Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Κόστος ενέργειας / Συνεχίζει να κρατάει τα σκήπτρα στο ακριβότερο ρεύμα η Ελλάδα

Κόστος ενέργειας / Συνεχίζει να κρατάει τα σκήπτρα στο ακριβότερο ρεύμα η Ελλάδα


Βάσει των στοιχείων του ΔΕΣΦΑ, το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2021 παρουσιάζεται αύξηση 13,45%

Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται, δυστυχώς, και σήμερα η Ελλάδα έχοντας το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, αν και τα δεδομένα στις αγορές είναι κάπως πιο ήπια σε επίπεδο τιμών έναντι των προηγούμενων δύο εβδομάδων.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα η χονδρεμπορική τιμή στην εγχώρια αγορά ανέρχεται στα 242,32 ευρώ/MWh, η ακριβότερη στην Ευρώπη, και ακολουθούν οι Ιταλία (233,28), Κροατία - Σλοβενία (233,11) και Βουλγαρία (232,39). Η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο σήμερα συμμετέχει στην αγορά με μερίδιο 51,77%. Πάντως η διεθνής τιμή του αερίου (TTF) χθες διαμορφωνόταν οριακά στα 90 ευρώ/MWh, δηλαδή σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των εξαιρετικά υψηλών τιμών των προηγούμενων δύο εβδομάδων (116,02 ευρώ στις 5.10 και 102,172 ευρώ στις 14.10), ενώ και η αξία των δικαιωμάτων CO2 έπεσε κάτω από τα 60 ευρώ/τόνο.

Σημειώνεται δε ότι την προηγούμενη εβδομάδα εκτοξεύτηκαν και πάλι τα κόστη από την εγχώρια αγορά εξισορρόπησης, ξεπερνώντας τα 20 ευρώ/MWh...

Άνοδος στην κατανάλωση αερίου

Παράλληλα, ανοδικά κινείται η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου με πρωταγωνιστή την ηλεκτροπαραγωγή, καθώς ενισχύεται διαρκώς η συμμετοχή του στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, παρά την έκρηξη στις τιμές του εισαγόμενου ορυκτού καυσίμου.

Βάσει των στοιχείων του ΔΕΣΦΑ, το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2021 παρουσιάζεται αύξηση 13,45% (52,46 τεραβατώρες, από 46,24) συνολικά στην κατανάλωση φυσικού αερίου έναντι του 2020, ενώ οι εισαγωγές έφτασαν σε 57,73 τεραβατώρες, έναντι 53,54 πέρσι.

Σε κάθε περίπτωση, οι ηλεκτροπαραγωγοί όχι μόνο διατηρούνται στην πρώτη θέση της κατανάλωσης αερίου καλύπτοντας το 67,40% της εγχώριας ζήτησης, αλλά η κατανάλωσή τους έχει αυξηθεί στο 15,21% συγκριτικά με πέρυσι.

Ενισχυμένη κατά 7,3% είναι και η κατανάλωση που καταγράφηκε από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσω των δικτύων διανομής και αντιστοιχούν σχεδόν στο 17,30% της ζήτησης, ενώ η κατανάλωση από εγχώριες βιομηχανίες και το CNG παρουσίασαν αύξηση 7,37%, καλύπτοντας ποσοστό 15,26% επί της ζήτησης.

Συγχρόνως, εμφανίζεται σημαντική μείωση στις εκφορτώσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου που έφτασαν στο εννεάμηνο στις 18,14 τεραβατώρες από 25 δεξαμενόπλοια, έναντι 25,86 τεραβατώρων από 40 δεξαμενόπλοια πέρσι, λόγω μείωσης φορτίων από ΗΠΑ και Κατάρ.

Κόστος ενέργειας / Ξαναγράφεται η επιδότηση στο ρεύμα
09.11.21 08:30

Προφανώς τα... κουκιά δεν βγαίνουν, καθώς οι χονδρεμπορικές τιμές έχουν εκτοξευτεί, και θα υπάρξει και τρίτη αλλαγή στο ύψος της επιδότησης του ρεύματος


Την ανεπάρκεια των μέτρων και των διαθέσιμων κονδυλίων ανακαλύπτει εκ νέου η κυβέρνηση Ν.Δ. εξαγγέλλοντας τώρα επιπλέον ποσά για τη μερική επιδότηση στο ρεύμα, καθώς οι ανατιμήσεις είναι εκτός ελέγχου.


Προφανώς τα... κουκιά δεν βγαίνουν, καθώς οι χονδρεμπορικές τιμές έχουν εκτοξευτεί, και θα υπάρξει και τρίτη αλλαγή στο ύψος της επιδότησης του ρεύματος. Κατά τον υπουργό ΠΕΝ Κ. Σκρέκα, εντός των ημερών, με το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσουν αύξηση της υφιστάμενης οριζόντιας επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος (για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες). Όσο για τις τεράστιες ανατιμήσεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου, ο υπουργός παρέπεμψε στα υφιστάμενα μέτρα (επίδομα θέρμανσης, εκπτώσεις 15% της ΔΕΠΑ στους προμηθευτές) και επανεξέταση, αν χρειαστεί, από τον Ιανουάριο.

Και ενώ η σχετική υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τα μέτρα αναμένεται, χθες αναρτήθηκε στη "Διαύγεια" η απόφαση για την κατανομή των πόρων από τους πλειστηριασμούς ρύπων για το 2021, επιβεβαιώνοντας ότι 47,86% θα διατεθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση στο ρεύμα (470 εκατ. περίπου), που προέρχεται, κυρίως, από το ψαλίδισμα του εσόδου του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (30%). Όμως ήδη τα δεδομένα έχουν αλλάξει...

Παράλληλα, οι χονδρεμπορικές τιμές στην εγχώρια αγορά παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, παρά τα σημάδια υποχώρησης που εμφανίζουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, λόγω κυρίως της αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου. Και για σήμερα η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια, με το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη (217,08 ευρώ / μεγαβατώρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου