Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Επιτροπή Ανταγωνισμού - τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και της τρόϊκας

Αναδημοσιεύουμε από το tvxs.gr άρθρο για την επιβολή προστίμου στο ΤΕΕ από την επιτροπή ανταγωνισμού (ναι αυτούς που δε γνωρίζουν τίποτε για τα καρτέλ των τραπεζών, των βιομηχανιών γάλατος - και όχι μόνο). Η απόφαση τους βέβαια επιβεβαιώνει το βρώμικο ρόλο που παίζουν οι "ανεξάρτητες" αυτές αρχές αλλά και την αποψή μας ότι οι "απελευθερώσεις" των αγορών είναι αδιαπραγμάτευτη κατεύθυνση της ΕΕ. Τα έντονα γράμματα δικά μας.

Πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ υπέβαλε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ΤΕΕ η Επιτροπή Ανταγωνισμού επειδή υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων, οδηγώντας στην αύξηση των αμοιβών των μηχανικών. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή το ΤΕΕ το οποίο συνιστά «ένωση επιχειρήσεων» κατά την έννοια των διατάξεων του δικαίου ανταγωνισμού, με αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του, υποκατέστησε χωρίς σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση την Πολιτεία, και υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων για τον υπολογισμό των αμοιβών των μηχανικών και με τον τρόπο αυτό απέβλεψε και οδήγησε στην αύξηση των αμοιβών αυτών.
Συγκεκριμένα, το Επιμελητήριο υπέπεσε σε παράβαση των άρθρων 1 Ν. 703/1977 και 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ»). Σύμφωνα με την επιτροπή, οι πράξεις αυτές συνιστούν σοβαρότατους περιορισμούς του ανταγωνισμού στην αγορά παροχής υπηρεσιών μηχανικών που εμπλέκονται στην κατασκευή ιδιωτικών έργων.
Εκτός από το πρόστιμο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε, επίσης, στο ΤΕΕ:
Να παύσει την παράβαση και να μη λαμβάνει στο μέλλον αποφάσεις που άπτονται άμεσα ή έμμεσα του καθορισμού και της αναπροσαρμογής των αμοιβών των μηχανικών, να αναπροσαρμόσει το μηχανογραφικό σύστημα υπολογισμού των αμοιβών των μηχανικών κατά τρόπο σύμφωνο με το γράμμα και πνεύμα της Απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε να γίνονται δεκτά αιτήματα υπολογισμού των αμοιβών των μηχανικών ανεξαρτήτως του ύψους του προϋπολογισθέντος κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο, και να ενημερώσει τα μέλη του και το κοινό για την Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με δημοσίευση στο Ενημερωτικό του Δελτίο και με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, αφού θέσει προηγουμένως το σχετικό δελτίο υπόψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως τα ανωτέρω μέτρα συμπεριφοράς υπό β) και γ) θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή από το ΤΕΕ μετά τη λήξη μεταβατικής περιόδου 60 ημερών και, για την περίπτωση μη συμμόρφωσης του ΤΕΕ με την παρούσα Απόφαση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού απείλησε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου