Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Κατά παραγγελία απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ή τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης)

Ανοιξαν την πόρτα για τα κλειστά

Από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τους μηχανικούς ξεκινά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Πρώτο βήμα για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι μηχανικοί κάνουν λόγο για κατά παραγγελία απόφαση Πρώτο βήμα για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι μηχανικοί κάνουν λόγο για κατά παραγγελία απόφαση Η Ολομέλεια της Επιτροπής έκρινε παράνομο το σύστημα καθορισμού ελάχιστων αμοιβών για τους 105.000 μηχανικούς της χώρας, υποχρεώνοντας το Τεχνικό Επιμελητήριο να το καταργήσει μέσα σε 60 ημέρες ώστε οι αμοιβές να διαμορφώνονται ελεύθερα και όχι με προκαθορισμένο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο.
Πρόκειται για την πρώτη απόφαση «βίαιου» ανοίγματος επαγγέλματος ως προς τις ελάχιστες αμοιβές και αναμένεται να αποτελέσει πρόκριμα για ανάλογες αποφάσεις και για όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα που λειτουργούν με ελάχιστες αμοιβές, όπως οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι ορκωτοί λογιστές, οι μεσίτες κ.ά., για τους οποίους το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού.
Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση στην οποία κατέληξε η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιβάλλοντας παράλληλα πρόστιμο 60.000 ευρώ, «το ΤΕΕ με αποφάσεις της διοικούσας επιτροπής του υποκατέστησε χωρίς σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση την Πολιτεία και υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων για τον υπολογισμό των αμοιβών των μηχανικών και με τον τρόπο αυτό απέβλεψε και οδήγησε στην αύξηση των αμοιβών αυτών».
Το ΤΕΕ υποχρεώνεται να μη λάβει ποτέ ξανά άμεση ή έμμεση απόφαση για τον καθορισμό ή την αναπροσαρμογή των αμοιβών των μηχανικών για τη μελέτη και την επίβλεψη οικοδομών και να αφήσει ελεύθερη τη διαμόρφωση των τιμών. Επίσης καλείται να αναπροσαρμόσει εντός δύο μηνών το μηχανογραφικό σύστημα, ώστε να απορρίπτονται αυτομάτως τα αιτήματα υπολογισμού των αμοιβών των μηχανικών ανεξαρτήτως του ύψους του προϋπολογισθέντος κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο. Ουσιαστικά δηλαδή υποχρεώνεται να καταργήσει το σύστημα. Για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.
Η υπόθεση των μηχανικών απασχολούσε τις αρχές ανταγωνισμού εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Το 2006 και το 2007 το ΤΕΕ αποφάσισε να θεσπίσει κατώτατα όρια αμοιβών, μέσω της εφαρμογής ελάχιστου τεκμαιρόμενου κόστους κατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο στα ιδιωτικά κτιριακά έργα. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις ήρθαν να αντικαταστήσουν προηγούμενες πράξεις της Πολιτείας αναφορικά με τη λεγόμενη «Ενιαία Τιμή Αφετηρίας» (ΕΤΑ) που ίσχυε για όλη την Ελλάδα.
Με την υιοθέτησή τους για τον υπολογισμό της αμοιβής μελέτης και επίβλεψης των μηχανικών, χρησιμοποιείται πλέον ως ποσό βάσης το ποσό των 105 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τής υπό ανέγερση οικοδομής, αντί του αντίστοιχου ποσού των 44 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, που ίσχυε από το 1989. Η δε αύξηση της κατώτατης τιμής, την οποία είναι υποχρεωμένοι να ζητούν όλοι ανεξαιρέτως οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες -αλλιώς χτυπά «κόκκινο» το λογισμικό σύστημα του ΤΕΕ-, είναι γεωμετρική τα τελευταία χρόνια καθώς σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού τα 105 ευρώ του 2007 έγιναν 110 το 2008, έφτασαν τα 115 πέρυσι και διαμορφώθηκαν στα 118 ευρώ το 2010.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προειδοποίησε χθες ότι θα επιβάλει πολύ μεγαλύτερα πρόστιμα στο μέλλον εφόσον διαπιστωθεί ότι ενώσεις, σύλλογοι και επαγγελματικά επιμελητήρια ελεύθερων επαγελματιών συνεχίζουν να καθορίζουν κατώτατες αμοιβές και να παραβιάζουν το νόμο περί ελεύθερου ανταγωνισμού.
* Ο προερχόμενος από την ΠΑΣΚ πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης έκανε λόγο για «κατά παραγγελία απόφαση», υπονοώντας ότι συνδέεται με την απελευθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού, λόγω Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου