Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ εκτός Υπερταμείου

ΣΕΚΕΣ: “Ναί! ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ εκτός Υπερταμείου”


Ανακοίνωση Νο 15 • Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Ναι!. ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ εκτός Υπερταμείου

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

26 Ιουλίου 2023. Μια ιστορική μέρα. Η Βουλή ψήφισε τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο (ΕΣΥΠ) στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ημέρα ορόσημο στην ιστορία του κινήματος για το δημόσιο νερό. Με τους αγώνες μας και τις αποφάσεις του ΣτΕ υποχρεώσαμε το κράτος και μια κυβέρνηση (που έχει στο DΝΑ της τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας) να επαναφέρει στο δημόσιο ιδιωτικοποιημένη περιουσία ύψους περίπου 1 δις. Πως τα ‘φερε έτσι η ιστορία ώστε το νομοσχέδιο να υπογράφει ο καθ΄ ομολογία του, «πρωταθλητής» των ιδιωτικοποιήσεων κ. Χατζηδάκης.

Η κυβέρνηση και τα γαλάζια παπαγαλάκια της (τηλε-κανάλια, εφημερίδες αλλά και κυβερνητικοί συνδικαλιστές της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ) κάνουν λόγο για «υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων». Όπως όλοι/ες γνωρίζουν την επιστροφή των μετοχών έχει διατάξει η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ (αποφάσεις 7 & 8 του 2023), επειδή η κυβέρνηση της… «υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων» όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις 190 & 191 του Φεβρουαρίου του 2022, αλλά στις 28 Ιουλίου 2022 προχώρησε σε συνταγματικό πραξικόπημα και διατήρησε με τα άρθρα 114 και 115 του ν. 4964/2022 τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.

Το κίνημα για το δημόσιο νερό από το 2012 μέχρι σήμερα πέτυχε ιστορικές νίκες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Έξοδος ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ. Επιστροφή ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο. Ακύρωση ΣΔΙΤ για ΕΥΣ. Ακύρωση Υπουργικής Απόφασης για τιμολόγηση του νερού.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (αλλά και στην περιφέρεια) το κίνημα αγωνίστηκε αποφασισμένο να νικήσει. Αγωνίστηκε μέσα στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνία. Αγωνίστηκε μέσα στους εργαζόμενους και μαζί με τους εργαζόμενους. Αγωνίστηκε μέσα σε όλους στους τοπικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς και μαζί με τους φορείς. Με όσα κόμματα κάθε φορά συμφωνούσαν αλλά και ενάντια στις κάθε φορά στενές κομματικές επιδιώξεις. Πάντα αταλάντευτα και χωρίς υποχωρήσεις απέναντι στις εκάστοτε κυβερνητικές και κρατικές πολιτικές.

Το κίνημα νίκησε γιατί δεν κυριάρχησε στον αγώνα του το κομματικό και συνδικαλιστικό κατεστημένο. Αυτό που βγάζει ανακοινώσεις για «υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης» ή αυτό που παραπέμπει τις λύσεις στο «αύριο», σε μια άλλη μελλοντική κοινωνία.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Ο αγώνας για το δημόσιο νερό συνεχίζεται σήμερα από ευνοϊκότερες συνθήκες. Συνεχίζουμε και οργανώνουμε κοινωνικές συμμαχίες και αγώνες για:Την επιστροφή στο δημόσιο των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ (11,3% της ΕΥΔΑΠ και 24% της ΕΥΑΘ)
Την κατάργηση της Ρυθμιστικής Αρχής για τα Ύδατα.
Την διατήρηση των τιμολογίων στα σημερινά επίπεδα ενάντια στις αυξήσεις που μεθοδεύει η κυβέρνηση μέσω της Ρ.Α.Α.Ε.
Την αλλαγή της πολιτικής της ΕΥΔΑΠ για να μην γίνονται αλόγιστες διακοπές υδροδότησης στα νοικοκυριά, ώστε κανείς να μην στερείται την πρόσβαση στο αγαθό του νερού.
Την αντιμετώπιση της έμμεσης ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ με την εργολαβοποίηση των υπηρεσιών της
Την κατάργηση του θεσμού ντροπής των εργολαβικών εργαζόμενων. Με την ένταξη των εργολαβικών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς στο μόνιμο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ με πλήρη δικαιώματα, παράλληλα με την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου τακτικού προσωπικού πλήρων δικαιωμάτων.
Την ριζική αναμόρφωση του οργανογράμματος της ΕΥΔΑΠ και της πολιτικής επιλογής στελεχών ώστε να πάψει η ασυδοσία του διευθυντικού δικαιώματος και να επικρατήσει η αξιοκρατία.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ: Η ΕΥΑΘ επιστρέφει στο Δημόσιο! 12 χρόνια αγώνα σε μια τροπολογία 12 γραμμών.






Η ΕΥΑΘ επιστρέφει στο Δημόσιο! (12 χρόνια αγώνα σε μια τροπολογία 12 γραμμών).
Σήμερα η Κυβέρνηση εφάρμοσε με την απόφαση 8/2023 της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ νομοθετώντας την έξοδο της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο και την επιστροφή της στο Δημόσιο.

Με μια τροπολογία 12 γραμμών το Νερό της Θεσσαλονίκης επιστρέφει στην διαχείριση του Δημοσίου, εκεί που το Σύνταγμα όριζε από πάντα.

Το 2011 ιδρύθηκε το ΤΑΙΠΕΔ και εντάχθηκαν σε αυτό προς πώληση οι ΕΥΑΘ – ΕΥΔΑΠ. Ένας αγώνας ξεκινούσε για να παραμείνει το Νερό κοινωνικό αγαθό υπό Δημόσιο έλεγχο.


Το 2023 μετά από δεκάδες κινητοποιήσεις, ένα μεγαλειώδες Δημοψήφισμα για το Νερό , μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ σε Υπερταμείο, και πέντε αποφάσεις του ΣτΕ επιστρέφουν οι μεγαλύτερες εταιρείες ύδρευσης της χώρας στο κράτος.

Μεσολάβησε και μια τροπολογία τον Ιούλη του 2022 με την οποία η Κυβέρνηση ακύρωσε τις αποφάσεις 190/2022 & 191/2022 του ΣτΕ για έξοδο των ΕΥΑΘ- ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο, μια τροπολογία – αντιδημοκρατική εκτροπή.

Ακολούθησαν οι αποφάσεις 7&8/2023 της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ που υποχρέωναν την Κυβέρνηση να πάρει πίσω την αντιδημοκρατική εκτροπή της.


Τα μεσάνυχτα της 2ας Απριλίου, μετά την Συναυλία για το Νερό στην Πλ.Αριστοτέλους, ξεκίνησαν οι πρώτες δηλώσεις για εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.

Η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣΤΕ αλλά και την βούληση εκατομμυρίων πολιτών .

Δε θα μπορούσαμε να πανηγυρίζουμε σε μια κατάσταση όπου η χώρα καίγεται κυριολεκτικά, πιλότοι canadair και επιβάτες τρένων θυσιάζονται στο όνομα του «λιγότερου κράτους», η ενέργεια και όλα τα δημόσια αγαθά έχουν ιδιωτικοποιηθεί, και η λογική του “πάμε και όπου βγει” γίνεται κανονικότητα.

Ο αγώνας για το νερό, να γίνει παράδειγμα για να πάρουμε τις ζωές μας και τον τόπο μας πίσω.

Σήμερα ένας μεγάλος κύκλος κλείνει.Ετοιμαζόμαστε για τους επόμενους κύκλους που έχουν ήδη ανοίξει, ΣΔΙΤ, ΡΑΑΕΥ, Δημόσιες Βρύσες.

Ένα ευχαριστώ με αρχή αλλά δίχως τέλος, σε κάθε μία και καθένα που όλα αυτά τα 12 χρόνια πίστεψε, στήριξε, πάλεψε αγωνίστηκε, απογοητεύτηκε, κουράστηκε, αναθάρρησε, και τελικά δικαιώθηκε μαζί μας. Χωρίς την κάθε μία και καθένα από εσάς το Νερό θα ήταν στα χέρια ιδιωτών.

Το δίκιο του Αγώνα πολλά σου στέρησε
μα η Ζωή λεχώνα ελπίδες γέννησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου