Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Επιστολή για επέκταση χωρικής αρμοδιότητας Κτηματικών Υπηρεσιών

Επιστολή για επέκταση χωρικής αρμοδιότητας Κτηματικών Υπηρεσιών


Αξιότιμοι Κύριοι και Κυρία ,

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σε σχέση με την πρόσφατη επέκταση χωρικής αρμοδιότητας Κτηματικών Υπηρεσιών. Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από το Σύλλογο Τεχνικών Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών, ότι στο Ν. 5042/23 (Φ.Ε.Κ. 88/τ.Α’/2023), χωρίς ενημέρωση των Κτηματικών Υπηρεσιών, χωρίς διαβούλευση και χωρίς να ερωτηθεί ο Σύλλογός που εκπροσωπεί τους τεχνικούς και όχι μόνο υπαλλήλους των υπηρεσιών της Δημόσιας Περιουσίας, προστέθηκε το άρθρο 69 με τίτλο «Επέκταση χωρικής αρμοδιότητας των Κτηματικών Υπηρεσιών - -Εξουσιοδοτική διάταξη» στο οποίο αναφέρεται ότι « Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να επεκτείνεται, για διάστημα το οποίο δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος, η χωρική αρμοδιότητα των Κτηματικών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών σε έτερη περιφερειακή ενότητα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν σοβαρές και επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες.»

Είναι γνωστό ότι οι περισσότερες Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών είναι υποστελεχωμένες με ότι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της Δημόσιας Περιουσίας, τα τυχόν διαφυγόντα έσοδα από την εκμετάλλευση αιγιαλών και Δημοσίων Κτημάτων καθώς και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Η άποψη μας ταυτίζονται με αυτές του συλλόγου Τεχνικών και τις λύσεις που έχει προτείνει όπως έχουν εκφραστεί σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον κ. Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας (βλ. και το με αρ. πρωτ. 2/21.09.2022 έγγραφό του Συλλόγου). Η γνώμη των συναδέλφων υπαλλήλων στις υπηρεσίες της Δημόσιας Περιουσίας είναι ότι το πιο πάνω άρθρο δεν λύνει, ούτε το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Κτηματικών Υπηρεσιών ούτε το πρόβλημα αντιμετώπισης επειγουσών και όχι μόνο υποθέσεων. Aντιθέτως θα οδηγήσει, σε νέα προβλήματα και δυσκολίες αντιμετώπισης υποθέσεων που περιληπτικά συνοψίζουμε στα παρακάτω:

- Οι υποθέσεις που χειρίζονται οι συνάδελφοι στις υπηρεσίες έχουν κάποιο ιστορικό που εκτείνεται από μερικά έτη έως πολλές δεκαετίες. Δεν είναι δυνατή η συνέχεια του χειρισμού κάθε υπόθεσης από τη μια στιγμή στην άλλη αφού ο συνάδελφος που θα την αναλάβει θα αφιερώσει σημαντικό χρόνο για να ενημερωθεί.

- Για αρκετές υποθέσεις οι συνάδελφοι παρίστανται στα δικαστήρια ως μάρτυρες για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Πως ένας συνάδελφος που πήρε ξαφνικά στα χέρια του μια υπόθεση θα μπορέσει να υπερασπιστεί αποτελεσματικά το Δημόσιο ενώπιον των δικαστικών αρχών;

- Άλλες υπηρεσίες καθώς και εισαγγελικές αρχές ζητάνε άμεσα στοιχεία για ενέργειες που έχουν γίνει ή θα πρέπει να γίνουν για διάφορες υποθέσεις. Η ξαφνική μεταφορά αρμοδιοτήτων σίγουρα θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην υπηρεσία που θα κληθεί να ενεργήσει ή να απαντήσει σχετικά με υποθέσεις που μόλις παρέλαβε.

- Η επέκταση σε έτερη περιφερειακή ενότητα θα δημιουργήσει νέα έξοδα εκτός έδρας μετάβασης και διαμονής των υπαλλήλων για αυτοψίες και παραστάσεις σε δικαστήρια.

- Το κόστος μετάβασης και διαμονής τη θερινή σεζόν για αυτοψίες, ελέγχους και παραστάσεις σε δικαστήρια, έχει καταστεί απλησίαστο ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα. Η επέκταση σε έτερη περιφερειακή ενότητα θα δημιουργήσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στους συναδέλφους οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τα έξοδα αυτά και να αποζημιωθούν μετά από κάποιους μήνες.

- Η αποζημίωση για το διαμονή και σίτιση για επείγουσες υποθέσεις για εκτός έδρας μετακίνηση έχει παραμείνει σε προμνημονιακό επίπεδο.

- Θα αυξηθεί το αντικείμενο για τις υπηρεσίες που θα επεκταθεί η χωρική τους αρμοδιότητα σε έτερη περιφερειακή ενότητα με αποτέλεσμα μεγαλύτερο χρόνο διεκπεραίωσης κάθε υπόθεσης από τους συναδέλφους.

- Υπάρχουν υπηρεσίες που έχουν ένα μικρό αριθμό υπαλλήλων για μεγάλη χωρική αρμοδιότητα που ίσως κληθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και έτερης περιφερειακής ενότητας με αρνητικό αντίκτυπο στο χρόνο απόκρισης και διεκπεραίωσης κάθε υπόθεσης.

- Με βάση όλα τα παραπάνω πιστεύουμε ότι η διάταξη αυτή θα οδηγήσει σε νέο κύμα φυγής από τις Κτηματικές Υπηρεσίες.



Oι προτάσεις μας που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί για την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος των υπηρεσιών της Δημόσιας Περιουσίας που είναι η υποστελέχωση και κατά συνέπεια ο μεγάλος χρόνος διεκπεραίωσης ή η αδυναμία διεκπεραίωσης των υποθέσεων είναι :

- Η προκήρυξη μέσω Α.Σ.Ε.Π. μεγάλου αριθμού θέσεων μηχανικών Π.Ε και Τ.Ε.

- Η μεγαλύτερη εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας όχι μόνο για μηχανικούς αλλά και για διοικητικούς .

- Ρύθμιση έτσι ώστε να μπορεί να γίνει αυτοψία και σύνταξη διαγραμμάτων από μηχανικούς ΟΤΑ Α’ ή Β’ Βαθμού ή Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη ίδια περιφερειακή ενότητα στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει μηχανικός σε κάποια υπηρεσία, κατόπιν Προγραμματικής Σύμβασης.

Μετά τα παραπάνω και επειδή πιστεύουμε ότι το προαναφερόμενο άρθρο δεν θα λύσει χρονίζοντα προβλήματα των υπηρεσιών αλλά αποτελεί λύση προσωρινού χαρακτήρα που θα δημιουργήσει νέα προβλήματα, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας προκειμένου να αποσυρθεί ή να μην εφαρμοστεί αυτή , προτείνοντας ως λύση τις πιο πάνω προτάσεις του Συλλόγου. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου