Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Να που πάνε τα λεφτά...

Όπως έχουμε ήδη γράψει και σε προηγούμενη ανάρτηση ο δανεισμός της Ελλάδας από το "μηχανισμό στήριξης", εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την αποπληρωμή των πιστωτών της – αφού την τριετία 2010-2012 λήγουν ομόλογα συνολικής αξίας 103,7 δις € και δανείζεται 110 δις € (τα 110 δις € του μηχανισμού στήριξης, είναι ουσιαστικά τα 103,7 δις € που "χρωστάμε", συν τους τόκους τους). 
Αυτό φαίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα στον Προϋπολογισμό του 2011 όπου "υπό τη μορφή τόκων (15,9 δισ.) και χρεολυσίων (28 δισ.) θα δοθούν στους τοκογλύφους συνολικά 44 δισ. ευρώ." Χώρια αυτά που θα δοθούν στις Τράπεζες κατευθείαν. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, επομένως το ένα πέμπτο όσων παραχθούν στην Ελλάδα θα πάει στις τσέπες των τραπεζιτών. Είναι υπερδιπλάσιο του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα ανέλθει σε 20,9 δισ. Ξεπερνά κατά πολύ τα προβλεπόμενα για μισθούς και συντάξεις που την επόμενη χρονιά προϋπολογίζονται σε 19,8 δισεκατομμύρια ευρώ (από 25,5 δις € το 2009).

Αναδημοσιεύουμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα άρθρα και κείμενα που διαβάσαμε τις τελευταίες ημέρες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε και με το σύνολό τους, μια και πολλά από αυτά είναι αντιπαραθετικά μεταξύ τους :

  1. Ευρωπαϊσμός ή διεθνισμός; του Στάθη Κουβελάκη
  2. Δεν εντάσσεται στα συμφέροντα των εργαζομένων η έξοδος του ελληνικού καπιταλισμού από το ευρώ του Γιάννη Μηλιού 
  3. Η χώρα μπαίνει σε τροχιά αυτοκτονίας του Κώστα Λαπαβίτσα
  4. Η διαδικασία γενικευμένης εκποίησης της Ελλάδας του Δημήτρη Καζάκη
  5. Προϋπολογισμός: μειώνουν φόρους για επιχειρήσεις, 44 δισ. για εξυπηρέτηση του χρέους! του Λεωνίδα Βατικιώτη
  6. Η εισβολή στην Ιρλανδία του Βασίλη Βιλιάρδου  

1 σχόλιο: