Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Εκτός ελέγχου οι τιμές ρεύματος και αερίου



ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 21.10.2021, 14:28
Εκτός ελέγχου οι τιμές ρεύματος και αερίου

Στα 212 ευρώ η μεγαβατώρα διαμορφώνεται η χονδρική τιμή ρεύματος για σήμερα στη χώρα, που παραμένει ανάμεσα στις τρεις ακριβότερες της Ε.Ε., μαζί με την Ιταλία και την Κροατία. Προξενεί εντύπωση την ίδια ώρα το γεγονός ότι δύο χώρες, η Γερμανία και η Πολωνία, έχουν επιτύχει τις τελευταίες μέρες θεαματική μείωση της χονδρικής τιμής -61 και 75 ευρώ αντίστοιχα-, 50% κάτω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη. Η εξέλιξη της τιμής, όσον αφορά την Ελλάδα, εδραιώνει την πεποίθηση της αγοράς ότι ο Οκτώβριος θα κλείσει με μέση τιμή περί τα 200 ευρώ, από 113 ευρώ τη μεγαβατώρα τον Ιούλιο.


Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν έχει δείξει διαθέσεις διεύρυνσης της δέσμης μέτρων ανάσχεσης της ενεργειακής ακρίβειας -στα 600 εκατ. ανέρχεται το δημοσιονομικό κόστος όσων έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα- η ανεξέλεγκτη διακύμανση στην αγορά ρεύματος επιφυλάσσει νέες ολέθριες επιβαρύνσεις εις βάρος των νοικοκυριών, πέρα από όσες έχουν ήδη καταγραφεί στους λογαριασμούς Οκτωβρίου της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων που τιμολογούν με ρήτρα χονδρικής. Ο τετραπλασιασμός της χονδρικής τιμής ρεύματος στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου είναι κυριολεξία, αν πάρουμε υπόψη ότι πέρσι τέλη Οκτωβρίου η μέση ημερήσια χονδρική τιμή ήταν 56 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι προοπτικές γίνονται ακόμη πιο ζοφερές αν πάρουμε υπόψη τα στοιχεία που έδωσε χθες η Eurostat για τη μέση λιανική τιμή ρεύματος και αερίου στο πρώτο εξάμηνο του έτους, δηλαδή πριν κορυφωθεί το κύμα αυξήσεων στα ενεργειακά αγαθά από τον Αύγουστο και μετά (βλέπε γράφημα). Στο ήρεμο πρώτο εξάμηνο του 2021 η μέση τιμή ρεύματος στην Ε.Ε. αυξήθηκε ελάχιστα, στα 21,9 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες, από 21,3 ευρώ πέρσι το ίδιο διάστημα.


Αντίθετα, η μέση τιμή φυσικού αερίου μειώθηκε σε 6,4 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες από 6,5 ευρώ πέρσι το ίδιο διάστημα. Οι φόροι και τα τέλη αντιστοιχούσαν στο 39% των λογαριασμών ρεύματος και 36% των τιμών αερίου. Οι αντίστοιχες τιμές για την Ελλάδα ήταν 16 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρα για το ρεύμα και 4,4 ευρώ για το αέριο. Είναι προφανές ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα αποδειχτεί ένας ενεργειακός Αρμαγεδδών για τα νοικοκυριά. Και τίποτα δεν προϊδεάζει ότι οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. που συναντώνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες θα κάνουν κάτι για να αναστρέψουν την εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου