Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Για να μη γίνει κάνονας η απλήρωτη εργασία των νέων αρχιτεκτόνων

 


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Σε μία περίοδο αποδιάρθρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, με την ψήφιση των αντεργατικών νόμων και ειδικά με την ψήφιση του νόμου Χατζιδάκη το καλοκαίρι, οι εργασιακές συνθήκες στις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν οι εργαζόμενοι θυμίζουν κυριολεκτικά μεσαίωνα. Ο κλάδος των μηχανικών βρίσκεται στο επίκεντρο της εμπέδωσης των αντεργατικών πολιτικών καθώς οι ελαστικές και ανασφάλιστες σχέσεις εργασίας ίσχυαν, ακόμα και πριν την νομιμοποίησή τους.

Οι ψηφισμένοι αντεργατικοί νόμοι, σε συνδυασμό με την ψήφιση αντίστοιχων αντιασφαλιστικών νόμων έχουν οδηγήσει στην συγκεντρωποίηση των δουλειών στα μεγάλα κατασκευαστικά γραφεία, με αποτέλεσμα αυτά να ρυθμίζουν τις εργασιακές συνθήκες του κλάδου, καθιστώντας πλέον ανέφικτη την αυτοαπασχόληση. Σε αυτό το τοπίο, η κατάσταση για τους νέους μισθωτούς μηχανικούς είναι ακόμα δυσμενέστερη, καθώς η απαιτούμενη απ’ όλα τα γραφεία προϋπηρεσία κατακτιέται τις περισσότερες φορές με απλήρωτη πλήρη απασχόληση των συναδέλφων κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Ειδικά σε μερικούς κλάδους, όπως ο κλάδος των αρχιτεκτόνων, διαμορφώνεται μία συνθήκη κατά την οποία, όποιος δεν δέχεται ή δεν μπορεί να εργαστεί απλήρωτος για ένα διάστημα να πετιέται εκτός επαγγέλματος, υποχρεώνοντάς τον έτσι σε μία άτυπη υποχρεωτική πρακτική.

Οι συνθήκες αυτές φυσικά δεν αφορούν μόνο τους νέους μισθωτούς μηχανικούς. Οι αποδιαρθρωμένες συνθήκες εργασίας των νέων (απλήρωτη εργασία, δεκάωρα και δωδεκάωρα ωράρια, δουλειά την Κυριακή, κτλ) είναι ο μοχλός συμπίεσης γενικά των εργασιακών δικαιωμάτων και ο τρόπος ουσιαστικά εμπέδωσης της κατάπτυστης νομοθεσίας περιστολής των λαϊκών κεκτημένων. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα γραφεία, που έχουν καταλήξει να απασχολούν αποκλειστικά απλήρωτους εργαζομένους, για την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους. Η συνθήκη αυτή εκτός ότι λειτουργεί εκβιαστικά για τους ήδη εργαζόμενους, προκειμένου να δεχτούν την περιστολή των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αυξάνει και την ανεργία στον κλάδο καθώς οι ορισμένες θέσεις εργασίας καλύπτονται από απλήρωτους εργαζομένους και οι συνάδελφοι, που θέλουν να βιοποριστούν από το επάγγελμα τους, πετιούνται στην ανεργία.

Ως Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, δεν θα αφήσουμε κανένα συνάδελφο μας να δουλεύει κάτω από αυτές τις συνθήκες. Καλούμε κάθε συνάδελφο, που δουλεύει ή έχει εντοπίσει τέτοιου τύπου σχέσεις εργασίας σε συνάντηση προκειμένου το σωματείο να ενεργοποιηθεί και να αντιμετωπίσει την αποδιάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους του κλάδου, που αναμετρώνται με αντίστοιχα θέματα για την πρακτική τους άσκηση, να δώσουμε ένα τέλος στην καταβαράθρωση των κεκτημένων μας και την σταδιακή συμπίεση των δικαιωμάτων μας. Ήδη η κινητοποιήσεις κατά του νόμου Χατζιδάκη κατέδειξαν ότι το εργατικό κίνημα δεν πρόκειται να εκχωρήσει τα κεκτημένα δικαιώματά του και μέσα από τους μαζικούς λαϊκούς αγώνες θα ανακόψει την εφαρμογή του νόμου σε κάθε χώρο, που αυτός θα πάει να εφαρμοστεί.


Ριζοσπαστική Κίνηση Τεχνικών στο ΣΜΤ-Μακεδονίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου