Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΝ Πληρώνω

Όπως έχουμε ήδη γράψει υπάρχει ήδη σοβαρή διάθεση άρνησης πληρωμής από τοπικές κινήσεις, σωματεία κλπ. Η άρνηση πληρωμής της έκτακτης εισφοράς οδηγεί σε μηνιαία επιβάρυνση 1% επί του ωφειλόμενου ποσού, γεγονός που κάνει μικρή σχετικά την επίπτωση από την άρνηση πληρωμής του χαρατσιού της έκτακτης εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος, που ήδη οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν.

Μπροστά στα τελευταία φοροεισπρακτικά μέτρα της Κυβέρνησης η μόνη ριζική λύση είναι η στάση πληρωμών. Αν δεν πληρώσει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού τους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι προφανές ότι την άλλη μέρα αυτή η κυβέρνηση θα καταρρεύσει. Όμως κάποιοι καταναλωτές της ΔΕΗ είναι επιφυλακτικοί σε μια τέτοια προοπτική γιατί φοβόνται ή έχουν σοβαρούς λόγους που δεν επιθυμούν να διακινδυνεύσουν την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι ή την επιχείρησή τους. Όμως υπάρχει και γι' αυτούς λύση: στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Το κράτος έχει επιβάλει είσπραξη φόρων (εισφορά για την ΕΡΤ, δημοτικά τέλη κλπ) μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Αναλυτικά στοιχεία στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ εδώ: τι περιλαμβάνει ο λογαρισμός της ΔΕΗ

Είναι άλλο ζήτημα η επιβολή ενός φόρου και άλλο ζήτημα ο μηχανισμός είσπραξής του. Ας, αφήσουμε στην άκρη κατά πόσο είναι δίκαιη η επιβολή φόρου της ΕΡΤ, των δημοτικών τελών ή του πρόσφατου τέλους της για την ακίνητη περιουσία και ας εξετάσουμε το θέμα της είσπραξης τους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η σύμβαση ενός πολίτη με την ΔΕΗ είναι για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Επειδή δεν υπάρχει άλλος πάροχος είναι αναγκαστική γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Αν υπήρχε άλλος πάροχος, τότε είναι προφανές κάποιος πολίτης που ήθελε να καλύψει τις ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα θα είχε επιλογή και θα διάλεγε εκείνον που δεν κάνει αυτές τις κρατήσεις. Η είσπραξη φόρων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ μπορεί να εφαρμοστεί εφόσον την αποδέχεται και ο Πολίτης/πελάτης της ΔΕΗ.

Αν ο Πολίτης/Πελάτης της ΔΕΗ δεν αποδέχεται την είσπραξη των πρόσθετων φόρων και τελών που περιλαμβάνονται στον λογαριασμό της ΔΕΗ τότε θα πρέπει να πληρώσει μόνον τον λογαριασμό του ηλεκρικού ρεύματος που προβλέπει η σύμβασή του για την παροχή ηλεκρικού ρεύματος. Αν πληρώσει αυτό το ποσό, η ΔΕΗ δεν έχει κανένα δικαίωμα να του διακόψει το ρεύμα, διότι έχει τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Για να γίνει αυτό λοιπόν πηγαίνει ο Πολίτης/Πελάτης της ΔΕΗ και ζητάει να μην πληρώσει τον πρόσθετο φόρο για τα ακίνητα ή όλους τους φόρους που περιλαμβάνονται στον λογαριασμό. Αν ο υπάλληλος της ΔΕΗ δεν δεχτεί να εισπράξει αυτά που του ζήτησε ο πελάτης, τότε πηγαίνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ μόνο το ΠΟΣΟ της υπηρεσίας που αποδεχόμαστε (ηλεκτρικό ρεύμα) και όχι το υπόλοιπο.

Για μεγαλύτερη σιγουριά, το γραμμάτιο κατάθεσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μπορεί να επιδοθεί στον πιστωτή (ΔΕΗ) με δικαστικό επιμελητή. Με τον τρόπο αυτό ο πιστωτής (ΔΕΗ) δεν θα έχει πλέον δικαίωμα να μας κόψει το ρεύμα. Το υπόλοιπο ποσό μπορεί η ΔΕΗ να το διεκδικήσει δικαστικά. Ας κάνει λοιπόν αγωγή και να δούμε αν θα την κερδίσει. Μη ξεχνάμε ότι υπάρχει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...

2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς η προσφυγή στη λύση κατάθεσης των χρημάτων στο Τ.Π. & Δανείων ΔΕΝ είναι εφικτή. Πέρσι τέτοια εποχή αρνήθηκα να καταβάλλω το τέλος για την ΕΡΤ πηγαίνοντας στο Τ.Π. & Δ, όπου και κατέθεσα όλο το υπόλοιπο ποσό του λογαριασμού πλην τα 9 περίπου ευρώ που αναλογούσαν για την ΕΡΤ. Κατόπιν το γραμμάτιο κατάθεσης ο ίδιος πήγα την ίδια μέρα και το κατέθεσα στο λογιστήριο της ΔΕΗ στην Αριστείδου στον 4ο όροφο στον αρμόδιο υπάλληλο (έχοντας κρατήσει βέβαια φωτοτυπία). Παρόλη τη ταλαιπωρία (έχασα σχεδόν μια ολόκληρη εργάσιμη μέρα για την διαδικασία αυτή) επέστρεψα ικανοποιημένος σπίτι καθώς το άχτι μου για κάτι που από καιρό πολύ πριν θεωρούσα μεγάλη κοροϊδία στο τέλος εξανεμίστηκε. Έτσι πίστευα... Έλα όμως που οι επόμενοι λογαριασμοί της ΔΕΗ που ερχόντουσαν είχαν ειδοποίηση διακοπής! Εν συντομία μετά από 3-4 τέτοιους, όπου τα χρήματα που είχα καταθέσει στο Τ.Π. & Δ. φαίνονταν ως μόνιμη και διαρκής οφειλή, αναγκάσθηκα να πάω να ρωτήσω στο ίδιο τμήμα που είχα καταθέσει και το γραμμάτιο. Η απάντηση: "Τα χρήματά σας κύριε δεν μπορούμε να τα πάρουμε από το Τ.Π. & Δ. καθώς υπάρχουν ανεξόφλητες εκκρεμότητες του ταμείου ακόμα από το 2009, όπως επίσης υπάρχει και νομικό πρόβλημα!" Να σημειώσω πως ήδη πλέον βρισκόμασταν στο 2011 και οι δύο φορείς ανάμεσά τους κατάλαβα πως δεν δεν είχαν και τις πιο αρμονικές σχέσεις. Το αποτέλεσμα ήταν πως μετά τη πάροδο 10 περίπου μηνών να πάω ξανά ο ίδιος στο Τ.Π. & Δ., αφού α' διπλοπλήρωσα το σύνολο της οφειλής που φαινόταν στους τελευταίους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για να πάρω τα χρήματά μου πίσω έχοντας υποστεί μια απίστευτη ταλαιπωρία και έχοντας καταβάλλει και ποσοστό προμήθειας 1 τοις χιλίοις στο ταμείο επί του συνόλου του ποσού. Με άλλα λόγια καταθέτεις τα χρήματα σου στο Τ.Π. & Δ. και αυτά ποτέ δεν εισπράτονται από τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός στο σύνολό του να φαίνεται ανεξόφλητος! Ζήτω η μπανανία του ελλαδιστάν!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για την πληροφόρηση, τις τελευταίες ημέρες γίνεται μια ολόκληρη συζήτηση για τους (και πρακτικούς) τρόπους να αρνηθούμε τα χαράτσια. Μεταφέραμε το παράδειγμα του ΤΠ&Δ λόγω ακριβώς του προηγουμένου της ΕΡΤ, το σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι η άρνηση αυτή να είναι συλλογική και να μην είναι ο καθένας μόνος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή