Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Για «πειραματικούς χειρισμούς» καταγγέλλουν οι μηχανικοί της ΕΥΔΑΠ τη διοίκηση


Για «πειραματικούς χειρισμούς» καταγγέλλουν οι μηχανικοί της ΕΥΔΑΠ τη διοίκηση
09-11-2021 - Πηγή: efsyn.gr

«Πειραματικούς χειρισμούς» με τους οποίους η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ζημίωσε ήδη την επιχείρηση με 54 εκατομμύρια ευρώ καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Συλλογος Μηχανικών, ζητώντας ταυτόχρονα αλλαγή πορείας και στο άλλο μεγάλο θέμα που τελεί υπό διαπραγμάτευση και αφορά την ανάθεση σε ιδιώτες του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Μηχανικών Π.Ε και Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ, η οικονομική ζημία προκλήθηκε από τον διαγωνισμό για την λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) για 5 έτη. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο διαγωνισμός «ολοκληρώνεται με το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς του ενός οικονομικού φορέα, που πληρούσε τις τεχνικές προδιαγραφές σύμφωνα με το πρακτικό της Ειδικής Επιτροπής του Διαγωνισμού που εφάρμοσε κατά γράμμα την διακήρυξη και τον νόμο, με συνολική έκπτωση 35,5%».

Όμως, «η διαδικασία αυτή καθυστέρησε δυο έτη λόγω των μη συμβατικών χειρισμών της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, η οποία δεν αποδέχτηκε το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, το οποίο είχε ολοκληρωθεί από το 2019. Αντ’ αυτού πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση των προσφορών από την Διοίκηση με επικύρωση από την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, πράγμα που δεν προβλέπεται στην διακήρυξη».

«Για δυο έτη εγκρίθηκαν δυο απευθείας αναθέσεις, με τιμή της ισχύουσας Σύμβασης (με έκπτωση μόνο 23,3% επί του προϋπολογισμού), δίνοντας πάνω από 27 εκ. ευρώ/έτος στην ήδη εγκατεστημένη Κοινοπραξία», επισημαίνουν οι μηχανικοί. Στον διαγωνισμό είχαν έρθει τρεις ενδιαφερόμενοι και «η αξιολόγηση των προσφορών από την Διοίκηση προέβλεπε ότι και οι τρεις συμμετέχοντες γίνονται αποδεκτοί, παρόλο που δεν πληρούν τις Τεχνικές Προδιαγραφές, όπως επιβεβαίωναν το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Διαγωνισμού και οι γνωμοδοτήσεις των Νομικών Υπηρεσιακών Παραγόντων της ΕΥΔΑΠ ΑΕ».

Σύμφωνα όμως με την ανακοίνωση, «το ΣτΕ και η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών έκριναν την άμεση συνέχιση του Διαγωνισμού με τον έναν οικονομικό φορέα, κάνοντας δεκτούς όλους τους όρους απόρριψης (πάνω από σαράντα τον αριθμό) που αξιολόγησε η Επιτροπή για τους άλλους δύο συμμετέχοντες στον Διαγωνισμό, δικαιώνοντας την πλήρως».

Οι «πειραματικοί χειρισμοί της Διοίκησης, με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ ΑΕ», κατά την άποψη του Συλλόγου Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ «φαίνεται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημία στην Εταιρεία και επιπλέον έπληξαν το κύρος της με τις αλλεπάλληλες δυσφημιστικές αναφορές των ΜΜΕ και χρήζει διερεύνησης από την Δικαιοσύνη».

Στο άλλο μεγάλο θέμα, τον διαγωνισμό με τον οποίο θα ανατεθεί το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) σε ιδιώτη, οι μηχανικοί επισημαίνουν ότι «η Διοίκηση διαπραγματεύεται δυο και πλέον χρόνια, την υπογραφή της Σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο για την πανάκριβη τιμή του ακατέργαστου νερού -0,11€/κμ περίπου- (8 φορές ακριβότερα από την τιμή της Θεσσαλονίκης) η οποία κατά πληροφορίες υπολογίστηκε χωρίς να αφαιρεθούν τα χρήματα των καταναλωτών, των τελών των συμβάσεων αλλά και των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι φαίνεται ότι άμεσα θα ζημιωθεί η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και οι καταναλωτές, ώστε να πληρωθεί ο ιδιώτης του ΣΔΙΤ για την λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος, σύμφωνα με την προκήρυξη».

Με την ανάληψη του ΕΥΣ από ιδιώτη, η ευθύνη του κύκλου του νερού σπάει σε τέσσερεις φορείς, δηλαδή στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ ως αποδέκτη του νερού, στα διυλιστήρια της, στην ΕΥΔΑΠ Παγίων ως ιδιοκτήτη του ΕΥΣ, στο Υπουργείο ως Κύριο του ΣΔΙΤ και στον ιδιώτη που θα αναλάβει να “τρέξει” το ΣΔΙΤ. Παράλληλα για πρώτη φορά από το 1929 (Κατασκευή Φρ. Μαραθώνα) διαχωρίζεται η πηγή νερού από την κατανάλωση.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η ΕΥΔΑΠ ΑΕ έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργεί και να συντηρεί το ΕΥΣ, παρά την επί μία 20ετία αδιαφορία του Υπουργείου Υποδομών για την τύχη των υποδομών αυτών. Παράλληλα, στο πέρασμα των χρόνων έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει έκτακτα γεγονότα όπως πανδημίες, σεισμούς, οικονομικές κρίσεις χωρίς να λείψει στον κάτοικο της Αττικής και της ευρύτερης Στερεάς ο ζωογόνος πόρος του νερού».

«Η σύμπραξη του Υπουργείου με τον Ιδιώτη, θα αντικαταστήσει την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και θα προκαλέσει την απώλεια περίπου 200 θέσεων εργασίας, όσων δηλαδή εργάζονται αυτή την στιγμή στο ΕΥΣ» , αναφέρουν οι μηχανικοί θεωρώντας ότι το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα και η εκμετάλλευση του πρέπει να παραμείνουν εξ’ ολοκλήρου στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ, σε αντίστροφη πορεία δηλαδή από αυτήν που σχεδιάζεται. «Αυτό πρέπει να γίνει όχι μόνο με στόχο την κερδοφορία της Δημόσιας Επιχείρησης, αλλά για την ομαλή παροχή του βασικού συστατικού της ζωής στο μισό πληθυσμό της χώρας, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των υποδομών και την συνέπεια στην απόφαση 1906/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου και 1223/2020 της μείζονος σύνθεσης του 4ου τμήματος του ΣτΕ».

«Η ύδρευση της Πρωτεύουσας και των ευρύτερων περιοχών της Αττικής είναι έργο Εθνικού Επιπέδου και ως τέτοιο το αντιμετώπιζε και το αντιμετωπίζει η ΕΥΔΑΠ, με την καθημερινή λειτουργία και συντήρηση, με μειωμένο ποσοστό βλαβών σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα και χωρίς καμία διακοπή επί δεκαετίες, ώστε να υπάρχει αδιάλειπτη ικανοποίηση της ζήτησης της κατανάλωσης», αναφέρει η ανακοίνωση θετοντας και ένα κρίσιμο ερώτημα: «Θα δεχθούμε στον διεθνή διαγωνισμό για τη λειτουργία, τη συντήρηση και κατασκευή νέων έργων για την υδροδότηση της πρωτεύουσας -Εθνικό Έργο- αναδόχους από τυχούσες γειτονικές χώρες;»

Το προεδρείο του Συλλόγου Μηχανικών αιτήθηκε και πραγματοποίησε στις 26/10/2021 συνάντηση με την Διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) όπου έθεσε τα θέματα με αναλυτικά στοιχεία και ζητά τόσο από τον φορέα και βασικό μέτοχο της επιχείρησης, όσο και από την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να λάβουν επίσημη θέση στα καταγγελλόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου