Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο Νόμου για τα "κλειστά" επαγγέλματα

Μεταφέρουμε από τις ειδήσεις

Συνεδριάζει αυτή την ώρα –υπό τον πρωθυπουργό- το υπουργικό συμβούλιο για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Το νομοσχέδιο θα περιγράφει τις κατηγορίες των "φραγμών" που πρέπει να αρθούν και θα δίνεται χρονικό περιθώριο, ώστε το κάθε υπουργείο να καθορίσει με υπουργικές αποφάσεις τις λεπτομέρειες για τα επαγγέλματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.


Εισηγητής θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Άλλωστε, η ψήφιση του νομοσχεδίου ως το τέλος Φεβρουαρίου είναι η σημαντικότερη υποχρέωση της Ελλάδας για την έγκριση της τέταρτης δόσης του μηχανισμού στήριξης, το Μάρτιο.


Με δεδομένες τις σφοδρές αντιδράσεις των επαγγελματικών κλάδων στο νομοσχέδιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου
παρήγγειλε δημοσκόπηση (κατά παραγγελία δημοσκόπηση - όπως και η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού), επιθυμώντας να «μετρήσει» τις αντιδράσεις σε επίπεδο κοινής γνώμης.

Λίγο νωρίτερα δεκάδες ελεύθεροι επαγγελματίες κατέλαβαν την πολεοδομία του Αιγάλεω. Υπενθυμίζουμε βέβαια ότι η παράταξη η οποία υποτίθεται ότι τους εκπροσωπεί (ΕΛΕΜ) είναι απόλυτα συντεταγμένη με την υπόλοιπη διοίκηση του ΤΕΕ στη συναλλαγή που γίνεται αυτή τη στιγμή κάτω από το τραπέζι (ενδεικτικά καταψήφισε και αυτή τη χτεσινή μας πρόταση στη Διοικούσα του ΤΕΕ για αποχώρηση από το "διάλογο").

Όλα πλέον επιβεβαιώνουν ότι η ηγεσία του ΤΕΕ έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση στην αντικατάσταση της ελάχιστης αμοιβής από μια αντίστοιχη «νόμιμη» ή «ενδεικτική». Επί της αμοιβής αυτής θα υπολογίζονται οι εισφορές σε ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΕΜΠ (για να μην χάσουν λεφτά) και διαπραγματεύονται επί ποίου ποσού θα υπάρχει προκαταβολή και εκκαθάριση φόρου. Είναι νομίζουμε σε όλους προφανές ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων, στην υπαλληλοποίηση και φτωχοποίηση των περισσοτέρων, στη συγκέντρωση του κλάδου και στη δημιουργία καρτέλ γραφείων που φυσικά αφού πρώτα ισοπεδώσουν το κόστος των μελετών αμέσως μετά θα το εκτινάξουν, όπως έγινε με όλες τις «απελευθερώσεις».

Για ενημέρωση των συναδέλφων η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι στα παρακάτω Link σε δύο μέρη :
https://docs.google.com/leaf?id=0B2iPq8AkxUHGNTMwYTE5ZjgtMzgzOC00NTZiLWIzYTMtZGI0OWVhNTdkZjQ5&hl=en
https://docs.google.com/leaf?id=0B2iPq8AkxUHGNjA4ODFjMTUtNjNhOC00MWRmLWI4NzgtYjc4MDdhMmRjYjQ4&hl=en

υγ. όσο για τους άλλους κλάδους, τριήμερη απεργία οι δικηγόροι όλης της χώρας (πλην Αθήνας μια και ο ΔΣΑ θεωρεί ότι η άρση των γεωγραφικών περιορισμών θα ανοίξει τις δουλειές των μεγάλων αθηναϊκών γραφείων), τριήμερη απεργία οι φαρμακοποιοί, 24ωρη αύριο όλοι οι γιατροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου