παρόμοια έπραξε και η Δ.Ε. στη πρόταση για γ.γ. (ΣΑΜ), χωρίς να γίνει καμιά συνεννόηση ΣΑΜ-ΔΑΚΜη-Δ.Ε. (‘’συμφωνία’’ λέει η ΕΔΑΚ).
Τελικά η μόνη (γραπτή και δημόσια) συμφωνία ήταν μεταξύ των ΑΓ.ΣΥΝ. και ΣΑΜ. (Για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Ατικής).
Τα όσα αναφέρει η ΕΔΑΚ (2) είναι για δημιουργία εντυπώσεων και για να δικαιολογηθεί απέναντι στα μέλη της για τη δική της αρνητική στάση.
Όσον αφορά τον ισχυρισμό της ΕΔΑΚ περί ‘’ανεξάρτητης’’ (για να το πιστέψουν τα μέλη της αλλά και να ‘’ψαρέψει’’ πάλι) η πρότερη ιστορία της (ως ΠΑΣΚ) την οποία επικαλείται ως θετική(!!!) δεν πείθει γιαυτό.
Φαίνεται ότι στην αντίληψή της είναι ακόμη η κατάληψη θέσεων, χωρίς προγραμματική συμφωνία. Αυτό δεν βοηθάει και είναι παρωχημένο στα μάτια της πλειοψηφίας των συναδέλφων.
Συναδέλφισες , συνάδελφοι
Οι όποιες προγραμματικές συμφωνίες, όπως και τα ψηφίσματα των Γ.Γ. (ακόμη και τα ομόφωνα), αν δεν στηριχτούν από ένα ικανό αριθμό συναδέλφων στη πράξη, παραμένουν χαρτιά χωρίς αντίκρισμα και μας εκθέτουν, δεν λειτουργούν προς τη μαζικοποίηση (αντίθετα καλλιεργούν την παθητικότητα, την απογοήτευση, τον ωχαδελφισμό κλπ). Αυτό είναι αποτέλεσμα και της μέχρι σήμερα λειτουργίας των οργάνων του ΔΣ, τα οποία ‘’δρούσαν’’ με τη ‘’λευκή’’ εξουσιοδότηση των ψηφοφόρων και έκαναν την ‘’διαχείριση’’ των σωματείων. Όταν μάλιστα δεν ‘’προχωρούσαν’’ τα πράγματα, δεν κοίταζαν να κινηθούν με κάποιο άλλο τρόπο, αλλά έλεγαν ότι ‘’ο κόσμος δεν τραβάει’’. Οι πλατείες, οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων κλπ όμως τους διέψευσαν, απαξιώνοντας δυστυχώς και ότι θετικό έχει το σ.κ. , αφού ‘’μπήκε στο κάδρο‘’ της απαξίωσης και ο συνδικαλισμός. Στο χέρι ΟΛΩΝ μας είναι να κινηθούμε έτσι ώστε να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων, στηρίζοντάς τους στους χώρους δουλειάς (κι όχι μόνο) και στη πράξη να συναντηθεί η μεγάλη μάζα των μηχανικών της ΕΜΔΥΔΑΣ με τον λαϊκό παράγοντα, με ένα πειστικό τρόπο (και όχι πρώτα οι μηχανικοί όπως προτάσσει η ΕΔΑΚ). Οι μηχανικοί Δ.Υ. έχουν τη τεχνογνωσία, την εμπειρία και από τη θέση τους (ως στελέχη του Δ.Τ.) μπορούν να υπερασπιστούν όχι μόνο την αξιοπρέπειά τους (που βάλλεται από την απαξίωση και όχι μόνο του ρόλου τους) αλλά και να στηρίξουν (τεχνικά, πολιτικά και κινηματικά κλπ) τις κινήσεις πολιτών, λαϊκών/ ανοιχτών συνελεύσεων, περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών, άλλων σωματείων του Δ.Τ και Ι.Τ. Κλπ. (αυτό που εμείς λέμε οι μηχανικοί μαζί με το λαό)

Συναδέλφισες , συνάδελφοι
Απευθυνθείτε στο σωματείο (στέλνετε θέματα, καλέστε το ΔΣ), φτιάξτε επιτροπές ανά κτίριο Τ.Υ. , στείλτε εκπροσώπους από κάθε χώρο δουλειάς στις συνεδριάσεις του ΔΣ, πάρετε τις τύχες σας στα χέρια σας, κάντε επιτροπές αλληλεγγύης σε κάθε χώρο δουλειάς.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ απέναντι στη λαίλαπα των οικονομικών μέτρων. Όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε.

(2) το κείμενο της από 26.9.2012 της ΕΔΑΚ


Υ.Γ. Ο ισχυρισμός της ΕΔΑΚ ότι ανήκει στην αριστερά , μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να υπάρχει. ΕΧΟΥΜΕ ΜΝΗΜΗ (άλλη μιά όψιμη τώρα καπηλεία ,αν θυμηθούμε οτι ''παλιότερα'' βαφτίστηκε σοσιαλιστική ως ΠΑΣΚ όπως και  ο πολιτικός φορέας της, λόγω της τότε συγκυρίας καπηλευόμενη τα ίδια συνθήματα με την αριστερά: ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο κλπ)
 

1 σχόλιο: